Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nieuwe zorgen over Omikron duwen beurzen New York in het rood

Nieuwe zorgen over Omikron duwen beurzen New York in het rood

NEW YORK (ANP) - Eerdere winsten op de aandelenbeurzen in New York zijn woensdag bij het slot verdampt. Tijdens de handelssessie groeiden de zorgen over de in zuidelijk Afrika ontdekte Omikron-variant van het coronavirus, die mogelijk besmettelijker is dan de dominante Delta-variant. De Verenigde Staten meldden de eerste vastgestelde coronabesmetting met de variant binnen de eigen landsgrenzen. In Zuid-Afrika was er een verdubbeling van het aantal positieve coronatests ten opzichte van dinsdag.

Kort na de openingsbel overheerste juist optimisme. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zei dat bestaande coronavaccins waarschijnlijk bescherming bieden tegen de nieuwe variant. De topman van BioNTech, dat samen met Pfizer een van de vaccins ontwikkelde, had een boodschap van dezelfde strekking.

Onder meer luchtvaartmaatschappijen kregen op de beurs een nieuwe klap te verwerken door het Amerikaanse Omikron-geval. Delta Air Lines verloor ruim 7 procent en United Airlines werd 7,6 procent minder waard. Hotelgroep Hilton Worldwide zakte bijna 4 procent en branchegenoot Marriott International ging 3,4 procent omlaag.

Olieprijzen

De belangrijkste graadmeters zakten tijdens een stormachtig koersverloop ver terug. De brede S&P 500 eindigde uiteindelijk 1,2 procent onder de slotstand van dinsdag, op 4513,04 punten. Eerder op de dag stond deze index nog op bijna 2 procent winst. De Dow-Jonesindex verloor 1,3 procent tot 34.022,04 punten en techbeurs Nasdaq eindigde 1,8 procent lager op 15.254,05 punten.

Ook grote oliemaatschappijen Exxon Mobil en Chevron verspeelden hun eerdere winsten, nadat de olieprijzen weer wegzakten. Een vat Amerikaanse olie werd 1,7 procent minder waard op 65,11 dollar. Brentolie verloor 1,3 procent tot 68,31 dollar.

Federal Reserve

Naast het nieuws over de Omikron-variant speelden ook opmerkingen van de voorzitter van de Federal Reserve, Jerome Powell, mee. Voor een commissie van het Huis van Afgevaardigden benadrukte hij nogmaals dat de stimuleringsmaatregelen van de centrale bank waarschijnlijk sneller afgebouwd worden dan eerder voorzien. Dit vanwege de oplopende inflatie.

Salesforce raakte bijna 13 procent kwijt. Het softwarebedrijf boekte afgelopen kwartaal meer winst dan verwacht, maar de verwachtingen voor het lopende kwartaal vielen tegen. Hewlett Packard Enterprise verloor verder circa 1 procent na een tegenvallende omzet van de IT-dienstverlener. Autoconcern GM kwam met positievere vooruitzichten voor de winst dit jaar. Het aandeel sloot 0,3 procent hoger.

De euro was 1,1314 dollar waard, tegen 1,1323 bij het slot van de Europese beurzen.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Financieel

Airbus betreedt luchtvrachtmarkt met grote Beluga-toestellen

TOULOUSE (ANP/BLOOMBERG) - Vliegtuigbouwer Airbus gaat een luchtvaartmaatschappij oprichten met een focus op luchtvracht. Die heet Airbus Beluga Transport en gaat gebruikmaken van de gelijknamige kenmerkende vrachtvliegtuigen. Daarin kunnen onder meer helikopters en straalmotoren worden vervoerd.

8 minuten geleden
PostNL na handelsupdate fors hoger gezet, AEX wint iets na klap

AMSTERDAM (ANP) - PostNL was dinsdag een sterke stijger op de beurs in Amsterdam. Het postbedrijf kwam met een handelsupdate die goed werd ontvangen door beleggers. De AEX-index eindigde iets hoger na de koersval van een dag eerder.

1 uur geleden
Passagiersluchtvaart toonde in 2021 herstel na rampjaar

GENÈVE (ANP) - De passagiersluchtvaart is vorig jaar enigszins hersteld na het rampzalige 2020. Het aantal reizigers kwam evengoed niet in de buurt bij dat van voor de coronapandemie want de vraag naar internationale vliegtickets lag nog steeds zo'n driekwart onder het niveau van 2019. Dat meldt de internationale luchtvaartbranchevereniging IATA. De inkomsten per gevlogen kilometer per stoeltje waren wel hoger dan een jaar eerder.

2 uur geleden
IBM en American Express stijgen op onrustig Wall Street

NEW YORK (ANP) - Technologieconcern IBM en creditcardmaatschappij American Express behoorden dinsdag tot de stijgers op de beurzen in New York. Beide bedrijven kwamen met beter dan verwachte resultaten. Ook veel andere grote ondernemingen gaven een kijkje in de boeken. De stemming op de Amerikaanse markten bleef echter onrustig door de onzekerheid over de toekomstige rentestappen van de Federal Reserve. Ook de spanningen in Oekraïne vanwege een mogelijke inval door Rusland hielden de gemoederen bezig.

2 uur geleden
Moederbedrijf DAF ziet toevoer onderdelen verbeteren

BELLEVUE (ANP) - Vrachtwagenfabrikant Paccar, het Amerikaanse moederbedrijf van DAF, heeft in het laatste kwartaal van 2021 een veel hogere omzet en winst behaald dan een jaar eerder. De toevoer van chips en andere onderdelen kwam beter op gang, waardoor het concern veel meer trucks kon afleveren dan in de voorgaande drie maanden.

2 uur geleden
Lockheed verkoopt meer F-35's, raketten en Black Hawk-helikopters

BETHESDA (ANP) - Het Amerikaanse defensieconcern Lockheed Martin heeft in het afgelopen kwartaal meer straaljagers van het type F-35 Lightning II, beter bekend als de Joint Strike Fighter (JSF), verkocht. Ook de verkoop van luchtdoel- en kruisraketten en helikopters van het type Black Hawk nam toe. Daardoor zag Lockheed de omzet en winst groeien.

3 uur geleden
IMF stelt groeiverwachting wereldeconomie flink naar beneden bij

WASHINGTON (ANP) - De wereldeconomie groeit dit jaar waarschijnlijk langzamer dan eerder voorspeld. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) verlaagt zijn groeiprognose vanwege de snelle verspreiding van de omikronvariant van het coronavirus en de aanhoudende verstoringen in de leveringsketens van bedrijven.

3 uur geleden