Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nieuwe verhoudingen Kamer zichtbaar: PVV krijgt veel op agenda

Nieuwe verhoudingen Kamer zichtbaar: PVV krijgt veel op agenda

DEN HAAG (ANP) - De nieuwe verhoudingen in de Tweede Kamer zijn bij de eerste planningsvergadering van het parlement meteen zichtbaar geworden. Zeven debatten over de zorg die de PVV aanvroeg, kregen stuk voor stuk een meerderheid. In de oude Kamer werden door PVV-Kamerlid Fleur Agema aangevraagde debatten meestal niet gesteund.

PVV is met 37 zetels nu de grootste fractie in de Kamer, die woensdagmiddag werd beëdigd. Agema kreeg steun voor onder meer een debat over de aanpak van de coronacrisis door het kabinet-Rutte III, over de inkoop van persoonlijke beschermingsmiddelen tijdens corona zoals mondkapjes, over zorgmijders en over de capaciteit op de intensivecareafdelingen (ic's). Het zijn onderwerpen waar Agema zich al lang hard voor maakt, maar vrijwel nooit een meerderheid achter zich kreeg om erover te debatteren en veranderingen te bewerkstelligen.

Met een nieuwe samenstelling van de Tweede Kamer, waarbij de coalitiepartijen uit Rutte III en IV fors hebben verloren, zijn nieuwe mogelijkheden ontstaan. VVD, D66, CDA en ChristenUnie hebben allemaal een fors aantal zetels verloren, terwijl nieuwe partijen zoals NSC en BBB zijn gegroeid. Dat geldt ook voor GroenLinks-PvdA, een partij die voorstander is van veranderingen in de zorg, zeker als het gaat om de betaalbaarheid daarvan.

Bestaanszekerheid

Ook een debataanvraag van SP-fractievoorzitter Lilian Marijnissen over bestaanszekerheid - een belangrijk thema in de verkiezingen - werd met een ruime meerderheid gesteund. Net zoals bij een aantal zorgdebatten willen veel fracties dat hierbij ook demissionair premier Mark Rutte aanwezig is.

Een wens van JA21 om te debatteren over de spreidingswet, die moet zorgen voor een evenredige verspreiding van asielzoekers, werd niet gehonoreerd. Veel fracties reageerden verbaasd op het verzoek omdat die wet al door de Tweede Kamer is aangenomen en nu voorligt in de Eerste Kamer. Daar wordt de wet, zoals het er nu uitziet, op 16 januari behandeld. Maar, aldus een woordvoerder van de senaat, dat is met potlood ingevuld omdat het nog wachten is op wat antwoorden van verantwoordelijk staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel).

Twee door NSC aangevraagde debatten, met twintig zetels vertegenwoordigd in de Kamer, over oversterfte en pensioenen, kregen wel de steun van een Kamermeerderheid. De Kamer wil dat een aantal debatten nog voor het kerstreces wordt gevoerd. Het is niet duidelijk of dat gaat lukken.

Meer uit Politiek

Omtzigt herhaalt wens lossere band kabinet en parlement

DEN HAAG (ANP) - NSC-leider Pieter Omtzigt wilde na afloop van zijn gesprek niet zeggen wat hij bij informateur Kim Putters op tafel heeft gelegd. Wel herhaalde hij tegenover de pers zijn pleidooi voor een "lossere band tussen regering en parlement". Dat dit gewenst is, zie je volgens hem ook terug bij het enquêterapport over het fraudebeleid dat maandag is gepresenteerd. Een van de kernpunten is dat de Tweede Kamer zijn controlerende taken niet goed heeft uitgevoerd.

6 minuten geleden
Rutte feliciteert Zweden met 'belangrijk' NAVO-lidmaatschap

DEN HAAG (ANP) - Demissionair premier Mark Rutte benadrukt in een reactie het enorme belang van het NAVO-lidmaatschap van Zweden. "Ik heb zojuist de Zweedse premier Ulf Kristersson hiermee gefeliciteerd. Het toetreden van Zweden is van groot belang in deze tijd van oorlog op het Europees continent. Het NAVO-bondgenootschap zal sterker zijn met Zweden aan boord en de beste manier om de veiligheid van Zweden te versterken", laat Rutte op X weten.

42 minuten geleden
Van Gennip: actie nodig na 'ronduit pijnlijk' enquêterapport

DEN HAAG (ANP) - Het rapport waarin de parlementaire-enquêtecommissie concludeert dat mensen zijn vermorzeld door de ontspoorde fraudeaanpak van de overheid, is "ronduit pijnlijk". "Daar moeten we wat mee", zegt demissionair minister Karien van Gennip van Sociale Zaken namens het kabinet in een eerste reactie op het rapport. Volgens haar moet de politiek overstappen naar "een andere manier van denken".

1 uur geleden
Deel Kamer kijkt na harde woorden in enquêterapport naar zichzelf

DEN HAAG (ANP) - Een deel van de partijen in de Tweede Kamer wijst ook op de eigen rol na de harde woorden van de enquêtecommissie naar het fraudebeleid. De Kamer voerde zijn taken niet goed uit en heeft niet voorkomen dat mensen werden vermorzeld door het fraudebeleid van de overheid.

2 uur geleden
Commissievoorzitter: rapport kan en mag niet in la verdwijnen

DEN HAAG (ANP) - Het parlementaire-enquêterapport over het fraudebeleid van de overheid "kan en mag niet in een la verdwijnen". Daarvoor is het onderwerp te belangrijk en zijn de conclusies te ernstig, vindt commissievoorzitter Michiel van Nispen, die zich overigens niet kan voorstellen dat het gebeurt.

2 uur geleden
Timmermans vindt dat rechtse partijen aan de slag moeten gaan

DEN HAAG (ANP) - PVV, VVD, NSC en BBB moeten zorgen dat er snel een kabinet komt, zei Frans Timmermans (GroenLinks-PvdA) na zijn gesprek met informateur Kim Putters. Die spreekt maandag en dinsdag vrijwel alle fractieleiders in de Tweede Kamer over de formatie.

3 uur geleden
Enquêtecommissie vond het 'spannend' journalisten de maat te nemen

DEN HAAG (ANP) - Het was niet makkelijk om in het parlementaire-enquêterapport ook de pers als speler in fraudeschandalen te noemen en kritisch te zijn op de media, zegt commissievoorzitter Michiel van Nispen. "U mag best weten: het is best spannend om ook kritisch te zijn op journalisten." Toch was het wel belangrijk om de rol van de media te benoemen. Het past de commissie niet om aanbevelingen richting de media te doen, aldus de voorzitter tijdens een persconferentie. Hij hoopt wel op reflectie door de beroepsgroep zelf.

4 uur geleden