
Nieuwssite: aantal bankroeten flink gestegen in eerste jaarhelft
HILVERSUM (ANP) - Het aantal faillissementen in Nederland is in de eerste helft van het jaar flink gestegen, meldt faillissementsdossier.nl. Volgens de doorgaans goed ingevoerde site, die veel schrijft over bankroeten, vielen er vooral in de horeca, de detailhandel en de industrie meer bedrijven om. Dit zou verband houden met de inflatie. Bedrijven zijn daardoor meer geld kwijt aan zaken als energie en inkoop van producten, en die kosten kunnen ze lang niet allemaal doorberekenen aan hun klanten.
Faillissementsdossier.nl telde van januari tot en met juni in totaal 1636 bedrijven en instellingen die failliet gingen. In dezelfde periode vorig jaar waren dat er nog 1006. Dit komt neer op een stijging van ruim 60 procent. Vorige maand zou het aantal bankroeten zelfs bijna zijn verdubbeld.
Eerder signaleerde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) eveneens dat het aantal bankroeten weer aan het oplopen is nadat er tijdens de coronajaren amper bedrijven op de fles gingen. Maar volgens de laatste CBS-cijfers, over de maand mei, bleef het aantal faillissementen ondanks de toename nog wel onder het niveau van de periode voor het uitbreken van corona. Het CBS heeft volgende week pas cijfers over de maand juni.
Effect coronasteun
Robert Jan Blom van faillissementsdossier.nl legt uit dat de coronasteun lange tijd veel bedrijven overeind hield. Maar voor sommige ondernemingen was dit volgens hem slechts 'uitstel van executie'. "Je hebt het dan over bedrijven die anders ook failliet waren gegaan omdat ze gewoon slecht draaiden. De steun bood hen een vangnet. Nu moeten ze alsnog terugbetalen en dat komt extra hard aan", stelt de expert.
Voorzitter Jacco Vonhof van MKB-Nederland was vorige maand op een congres van zijn ondernemersorganisatie al niet gerust op de toekomst van het midden- en kleinbedrijf (mkb) in Nederland. Hij gaf aan dat de eerder door deskundigen voorspelde faillissementsgolf niet meer ver weg leek en maakte zich zorgen over de hoge looneisen van vakbonden en de personeelstekorten.
Meer uit Financieel
TOKIO (ANP/BLOOMBERG) - Japan overweegt de veiligheidscriteria voor auto's te herzien om zo tot een handelsakkoord met de Verenigde Staten te komen. Dat heeft de Japanse zakenkrant Nikkei zondag gemeld. Amerikaanse autofabrikanten klagen al langer dat de strenge veiligheidsnormen de toegang tot de Japanse markt bemoeilijken.
2 uur geledenNEW YORK (ANP/RTR) - Vrachtwagenfabrikant Volvo Group schrapt in de Verenigde Staten tot 800 banen door de onzekerheid die importheffingen van de Amerikaanse president Donald Trump hebben veroorzaakt. Wegvervoerders bestellen minder trucks omdat ze niet precies weten hoe het Amerikaanse handelsbeleid voor hen uitpakt, zegt een woordvoerder van de Noord-Amerikaanse tak van Volvo.
20 uur geledenBERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse zusterpartijen CDU en CSU willen zo snel mogelijk ingrijpen bij Deutsche Bahn. De Duitse spoorwegmaatschappij kampt de laatste jaren met veel vertragingen. Volgens de twee conservatieve partijen, die binnenkort in de regering stappen, zijn onder andere veranderingen aan de top van het staatsspoorbedrijf nodig.
22 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De Belgische oud-zakenman en kunstverzamelaar Guy Ullens is op 90-jarige leeftijd overleden, meldt de krant La Libre. Ullens werd eind jaren tachtig rijk met de verkoop van suikerbedrijf Tiense Suiker. Hij richtte zich na zijn pensioen in 2000 op liefdadigheid en het verzamelen van hedendaagse kunst. Ullens kwam twee jaar geleden ook in het nieuws toen zijn zoon zijn vrouw voor zijn ogen doodschoot.
1 dag geledenBEIJING (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Chinese scheepvaartbedrijven zeggen dat de heffing die de Verenigde Staten in rekening willen brengen bij Chinese schepen in Amerikaanse havens gebaseerd is op "onwaarheden en vooroordelen". De Chinese redersvereniging CSA klaagt op haar WeChat-kanaal bovendien dat de maatregel een oneerlijk onderscheid maakt.
1 dag geledenROME (ANP/RTR) - De Italiaanse regering geeft de bank UniCredit toestemming om rivaal Banco BPM over te nemen, maar stelt daar wel voorwaarden aan. Het kabinet van premier Giorgia Meloni heeft volgens Italiaanse regels de mogelijkheid om overnames te blokkeren in sectoren die strategisch zijn, waaronder de bankensector.
1 dag geledenWOLFSBURG (ANP/BLOOMBERG/DPA) - De Duitse autofabrikant Volkswagen gaat mogelijk auto's van dochtermerk Audi in de Verenigde Staten produceren vanwege de Amerikaanse importheffing. Dit heeft topman Oliver Blume gezegd tegen de krant Frankfurter Allgemeine Zeitung.
1 dag geleden