
Nieuwssite: aantal bankroeten flink gestegen in eerste jaarhelft
HILVERSUM (ANP) - Het aantal faillissementen in Nederland is in de eerste helft van het jaar flink gestegen, meldt faillissementsdossier.nl. Volgens de doorgaans goed ingevoerde site, die veel schrijft over bankroeten, vielen er vooral in de horeca, de detailhandel en de industrie meer bedrijven om. Dit zou verband houden met de inflatie. Bedrijven zijn daardoor meer geld kwijt aan zaken als energie en inkoop van producten, en die kosten kunnen ze lang niet allemaal doorberekenen aan hun klanten.
Faillissementsdossier.nl telde van januari tot en met juni in totaal 1636 bedrijven en instellingen die failliet gingen. In dezelfde periode vorig jaar waren dat er nog 1006. Dit komt neer op een stijging van ruim 60 procent. Vorige maand zou het aantal bankroeten zelfs bijna zijn verdubbeld.
Eerder signaleerde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) eveneens dat het aantal bankroeten weer aan het oplopen is nadat er tijdens de coronajaren amper bedrijven op de fles gingen. Maar volgens de laatste CBS-cijfers, over de maand mei, bleef het aantal faillissementen ondanks de toename nog wel onder het niveau van de periode voor het uitbreken van corona. Het CBS heeft volgende week pas cijfers over de maand juni.
Effect coronasteun
Robert Jan Blom van faillissementsdossier.nl legt uit dat de coronasteun lange tijd veel bedrijven overeind hield. Maar voor sommige ondernemingen was dit volgens hem slechts 'uitstel van executie'. "Je hebt het dan over bedrijven die anders ook failliet waren gegaan omdat ze gewoon slecht draaiden. De steun bood hen een vangnet. Nu moeten ze alsnog terugbetalen en dat komt extra hard aan", stelt de expert.
Voorzitter Jacco Vonhof van MKB-Nederland was vorige maand op een congres van zijn ondernemersorganisatie al niet gerust op de toekomst van het midden- en kleinbedrijf (mkb) in Nederland. Hij gaf aan dat de eerder door deskundigen voorspelde faillissementsgolf niet meer ver weg leek en maakte zich zorgen over de hoge looneisen van vakbonden en de personeelstekorten.
Meer uit Financieel
DEN HAAG (ANP) - Energieproducenten hadden het afgelopen halfjaar vaker te maken met negatieve stroomprijzen, meldt Energieopwek.nl. Daarbij moeten ze zelf betalen om stroom kwijt te kunnen. Het aantal zonnepanelen en windmolens in Nederland is gegroeid en ze leverden door de felle zon en harde wind vaak meer elektriciteit op dan op dat moment nodig was.
37 minuten geledenVELSEN-NOORD (ANP) - Tata Steel Nederland heeft zijn raad van bestuur ingekrompen van vijf naar vier functies. De stap maakt deel uit van een bredere reorganisatie. De staalfabrikant kondigde dat "transformatieprogramma" in april aan en zei daarbij ook veel banen te schrappen om winstgevender te worden.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index is woensdag licht hoger geopend, na de kleine min een dag eerder. Beleggers blijven de ontwikkelingen rond het handelsbeleid van de Amerikaanse president Donald Trump volgen. Hij zei dinsdagavond niet na te denken over een mogelijke verlenging van de pauze die hij heeft ingesteld op hogere importheffingen voor tientallen handelspartners.
3 uur geledenSCHIPHOL (ANP) - KLM wil in gesprek met de vakbonden om een staking van grondpersoneel te voorkomen, voordat een eventueel kort geding wordt aangespannen, zegt een woordvoerster van de luchtvaartmaatschappij. Eerder gaf zij aan dat KLM naar de rechter gaat om de staking volgende week woensdag te verbieden, maar dit klopt niet. "We overwegen een kort geding te starten."
3 uur geledenSCHIPHOL (ANP) - Het grondpersoneel van KLM gaat volgende week woensdag alsnog staken, meldt CNV. De staking gaat acht uur duren, van 14.00 tot 22.00 uur. "We willen dat KLM met iets concreets komt voor het grondpersoneel. Voor vage toezeggingen kopen we niets", stelt de vakbond. Een woordvoerster van KLM kon nog niet direct inhoudelijk reageren.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Deurverkopers lappen gedragsregels massaal aan hun laars, meldt de Consumentenbond na onderzoek. Ze negeren nee-stickers, dringen aan wanneer iemand geen interesse toont en proberen met leugens bij mensen binnen te komen.
4 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De huizenprijzen in Nederland stijgen dit jaar volgens ABN AMRO sterker dan verwacht. De bank heeft haar verwachting bijgesteld naar een stijging van 8 procent, ten opzichte van de eerdere 7 procent. "De prijsgroei wordt vooral gedreven door inkomensgroei en aanbodtekort", aldus de economen.
8 uur geleden