Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nieuwe Tweede Kamer wordt geïnstalleerd, met 68 nieuwkomers

Nieuwe Tweede Kamer wordt geïnstalleerd, met 68 nieuwkomers

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wordt woensdag in haar nieuwe samenstelling geïnstalleerd. De Kamer krijgt 68 nieuwe leden, van wie er veel in de nieuwe fractie van verkiezingswinnaar PVV komen. Ook NSC, dat in één klap met twintig zetels in de Kamer komt, levert veel nieuwe Kamerleden. Samen met dertien terugkerende Kamerleden en 69 blijvers leggen de nieuwelingen hun eed of belofte af.

Ondervoorzitter Roelien Kamminga (VVD) wordt als eerste beëdigd, zodat ze tijdelijk als voorzitter kan optreden om de 149 overige Kamerleden te beëdigen. Ze mogen hun antwoord, "dat verklaar en beloof ik" of "zo waarlijk helpe mij God almachtig", zowel in het Nederlands als in het Fries zeggen. De aanstaande volksvertegenwoordigers beloven daarmee dat ze hun plichten "getrouw" zullen vervullen en dat ze geen "gift of gunst" hebben beloofd om hun zetel te krijgen. Daarnaast zweren ze trouw aan de koning, het Statuut voor het Koninkrijk en de grondwet.

Dinsdag namen tachtig Kamerleden afscheid. Dertien van de volksvertegenwoordigers die hun plek innemen, hebben al eerder in de Kamer gezeten. Zo waren VVD-leider Dilan Yeşilgöz en D66-voorman Rob Jetten Kamerlid voordat ze minister werden in het demissionaire kabinet.

De Tweede Kamer stemt ook over een profielschets voor de nieuwe voorzitter. Oud-voorzitter Vera Bergkamp stond niet meer op de kieslijst van haar partij, dus maakt zij geen deel uit van de nieuwe Tweede Kamer. De Kamer zoekt een voorzitter met "gedegen parlementaire ervaring", "inzicht in de staatsrechtelijke verhoudingen" en "gebleken kennis van en respect voor" de regels die de Kamer zelf heeft vastgesteld.

Daarnaast moet de nieuwe Kamervoorzitter goed kunnen samenwerken met de ambtelijke organisatie. Bergkamp werd dinsdag bij haar afscheid geprezen om haar opstelling tegenover die organisatie, waar bij haar voorganger Khadija Arib sommige ambtenaren zich volgens onderzoek juist onveilig voelden. Tegelijkertijd zal de Kamer ook iemand zoeken die debatten scherp kan voorzitten. Op haar voorzittersstijl kreeg Bergkamp juist kritiek. Mogelijk is PVV'er Martin Bosma een kanshebber, nu zijn partij de grootste is geworden. Wanneer een nieuwe voorzitter wordt gekozen, is nog niet bekend.

Meer uit Binnenland

Zoon van Ridouan Taghi uitgeleverd aan Nederland door VAE

DEN HAAG (ANP) - De 23-jarige zoon van Marengo-hoofdverdachte Ridouan Taghi is vrijdag overgebracht vanuit de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) naar Nederland. Dat bevestigt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie na berichtgeving door De Telegraaf en AD.

4 uur geleden
Henny Huisman: overlijden Jacques d'Ancona is een koud idee

DEN HAAG (ANP) - Henny Huisman en Jacques d'Ancona kenden elkaar al zo'n veertig jaar en vrijdag overleed d'Ancona plots op 86-jarige leeftijd. "Ik ben heel erg geschrokken, ik ben echt van streek", reageert zijn goede vriend en collega Henny Huisman tegenover het ANP. "Ik vind het een heel koud idee."

5 uur geleden
Zoon van Ridouan Taghi uitgeleverd aan Nederland door VAE

DEN HAAG (ANP) - De 23-jarige zoon van Ridouan Taghi is vrijdag overgebracht vanuit de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) naar Nederland. Dat bevestigt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie na berichtgeving door De Telegraaf en AD.

5 uur geleden
Soundmixshow-juryvoorzitter Jacques d'Ancona (86) overleden

PATERSWOLDE (ANP) - Journalist en Soundmixshow-juryvoorzitter Jacques d'Ancona is op 86-jarige leeftijd overleden. Dat meldt zijn Dagblad van het Noorden, waarvoor D'Ancona begin deze maand zijn laatste stuk schreef.

6 uur geleden
ADO Den Haag geeft voorlopig geen interviews aan Omroep West

DEN HAAG (ANP) - ADO Den Haag honoreert voorlopig geen interviewverzoeken van Omroep West, zo meldt de voetbalclub op haar website. De aanleiding is een stuk van de omroep van 31 mei over het afgelopen seizoen van ADO, waarin volgens de club "meerdere feitelijke onjuistheden" zouden staan. De omroep mag wel aanwezig zijn bij trainingen en wedstrijden om daar verslag van te doen.

8 uur geleden
Man opgepakt voor vernielen van graven in Utrecht

UTRECHT (ANP) - Een 21-jarige man wordt ervan verdacht dat hij tot twee keer toe graven heeft vernield op een begraafplaats in Utrecht. De man uit Vleuten zou in de nacht van 4 of 5 mei hebben toegeslagen op begraafplaats Daelwijck in de wijk Overvecht, en op 12 mei weer.

12 uur geleden
Schneiders blijft betrokken bij verandering politie-eenheden

DEN HAAG (ANP) - Oud-burgemeester Bernt Schneiders blijft toezien op de omvorming van de Landelijke Eenheid van de politie in twee eenheden. Onder zijn leiding heeft een commissie de afgelopen jaren onderzoek gedaan naar de problemen op de werkvloer en allerlei voorstellen gedaan om de werkcultuur en het leiderschap binnen dit cruciale onderdeel van de politieorganisatie te verbeteren. De commissie stopt, maar Schneiders blijft adviseren over de voortgang van de wijzigingen, schrijft justitieminister David van Weel in een Kamerbrief.

12 uur geleden