Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nieuwe waarschuwing FDA voor slaapapneu-apparaat Philips

Nieuwe waarschuwing FDA voor slaapapneu-apparaat Philips

SILVER SPRING (ANP) - Opnieuw waarschuwt de Amerikaanse toezichthouder FDA voor problemen met slaapapneu-apparaten van Philips. Dit keer gaat het om oververhitting van de DreamStation 2. Dat apparaat viel niet onder de massale terugroepacties waarbij Philips sinds 2021 miljoenen defecte slaapapneu-apparaten moest herstellen omdat isolatieschuim los kon laten.

De FDA stuurt een waarschuwing uit omdat er in korte tijd veel meldingen binnenkwamen van problemen met de temperatuur van de DreamStation 2. Het gaat dan om meldingen over brand, rook, brandplekken en andere tekenen van oververhitting, schrijft de toezichthouder. Tussen augustus en medio november was er volgens de FDA een "sterke stijging" van het aantal meldingen, namelijk meer dan 270.

Een woordvoerder van Philips gaat daar tegen in en legt uit dat de meldingen over een periode van drie jaar gaan. Het bedrijf diende die verzamelde meldingen alleen over een kortere periode van drie maanden in, stelt hij.

Verwarmingselement

Philips zegt ook dat patiënten het apparaat kunnen blijven gebruiken. Patiënten en zorgverleners die werken met de DreamStation 2 wordt wel aangeraden de machines goed te controleren op ongewone geuren. Ook moeten ze goed de gebruiksaanwijzing volgen.

De meldingen gaan over problemen met een verwarmingselement van de bevochtiger voor de DreamStation 2. Die verwarmt water om de lucht die patiënten met het apparaat inademen vochtiger te maken.

Islolatieschuim

De waarschuwing volgt op problemen met zo'n 5,5 miljoen slaapapneu-apparaten van een eerdere generatie die twee jaar geleden aan het licht kwamen. Die machines, die patiënten 's nachts ondersteunen bij de ademhaling, moesten worden vervangen omdat geluidswereld schuim kon afbrokkelen. De affaire kostte Philips al honderden miljoenen euro's en daarnaast dreigen nog schadeclaims van benadeelde patiënten en mogelijk een schikking met Amerikaanse autoriteiten.

De FDA merkt in zijn waarschuwing op dat sommige patiënten de DreamStation 2 juist ontvingen als vervanger van hun defecte apparaat. Op dit moment gaat de Amerikaanse waakhond er niet van uit dat de problemen met de DreamStation 2 te maken hebben met afbrokkelend isolatieschuim.

Meer uit Gezond

Minister Dijkstra roept producenten antibiotica op zich te melden

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Pia Dijkstra (Medische Zorg) roept Nederlandse producenten van antibiotica op zich te melden bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Er is een groot tekort aan antibiotica voor met name baby's en kinderen en snelle toelating van nieuwe antibiotica kan de nood verlichten, zei Dijkstra in het wekelijkse vragenuurtje van de Tweede Kamer.

18 uur geleden
Oud-minister Kuipers haalt uit naar bestuurders kinderhartcentra

DEN HAAG (ANP) - Oud-minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid haalt in een interview in NRC hard uit naar de bestuurders van de kinderhartcentra die zijn besluit om deze specialistische zorg te centraliseren via de rechter hebben kunnen terugdraaien. Volgens hem gaat het ze alleen maar om hun eigen geld en status en niet om de patiënten. Ze moeten "zich schamen tot in hun bilnaad", citeert de krant hem.

4 dagen geleden
Mogelijk stapje in de bestrijding van de symptomen van ALS

AMSTERDAM (ANP) - De Europese medicijnwaakhond EMA geeft zijn fiat aan een middel dat de symptomen van amyotrofische laterale sclerose (ALS) bestrijdt. De gevolgen van de ziekte, die tot verlamming leidt en niet te genezen is, kunnen volgens het EMA in een aantal gevallen worden behandeld met Qalsody van Biogen Nederland B.V.

4 dagen geleden
Chiropractoren zonder vergunning met röntgen in de weer

DEN HAAG (ANP) - Chiropractoren gebruiken nogal eens röntgentoestellen zonder dat ze daar een vergunning voor hebben, constateert de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS). De 'krakers' mogen ze niet (meer) toepassen voordat ze dergelijke toestemming hebben gekregen.

5 dagen geleden
AI spoort 40 procent meer poliepen in darmen op

NIJMEGEN (ANP) - Dankzij Artificial Intelligence (AI) ofwel kunstmatige intelligentie kan er 40 procent meer aan poliepen in de darmen worden opgespoord, zo heeft het Radboudumc in Nijmegen vastgesteld. Poliepen kunnen een voorloper zijn van kanker.

6 dagen geleden
Ernst Kuipers duikt op bij universiteit in Singapore

DEN HAAG (ANP) - Ernst Kuipers, voormalig minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, gaat per 1 mei aan de slag aan de Nanyang Technological University (NTU) in Singapore. Dat heeft die universiteit donderdag bekendgemaakt. Een woordvoerder van D66 bevestigt dat dit zijn nieuwe baan is.

6 dagen geleden
Verzuim door griep bereikt piek in januari

SON (ANP) - Het aantal nieuwe ziekmeldingen heeft in januari het hoogste punt van het griepseizoen tot nu toe bereikt, melden arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare. In de eerste maand van het jaar kwam het aantal ziekmeldingen uit op 85 per 1000 medewerkers. In voorgaande maanden varieerde dit aantal van 55 in september tot 83 in november 2023. De stijging houdt verband met een toename in het aantal griepgevallen, maar volgens de arbodienst lijkt de piek inmiddels bereikt.

6 dagen geleden