Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nieuwe voorzitter VNO-NCW noemt crisisaanpak overheid genereus

Nieuwe voorzitter VNO-NCW noemt crisisaanpak overheid genereus

ROTTERDAM (ANP) - De crisisaanpak van de Nederlandse overheid is genereus. Uiteraard is niet iedere ondernemer geholpen met het pakket dat nu voorligt, maar het totale pakket ziet er goed uit. Dat zei Ingrid Thijssen, de nieuwe voorzitter van ondernemersvereniging VNO-NCW. Ze nam dinsdag die rol officieel over van haar voorganger Hans de Boer.

Thijssen had haar eerste afspraak buiten Den Haag met het Miljoenenontbijt in Rotterdam. VNO-NCW houdt ieder jaar in verschillende regio's deze netwerkbijeenkomsten daags na de presentatie van de Miljoenennota. Naast Thijssen schoven onder anderen burgemeester Ahmed Aboutaleb en minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Sigrid Kaag aan bij de ontbijtsessie.

Dat Thijssen in crisistijd begint aan een nieuwe baan, gaf haar een dubbel gevoel. Enerzijds had ze er veel zin in. "Het is fantastisch om ondernemers te kunnen helpen", zei ze. Anderzijds benadrukte ze de moeilijke situatie van nu, waar ondernemers worstelen om de crisis door te komen. "Mensen verliezen hun baan en ik begin aan een nieuwe."

Energietransitie

Volgens Thijssen is er een grote behoefte om mensen van werk naar werk te begeleiden. De vraag is daarbij vooral hoe dat te organiseren valt voor met name het midden- en kleinbedrijf. De gemeente Rotterdam heeft voor die opgave eerder een speciaal fonds ingesteld, werd nog maar eens benadrukt.

Verder werd gewezen op de energietransitie waar veel bedrijven voor staan. Volgens Thijssen staan jongeren nog niet te springen om aan de slag te gaan bij de "oude sectoren die niet zo sexy zijn", terwijl die bedrijven juist voor een grote opgave staan. Zeker als het gaat om bedrijven die nog een sterke hang hebben naar fossiele energie.

Eerste vrouwelijke voorzitter

Thijssen vindt het klimaatvraagstuk in het algemeen een lastige. Vooral omdat ondernemers, met name de kleinere, wel willen maar geen toegang hebben tot financiƫle middelen. Ook minister Kaag benadrukte dat alles wat moet worden gedaan, duurzamer moet gebeuren.

Thijssen is de eerste vrouwelijke voorzitter van de werkgeversorganisatie. Ze was hiervoor topvrouw van netwerkbeheerder Alliander en onder meer commissaris van het Havenbedrijf Rotterdam. Ook was zij directievoorzitter van NS Reizigers. Tijdens het Miljoenenontbijt werd haar gevraagd naar haar band met Rotterdam. Ze wees niet alleen op haar havencommissariaat, maar benadrukte ook dat de mentaliteit van de stad, geen woorden maar daden, haar in het bijzonder aanspreekt.

De afgelopen maanden was Thijssen overigens al betrokken bij VNO-NCW. Vanwege de crisis bleef haar voorganger iets langer aan. Thijssen liep in die periode al mee met De Boer. Haar belangrijkste doel is om Nederland toekomstbestendig te maken op het gebied van arbeidsmarkt, energietransitie en digitalisering. Van haar voorganger heeft ze in ieder geval geleerd dat de er een verschil is tussen de politieke werkelijkheid en de werkelijke werkelijkheid voor ondernemers.

Meer uit Financieel

Socialemediabedrijf Trump uitblinker op Wall Street na aanslag

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn maandag hoger gesloten. De aandacht van beleggers op Wall Street ging vooral uit naar de mislukte moordaanslag op oud-president Donald Trump van afgelopen weekend. Trump Media & Technology Group, dat grotendeels in handen is van Trump en waar het sociale netwerk Truth Social onder valt, ging daarop ruim 31 procent omhoog.

56 minuten geleden
Strijd om verbod op handel in zeehondenbont laait weer op in EU

STRAATSBURG (ANP) - Het Europese verbod op de handel in zeehondenbont kan worden afgeschaft, waarschuwen dierenbeschermers. De Europese Commissie wil de maatregel, die dierenleed moet voorkomen, gaan evalueren.

1 uur geleden
AEX in het rood, TomTom onderuit na omzetalarm

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de aandelenbeurs in Amsterdam is maandag met verlies de handel uitgegaan, nadat de hoofdgraadmeter vrijdag nog een nieuw slotrecord op de borden had gezet. Bij de bedrijven op het Damrak was navigatiespecialist TomTom een opvallende daler na een omzetwaarschuwing.

5 uur geleden
Duitsland investeert miljarden in waterstofprojecten

BERLIJN (ANP/DPA/BLOOMBERG) - Duitsland gaat samen met het bedrijfsleven miljarden investeren in een reeks waterstofprojecten om zo de energietransitie te helpen versnellen. Daarbij geeft de overheid 4,6 miljard euro aan subsidies en dragen bedrijven als RWE, Air Liquide en EWE nog eens 3,3 miljard euro bij.

5 uur geleden
Ondernemers mogen BMW's van Fremantle Highway niet verkopen

DEN HAAG (ANP) - Twee Nederlandse autohandelaren mogen de 260 BMW's van het vorig jaar uitgebrande vrachtschip Fremantle Highway niet verder verhandelen. De rechtbank in Den Haag stelt de ondernemers in het ongelijk in een kort geding dat ze tegen de Duitse autofabrikant hadden aangespannen. BMW hield volgens de rechter terecht de verkoop van de voertuigen tegen op basis van merkrechten, omdat de kwaliteit van de BMW's door de brand niet meer kon worden gegarandeerd.

6 uur geleden
Europese Commissie akkoord met 1,3 miljard subsidie aan Nederland

BRUSSEL (ANP) - Als het aan de Europese Commissie ligt, krijgt Nederland binnenkort 1,3 miljard euro subsidie uit het coronaherstelfonds. Dat is een speciaal fonds dat was ingesteld om de Europese economieƫn te ondersteunen na de Covid- en energiecrisis.

6 uur geleden
Koerssprong socialemediabedrijf Trump op Wall Street na aanslag

NEW YORK (ANP) - Het socialemediabedrijf van oud-president Donald Trump ging maandag hard omhoog op de aandelenbeurzen in New York. Trump Media & Technology Group, dat grotendeels in handen is van Trump en waar het sociale netwerk Truth Social onder valt, werd 30 procent meer waard. Beleggers lijken alvast voor te sorteren op een overwinning van Trump bij de aanstaande Amerikaanse presidentsverkiezingen, die in november worden gehouden.

7 uur geleden