Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nieuwe vermogenstaks in 2026 'wordt krap', erkent Van Rij

Nieuwe vermogenstaks in 2026 'wordt krap', erkent Van Rij

DEN HAAG (ANP) - De invoering van een nieuw stelsel om het rendement op vermogen te belasten, loopt mogelijk weer vertraging op. Staatssecretaris Marnix van Rij erkent dat het "krap" wordt om de beoogde invoeringsdatum van 1 januari 2026 te halen. Hij moest in de Tweede Kamer opheldering geven over uitspraken van diezelfde strekking in een interview met NRC.

Het kabinet werkt al een paar jaar aan een nieuwe belasting op het rendement op spaargeld en beleggingen, ook wel box 3 genoemd. Tot dusver wordt belasting geheven over een zogenoemd forfaitair rendement, gebaseerd op aannames van de Belastingdienst. Na een vernietigende uitspraak van de Hoge Raad in december 2021 zijn daar wel "verfijningen" in aangebracht, maar die zijn bedoeld ter overbrugging totdat er een heel nieuw stelsel ligt waarbij naar het werkelijke rendement wordt gekeken.

De coalitiepartijen hadden in het regeerakkoord afgesproken dat die heffing op het daadwerkelijke rendement in 2025 zou ingaan. Maar dat bleek ingewikkelder dan gedacht, waardoor die deadline eerder al een jaar werd opgeschoven. In NRC leek Van Rij een voorschot te nemen op verder uitstel naar begin 2027. De vaste Kamercommissie voor Financiën vroeg hem daar opheldering over te geven voor aanvang van een commissiedebat over de Belastingdienst.

Van Rij merkt op dat hij in eerdere Kamerbrieven al de kanttekening plaatste dat de planning "ambitieus" was. Alleen al voor het wetgevingstraject zegt hij anderhalf jaar nodig te hebben. Betrokken partijen moeten ook nog op het voorstel kunnen reageren. Voor de uitvoering is nog eens anderhalf jaar nodig. Dat maakt dat 1 januari 2026 "een uitdaging" wordt, aldus de staatssecretaris. Hij belooft daar nader op in te gaan als de Kamer zich op 9 mei buigt over de nieuwe box 3-heffing.

Meer uit Politiek

Agema vervangt Markuszower als beoogd vicepremier voor de PVV

DEN HAAG (ANP) - Fleur Agema is de nieuwe beoogde vicepremier namens de PVV in het aanstaande kabinet-Schoof. Dat heeft PVV-leider Geert Wilders aan formateur Richard van Zwol laten weten, meldt hij in een bericht op X. Agema was al beoogd minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

19 uur geleden
Verklaring kandidaat-minister Faber (PVV) stelt Omtzigt gerust

DEN HAAG (ANP) - NSC-leider Pieter Omtzigt is gerustgesteld door de belofte van kandidaat-minister Marjolein Faber (PVV) "binnen de lijnen van het hoofdlijnenakkoord en de rechtsstaatverklaring" te blijven. "Dat is een hele goede zin, het stelt mij gerust", zei Omtzigt er zaterdag bij Nieuwsuur over. Hij verlangt niet dat de kandidaat-minister voor Asiel en Migratie uitspraken uit het verleden terugneemt, bijvoorbeeld over de door haar gebruikte term "omvolking".

1 dag geleden
Luchthavens kunnen volgens minister zonder natuurvergunning

DEN HAAG (ANP) - Eindhoven Airport en Rotterdam The Hague Airport hebben toch geen natuurvergunning nodig, volgens demissionair minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof). Ze heeft aan de Tweede Kamer laten weten dat ze de twee luchthavens wel een bovengrens oplegt voor de stikstofuitstoot van het vliegverkeer. Die grens staat gelijk aan de bestaande uitstoot die de vliegvelden hebben berekend.

1 dag geleden
Rutte ziet 'dwaas' vredesvoorstel Poetin als teken van paniek

LUZERN (ANP) - Het "dwaze vredesvoorstel" dat de Russische president Vladimir Poetin vrijdag deed aan Oekraïne, laat zien dat hij "duidelijk in paniek is". Dat heeft demissionair minister-president Mark Rutte gezegd bij een top over Oekraïne in Zwitserland.

1 dag geleden
Vier nieuwe PVV-Kamerleden moeten beoogd kabinetsleden vervangen

DEN HAAG (ANP) - Vier nieuwe PVV'ers komen bij het aantreden van het kabinet in de Tweede Kamer omdat vier huidige PVV-Kamerleden het kabinet ingaan. De eerstvolgende namen op de kieslijst zijn Chris Faddegon, Nico Uppelschoten, Robert Rep en Folkert Thiadens.

1 dag geleden
In kabinet-Schoof is 38 procent van de bewindspersonen vrouw

DEN HAAG (ANP) - Het aantal mannen en vrouwen is niet gelijk verdeeld in de ploeg van ministers en staatssecretarissen, die binnenkort aantreedt. Er zijn elf vrouwen en achttien mannen in het kabinet-Schoof. Daarmee is 38 procent van de bewindspersonen vrouw. Dat is minder dan bij de laatste twee kabinetten onder premier Mark Rutte.

2 dagen geleden
Faber: zal mij binnen lijnen van akkoord en rechtstaat uiten

DEN HAAG (ANP) - Beoogd minister Marjolein Faber (PVV, Asiel en Migratie), die nog voor haar aantreden onder vuur ligt om eerder gedane uitspraken, schrijft op X zich als minister te uiten "binnen de lijnen van het Hoofdlijnenakkoord en de rechtstaatverklaring". Faber tweette dat enkele minuten nadat een spoedoverleg van de vier coalitiepartijen over haar benoeming was afgelopen.

2 dagen geleden