Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nieuwe voorzitter VNO-NCW noemt crisisaanpak overheid genereus

Nieuwe voorzitter VNO-NCW noemt crisisaanpak overheid genereus

ROTTERDAM (ANP) - De crisisaanpak van de Nederlandse overheid is genereus. Uiteraard is niet iedere ondernemer geholpen met het pakket dat nu voorligt, maar het totale pakket ziet er goed uit. Dat zei Ingrid Thijssen, de nieuwe voorzitter van ondernemersvereniging VNO-NCW. Ze nam dinsdag die rol officieel over van haar voorganger Hans de Boer.

Thijssen had haar eerste afspraak buiten Den Haag met het Miljoenenontbijt in Rotterdam. VNO-NCW houdt ieder jaar in verschillende regio's deze netwerkbijeenkomsten daags na de presentatie van de Miljoenennota. Naast Thijssen schoven onder anderen burgemeester Ahmed Aboutaleb en minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Sigrid Kaag aan bij de ontbijtsessie.

Dat Thijssen in crisistijd begint aan een nieuwe baan, gaf haar een dubbel gevoel. Enerzijds had ze er veel zin in. "Het is fantastisch om ondernemers te kunnen helpen", zei ze. Anderzijds benadrukte ze de moeilijke situatie van nu, waar ondernemers worstelen om de crisis door te komen. "Mensen verliezen hun baan en ik begin aan een nieuwe."

Energietransitie

Volgens Thijssen is er een grote behoefte om mensen van werk naar werk te begeleiden. De vraag is daarbij vooral hoe dat te organiseren valt voor met name het midden- en kleinbedrijf. De gemeente Rotterdam heeft voor die opgave eerder een speciaal fonds ingesteld, werd nog maar eens benadrukt.

Verder werd gewezen op de energietransitie waar veel bedrijven voor staan. Volgens Thijssen staan jongeren nog niet te springen om aan de slag te gaan bij de "oude sectoren die niet zo sexy zijn", terwijl die bedrijven juist voor een grote opgave staan. Zeker als het gaat om bedrijven die nog een sterke hang hebben naar fossiele energie.

Eerste vrouwelijke voorzitter

Thijssen vindt het klimaatvraagstuk in het algemeen een lastige. Vooral omdat ondernemers, met name de kleinere, wel willen maar geen toegang hebben tot financiƫle middelen. Ook minister Kaag benadrukte dat alles wat moet worden gedaan, duurzamer moet gebeuren.

Thijssen is de eerste vrouwelijke voorzitter van de werkgeversorganisatie. Ze was hiervoor topvrouw van netwerkbeheerder Alliander en onder meer commissaris van het Havenbedrijf Rotterdam. Ook was zij directievoorzitter van NS Reizigers. Tijdens het Miljoenenontbijt werd haar gevraagd naar haar band met Rotterdam. Ze wees niet alleen op haar havencommissariaat, maar benadrukte ook dat de mentaliteit van de stad, geen woorden maar daden, haar in het bijzonder aanspreekt.

De afgelopen maanden was Thijssen overigens al betrokken bij VNO-NCW. Vanwege de crisis bleef haar voorganger iets langer aan. Thijssen liep in die periode al mee met De Boer. Haar belangrijkste doel is om Nederland toekomstbestendig te maken op het gebied van arbeidsmarkt, energietransitie en digitalisering. Van haar voorganger heeft ze in ieder geval geleerd dat de er een verschil is tussen de politieke werkelijkheid en de werkelijke werkelijkheid voor ondernemers.

Meer uit Financieel

Topman Viaplay stapt op na tegenvallende resultaten

STOCKHOLM (ANP) - Het Zweedse streamingplatform Viaplay ziet zijn topman Anders Jensen per direct vertrekken. Jensen bood zijn ontslag aan na tegenvallende resultaten van het platform, dat onder meer de Formule 1-races van Max Verstappen en voetbalwedstrijden uit de Engelse Premier League uitzendt. Hij wordt opgevolgd door Jorgen Madsen Lindemann, oud-topman van MTG. Dat is het voormalige moederbedrijf van Viaplay. Jensen stond sinds de oprichting van Viaplay als zelfstandig bedrijf in 2018 aan het roer.

8 minuten geleden
Aandacht voor Shell op Damrak na productieverlaging OPEC+

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht maandag onder meer uit naar Shell. Het olie- en gasconcern profiteert mogelijk van de aanhoudende stijging van de olieprijzen. Die gingen maandag verder omhoog nadat Saudi-Arabiƫ tijdens de vergadering van oliekartel OPEC+ besloot om de eigen olieproductie in juli vrijwillig met een miljoen vaten per dag te verlagen om de prijs te stutten. Het gehele oliekartel en zijn bondgenoten willen daarnaast volgend jaar minder olie gaan produceren.

42 minuten geleden
Japanse elektronicabedrijven zetten Nikkei op stevige winst

TOKIO (ANP) - De aandelenbeurs in Tokio liet maandag een stevige winst zien onder aanvoering van de Japanse elektronicabedrijven Sony, Sharp en Panasonic. Ook de andere Aziatische markten wonnen terrein. Beleggers trokken zich op aan de hogere slotstanden op Wall Street, waar positief werd gereageerd op de goedkeuring van het akkoord om het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid te verhogen. Zaterdag zette de president Joe Biden de langverwachte handtekening onder de overeenkomst. Daarmee zijn de betalingsproblemen van de Verenigde Staten definitief afgewend.

1 uur geleden
Driekwart ondernemers kan hogere kosten niet doorberekenen

AMSTERDAM (ANP) - Driekwart van de ondernemers in Nederland zegt hogere kosten niet of slechts voor een deel te kunnen doorberekenen aan klanten. Dat komt vooral doordat ze vrezen klanten kwijt te raken aan de concurrentie. Ook zijn prijzen vaak vastgelegd in afspraken met klanten, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van onderzoek bij ondernemers.

7 uur geleden
OPEC+ verlaagt olieproductie om prijs te stutten

WENEN (ANP/DPA) - Het oliekartel OPEC+ wil volgend jaar ongeveer 40 miljoen vaten (van 159 liter per stuk) per dag produceren. Volgens het Russische persbureau Tass betekent dit een verlaging van het totale productievolume van de groep olieproducerende landen en bondgenoten als Rusland met 1,39 miljoen vaten per dag.

13 uur geleden
Focus beleggers op olie en Apple na langverwachte schuldendeal

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers zullen deze week hopen dat het optimisme op de wereldwijde beurzen van voor het weekend nog even doorzet. De afgelopen tijd heerste er veel onzekerheid vanwege het uitblijven van een deal voor het verhogen van het Amerikaanse schuldenplafond. Maar zaterdag zette de president Joe Biden de langverwachte handtekening onder de overeenkomst. Daarmee zijn de betalingsproblemen voor de federale overheid van de Verenigde Staten definitief afgewend.

17 uur geleden
Onenigheid met Afrikaanse leden OPEC+ over olieproductiedoelen

WENEN (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De Afrikaanse leden van oliekartel OPEC+ worden steeds meer onder druk gezet om de ruimte binnen hun doelstellingen voor olieproductie op te geven. Die ruimte zou dan toekomen aan de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), die graag meer willen produceren. Met name Angola en Nigeria hebben moeite om hun doelstellingen te halen.

21 uur geleden