Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nieuwe vaccinatieregels voor honderdduizenden bedrijven in VS

Nieuwe vaccinatieregels voor honderdduizenden bedrijven in VS

WASHINGTON (ANP) - Amerikaanse bedrijven met meer dan honderd medewerkers krijgen vanaf 4 januari te maken met nieuwe vaccinatieregels. Ze moeten zorgen dat het personeel dan is ingeënt tegen het coronavirus of wekelijks wordt getest, schrijft The Washington Post. Ondernemingen moeten medewerkers ook betaald verlof geven als ze zich willen laten vaccineren of moeten herstellen van eventuele bijverschijnselen.

De nieuwe landelijke regels worden vrijdag formeel gepubliceerd, schrijft de krant. Bedrijven die zich er niet aan houden riskeren flinke boetes. Die kunnen oplopen tot 13.000 dollar (ruim 11.000 euro) per overtreding of 136.000 dollar als de regels moedwillig worden genegeerd. Ondernemingen mogen medewerkers die weigeren zich te laten vaccineren wel vragen om zelf te betalen voor hun coronatesten.

De regering van president Joe Biden hoopt met dergelijke maatregelen de vaccinatiegraad omhoog te krijgen. Tot dusver hebben 222 miljoen Amerikanen zeker één dosis van een vaccin gehad, maar hoe hoog de vaccinatiegraad is kan per regio flink verschillen. Critici vinden dat de dergelijke verplichtingen voor bedrijven te ver gaan. De regels worden naar verwachting ook aangevochten voor de rechter.

Het nieuwe vaccinatiebeleid heeft gevolgen voor honderdduizenden bedrijven en tientallen miljoenen werknemers. Sommige Amerikanen hebben al te maken met vergelijkbare vaccinatieregels. Zo voerden sommige bedrijven en overheden zelf al een vaccinatieplicht in die verder gaat dan de nieuwe landelijke maatregel. Die wordt volgens de krant niet gezien als een volwaardige vaccinatieplicht omdat medewerkers zich als alternatief ook mogen laten testen.

Meer uit Buitenland

Sunak: extreme standpunten over Gaza-oorlog bedreigen democratie

LONDEN (ANP) - De Britse premier Rishi Sunak heeft in een live via de BBC uitgezonden speech zijn zorgen uitgesproken over de staat van de Britse democratie, die volgens hem bedreigd wordt door extreme standpunten over de oorlog in Gaza. In die oorlog steunt de regering van Sunak net als de Verenigde Staten nadrukkelijk Israël.

25 minuten geleden
Drie jaar cel voor Iraans protestlied rond dood Amini

TEHERAN (ANP/DPA/AFP) - Een Iraanse rechtbank heeft de internationaal geprezen artiest Shervin Hajipour veroordeeld tot ruim drie jaar gevangenisstraf voor zijn protestlied Baraye, dat geschreven werd na de dood van de 22-jarige Mahsa Amini. Het nummer werd het symbool van de protestbeweging in de herfst van 2022. Meer dan 120 demonstranten kwamen om het leven.

1 uur geleden
Organisatie: arrestaties in Rusland rond begrafenis Navalny

MOSKOU (ANP/AFP) - Volgens de mensenrechtenorganisatie OVD Info heeft de Russische politie vrijdag in het hele land minstens 45 mensen aangehouden tijdens eerbetonen aan de overleden oppositiepoliticus Aleksej Navalny op de dag van zijn begrafenis.

2 uur geleden
Hamas meldt dood van zeven gijzelaars

GAZA (ANP/RTR) - Door Israëlische bombardementen op de Gazastrook zijn daar zeven Israëlische gijzelaars gedood, meldt de gewapende tak van de Palestijnse Hamas-beweging. Het was niet meteen duidelijk wanneer de zeven omkwamen, maar in een verklaring worden wel drie namen genoemd.

2 uur geleden
Paus vindt 'gender-ideologie' grootste gevaar van onze tijd

ROME (ANP/DPA/RTR) - Paus Franciscus vindt de 'gender-ideologie' het grootste gevaar voor de mensheid van onze tijd. Hij stelt dat daarmee wordt gestreefd de verschillen tussen met name de seksen uit de weg te ruimen en dat is een aanslag op de mens. "Wie alle verschillen uitroeit, schaft de menselijkheid af" volgens de paus. Hij sprak op een tweedaagse conferentie over de rol van de vrouw en van de man in de kerk.

4 uur geleden
Russische oppositieleider Navalny begraven

MOSKOU (ANP/RTR) - De Russische oppositieleider Aleksej Navalny is begraven in Moskou. Zijn lichaam was na een afscheidsplechtigheid in een kerk overgebracht naar een nabijgelegen begraafplaats.

5 uur geleden
Duitse militair schiet vier mensen dood ten oosten van Bremen

SCHEESSEL/BOTHEL (ANP) - Een zwaarbewapende Duitse militair heeft ten oosten van Bremen een bloedbad aangericht in de nacht van donderdag op vrijdag. Volgens meldingen van de krant Bild waren er in twee nabijgelegen plaatsen schietpartijen, in Scheessel en in Bothel. Er zijn vier mensen gedood, volgens de politie. Bild stelt dat de slachtoffers de ex van de militair, haar nieuwe vriend, zijn moeder en een kind zijn.

6 uur geleden