
Nieuwe undercoverbeelden van Arnhemse terreurgroep
ROTTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag nieuwe videobeelden vrijgegeven van de undercoveroperatie rond de Arnhemse terreurzaak. In die zaak worden zes mannen verdacht van het voorbereiden van een aanslag op een evenement in Nederland.
De nieuwe beelden maken deel uit van het 5,5 uur durende requisitoir van de officieren van justitie, die vrijdagmiddag op de vierde zittingsdag van het terreurproces met de strafeisen komen.
De beelden zijn gemaakt in een huisje op een vakantiepark in Weert, waar vier verdachten in september 2018 uitgebreid zijn afgeluisterd, gevolgd en gefilmd. Ze oefenden er met onklaar gemaakte kalasjnikovs die ze kregen van politie-infiltranten, namen onklaar gemaakte handvuurwapens in ontvangst en oefenden met het passen van bomvesten.
Bizarre ontmoeting
"Een bizarre ontmoeting", noemde de officier van justitie de bijeenkomst in het vakantiehuisje. Op de beelden is onder meer te zien hoe verdachte Morat M. een kalasjnikov kust en het wapen tegen zijn wang houdt. Hij zegt erbij dat hij hiervan heeft gedroomd. "Hij noemt het wapen de sleutel naar het paradijs, Ook herhaalt hij dat het bomvest hem naar het paradijs brengt", zo verduidelijkte de officier van justitie de beelden.
Justitie toonde in de extra beveiligde rechtbank in Rotterdam ook nieuwe beelden van de arrestatie van de vier verdachten nadat ze het huisje hadden verlaten. Die beelden zijn gemaakt met een verborgen camera in het busje en vanuit de lucht. Op deze arrestatiebeelden is onder meer te zien dat een van de verdachten, Wail el A. (22), zijn pas verworven wapen op het arrestatieteam richt en de trekker overhaalt. Hij wordt daarom ook aangeklaagd voor poging tot moord. "Uit de beelden blijkt de dodelijke ernst. Het beeldmateriaal bewijst dat ze ook van plan waren politieagenten dood te schieten", zei de officier van justitie erbij. De andere twee verdachten zijn gearresteerd op hun huisadressen.
Aanslag
Justitie is ervan overtuigd dat het zestal een aanslag wilde plegen op een lhbt-evenement. Dat zou blijken uit hun zoekgedrag op hun in beslag genomen telefoons. Hoofdverdachte Hardi N. bezocht volgens het OM meerdere homogerelateerde websites en dat deed hij volgens de officier "niet omdat hij twijfelde aan zijn geaardheid".
Bij huiszoekingen vond de politie kunstmest en chemicaliën, volgens justitie bedoeld om explosieven mee te maken.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Mensen die een lichamelijke of verstandelijke beperking hebben, zouden gemakkelijker gebruik moeten kunnen maken van media. Ook cultuur moet toegankelijker worden. Het kabinet komt daarom met een financiële regeling. Nederland had zich in 2016 aangesloten bij een VN-verdrag voor mensen met een beperking. Met de plannen, die vrijdag zijn gepresenteerd, moet dat negen jaar later daadwerkelijk worden uitgevoerd.
7 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - Klimaatactiegroep Extinction Rebellion spant een kort geding aan tegen Schiphol omdat 37 klimaatactivisten een jarenlang toegangsverbod opgelegd hebben gekregen tot de luchthaven. De activisten vinden dit een zware sanctie die het demonstratierecht onder druk zet. Begin maart demonstreerden ze op Schiphol tegen het Flying Blue-programma van KLM.
12 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) wil dat overheden, bedrijven en andere organisaties beter bijhouden welke algoritmes ze gebruiken en hoe ze kunstmatige intelligentie (AI) inzetten. Openheid is belangrijk om de rechten van mensen te beschermen en de inzet van de technologie te controleren, meldt de privacytoezichthouder van de overheid.
15 minuten geledenBILTHOVEN (ANP) - Het RIVM kan niet vaststellen of de conclusies kloppen die Chemours naar buiten bracht op basis van onderzoek naar de gezondheidsrisico's van zijn luchtuitstoot. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) had het rijksinstituut gevraagd om het rapport dat Chemours in april publiceerde, te verifiëren. Volgens het RIVM kan "de juistheid van de resultaten niet getoetst worden", onder meer omdat niet bekend is welke data zijn gebruikt.
54 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Robert Tieman (Infrastructuur) wil niet dat er een "lappendeken" aan fietsregels ontstaat. Daarmee reageert hij op het plan van de gemeente Enschede om fatbikes uit de binnenstad te weren. "We moeten het wel allemaal begrijpbaar houden, niet dat je de grens overgaat van een gemeente en daar ineens andere regels gelden," aldus de BBB-bewindsman.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Aant Jelle Soepboer is "van intentie" om zijn zetel terug te geven aan NSC nu bekend is geworden dat hij bij de Tweede Kamerverkiezingen in oktober de lijsttrekker wordt van de Fryske Nasjonale Partij (FNP). Het Kamerlid bevestigt na berichtgeving van De Telegraaf dat hij "in goed overleg" met NSC heeft besloten dat de twee functies niet te combineren zijn. Hij is nog bezig met de "praktische uitwerking", maar verwacht de Kamer begin september te verlaten.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Jeugdzorginstellingen kunnen soms niet anders dan een jongere tijdelijk opsluiten om de veiligheid van het kind en de medewerkers te garanderen, ziet staatssecretaris Judith Tielen (Jeugd, VVD). Het is wettelijk verboden om kinderen op te sluiten, maar volgens Tielen blijkt dat in de praktijk niet altijd haalbaar. "De onmacht die medewerkers voelen, waardoor ze zich gedwongen voelen om iets te doen wat ze eigenlijk niet willen, een jongere opsluiten, daar moeten we een evenwicht in vinden."
2 uur geleden