Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nieuwsfoto van het jaar voor Bart Maat met 'functie elders'-foto

Nieuwsfoto van het jaar voor Bart Maat met 'functie elders'-foto

DEN HAAG (ANP) - Freelancefotograaf Bart Maat heeft de ANP Nieuwsfoto van het jaar 2021 gewonnen. Hij kreeg de prijs voor de foto van de leesbare aantekeningen van oud-verkenner Kajsa Ollongren. De winnaar werd dinsdag bekendgemaakt tijdens de prijsuitreiking in Beeld en Geluid Den Haag, die via een livestream te volgen was.

Op de foto staat Ollongren, die na een positieve coronatest snel het Binnenhof moest verlaten. Op een stapel documenten die ze in haar handen heeft, is de tekst "Omtzigt functie elders" te lezen, die sloeg op toen nog CDA-politicus Pieter Omtzigt. De foto zorgde voor een flinke vertraging in het formatieproces en voor een deuk in het vertrouwen dat veel burgers en Kamerleden in het kabinet hadden. De foto werd door EenVandaag ook verkozen tot het politieke moment van 2021.

"Wat ik vooral realiseerde dit jaar is dat fotojournalistiek wel echt een verschil kan maken", zegt Maat na het in ontvangst nemen van zijn prijs. "Dat het een impact heeft wat we doen, dat vind ik mooi om te zien."

De jury van de ANP Nieuwsfoto bestond dit jaar uit Leo Blom (freelance beeldadviseur), Dick Möller (De Telegraaf) en fotojournalist Angeliek de Jonge. De foto van Bart Maat werd uit zo'n 150 geselecteerde nieuwsfoto's van het ANP en Hollands Hoogte gekozen. Blom noemt de foto "een treffend voorbeeld van het juiste moment en veroorzaakte een politieke crisis die de formatie maanden vertraagde". Andere genomineerden waren fotografen Ramon van Flymen, Koen van Weel, Robin van Lonkhuijsen en Remko de Waal.

Ook de ANP Nieuwsfoto van het jaar Publieksprijs ging naar Bart Maat voor zijn Ollongren-foto. Mensen konden tot aan de uitreiking stemmen. Met de meeste stemmen was de foto van Maat ook de favoriet van het publiek.

De winnaars van de ANP Nieuwsfoto van het jaar en de Publieksprijs ontvingen een geldprijs.

Meer uit Binnenland

Organisaties: Staat moet export F-35-onderdelen Israël stoppen

DEN HAAG (ANP) - Oxfam Novib, Amnesty International, PAX en The Rights Forum willen dat de Nederlandse staat stopt met het exporteren van onderdelen voor F-35-gevechtsvliegtuigen naar Israël, zo is naar voren gekomen tijdens een kort geding bij de rechtbank in Den Haag. De Staat moet niet langer bijdragen aan de mensenrechtenschendingen die plaatsvinden in Gaza, vinden de organisaties. De Staat verweert zich hiertegen.

9 minuten geleden
Deel Zomercarnaval voortaan achter hek en zonder sterke drank

ROTTERDAM (ANP) - De opzet van het Rotterdamse Zomercarnaval gaat op de schop. De traditionele Straatparade blijft, maar het avondprogramma wordt aangepakt en verdwijnt achter hekken. Ook mag niet langer sterke drank worden geschonken. De maatregelen zijn volgens burgemeester Ahmed Aboutaleb nodig om incidenten zoals bij de editie afgelopen zomer te voorkomen.

2 uur geleden
Wekelijkse instroom asielzoekers opnieuw hoger dan vorig jaar

DEN HAAG (ANP) - Ongeveer 1300 mensen hebben vorige week asiel aangevraagd in Nederland. In dezelfde week vorig jaar registreerde Nederland zo'n duizend asielzoekers. Voor de negende week op rij ligt de instroom hoger dan in dezelfde week vorig jaar.

2 uur geleden
Hof doet op 14 maart uitspraak in hoger beroep Mallorcazaak

LEEUWARDEN (ANP) - Het gerechtshof in Leeuwarden doet op 14 maart uitspraak in de Mallorcazaak. Dat werd duidelijk bij aanvang van de eerste zittingsdag van het hoger beroep in de zaak. Het hof trekt elf dagen uit voor de inhoudelijke behandeling.

2 uur geleden
Verkenner Plasterk ontvangt vier leiders in tweede gespreksronde

DEN HAAG (ANP) - Ronald Plasterk probeert de formatie in beweging te brengen in een tweede gespreksronde met in elk geval de fractieleiders van de VVD, NSC, PVV en BBB. Dit zijn de beoogde coalitiepartners van PVV-leider Geert Wilders. De twee eerstgenoemde partijen reageren evenwel terughoudend op zijn uitgestoken hand. De verkiezingsuitslag en de uiteenlopende posities van partijen maken het moeilijk voor de verkenner om een logische vervolgstap te bedenken.

9 uur geleden
Hof behandelt hoger beroep Mallorcazaak komende drie weken

LEEUWARDEN (ANP) - Het hoger beroep in de Mallorcazaak begint maandag. De zittingen zijn de komende drie weken in het gerechtshof in Leeuwarden. Het hof trekt elf dagen uit voor de inhoudelijke behandeling. De zaak met zeven verdachten gaat over extreem uitgaansgeweld op het Spaanse eiland Mallorca, waardoor Carlo Heuvelman (27) uit Waddinxveen overleed.

9 uur geleden
Commando hoort wellicht of hij cel in moet om drugs en wapens

ARNHEM (ANP) - De militaire kamer in de rechtbank in Arnhem doet maandag mogelijk uitspraak in de zaak tegen commando Sil A. De 44-jarige militair van het Korps Commandotroepen wordt verdacht van drugssmokkel en wapenhandel. Het Openbaar Ministerie eiste vorige maand een gevangenisstraf van zes jaar.

9 uur geleden