Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nieuwe topman Bundesbank waarschuwt ECB voor recordinflatie

Nieuwe topman Bundesbank waarschuwt ECB voor recordinflatie

FRANKFURT (ANP/AFP) - De Europese Centrale Bank moet bij de uitvoering van het monetaire beleid "op haar hoede blijven" voor de recordinflatie in de eurozone. Dat zei de nieuwe president Joachim Nagel van de Bundesbank bij het afscheid van zijn voorganger Jens Weidmann.

"Het risico op dit moment is dat de inflatie langer hoog blijft dan momenteel wordt verwacht", waarschuwde de nieuwe baas van de Duitse centrale bank. Als lid van de raad van bestuur van de ECB is Nagel medeverantwoordelijk voor het formuleren van het antwoord van de centrale bank op de stijgende inflatie in de eurozone, die in december 5 procent bedroeg. Dat is het hoogste niveau ooit en ruim boven de doelstelling van 2 procent van de ECB. De inflatie wordt aangejaagd door het economische herstel van de coronacrisis, de hoge gasprijzen en de toeleveringsproblemen.

Tijdens de laatste beleidsvergadering in december besloot het 25-koppige beleidsbepalende comité van de ECB tot een "stapsgewijze" vermindering van het omvangrijke opkoopprogramma van obligaties, waarmee de economie in het eurogebied tijdens de coronacrisis werd ondersteund.

Knelpunten

De bezorgdheid dat het snelle tempo van prijsstijgingen zou kunnen aanhouden neemt echter toe, aangezien de knelpunten in het aanbod die de inflatie hebben veroorzaakt, geen tekenen van versoepeling vertonen en geopolitieke conflicten de energiekosten verder dreigen op te drijven.

ECB-president Christine Lagarde, die ook aanwezig was bij het afscheid van Weidmann, verklaarde dat de centrale bank "een draaiboek heeft voor hoe te reageren als de inflatie in beide richtingen afwijkt van ons doel". De ECB en de Bundesbank zijn het vaak oneens over het te voeren monetaire beleid, waarbij de Duitse centrale bank regelmatig pleitte voor een minder uitbundig stimuleringsbeleid als antwoord op crises.

Zonder compromissen

In de context van onzekerheid zou de ECB "haar primaire doelstelling van prijsstabiliteit moeten volgen zonder compromissen, en in het bijzonder zonder rekening te houden met de financieringskosten van lidstaten", zei voormalig Bundesbank-topman Weidmann. De hoge overheidsschuld, die tijdens de pandemie alleen maar is gestegen, vormt volgens Weidmann een "groot risico voor het monetaire beleid".

Nagel verklaarde de lijn van de Bundesbank te volgen, waarbij hij benadrukte dat het stimuleringsbeleid van de ECB niet "te lang" moet doorgaan.

Meer uit Financieel

DNB: deeltijdwerkers willen meer werken tegen hogere beloning

AMSTERDAM (ANP) - Een op de drie werkenden in Nederland wil meer uren werken als daar een hogere beloning tegenover staat. Ook willen mensen meer uren draaien als hun werk leuker zou zijn, als thuiswerken makkelijker kan en als er minder zorg voor kinderen zou zijn. Een op de tien is zelfs bereid meer te werken als de baas er simpelweg om zou vragen. Dat meldt De Nederlandsche Bank (DNB) op basis van een enquête onder 1300 werkenden.

13 minuten geleden
Meer omzet voor parfumerieketen Douglas, maar nog wel verlies

DÜSSELDORF (ANP) - Parfumerieketen Douglas heeft in het tweede kwartaal van zijn gebroken boekjaar de omzet zien stijgen vergeleken met een jaar eerder. Ook werd de winstgevendheid opgevoerd, maar tegelijkertijd was het van oorsprong Duitse concern meer geld kwijt aan leningen door de gestegen rente. Dat zorgde ervoor dat Douglas toch een verlies moest schrijven, maar wel veel minder dan een jaar eerder.

38 minuten geleden
Juventus-eigenaar Exor in kopgroep van afwachtende AEX

AMSTERDAM (ANP) - Exor behoorde dinsdag tot de sterkste stijgers in de AEX-index op het Damrak, die een klein verlies liet zien. Het Italiaanse investeringsbedrijf van de familie Agnelli, de oprichters van autofabriek Fiat en eigenaren van voetbalclub Juventus, profiteerde van een koopadvies door ING. Beleggers waren verder vooral in afwachting van de goedkeuring van de Amerikaanse schuldendeal.

1 uur geleden
Toezichthouder: zonnepanelen via omvormer makkelijk te hacken

DEN HAAG (ANP) - Zonnepanelen zijn vaak makkelijk te hacken, meldt de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI). Veel omvormers voor de panelen, die nodig zijn om zonne-energie om te zetten in te gebruiken elektriciteit, voldoen volgens de toezichthouder niet aan gestelde eisen. Daardoor kunnen ze storingen veroorzaken en toegang verlenen tot andere met het internet verbonden apparaten.

2 uur geleden
Adviescollege: regeldruk kostte Nederland opnieuw meer geld

DEN HAAG (ANP) - De regeldruk in Nederland door nieuwe wetgeving kostte bedrijven vorig jaar structureel 194 miljoen euro meer. Ook zelfstandigen gingen er op achteruit en waren 2 miljoen euro meer kwijt. Voor burgers werden wel barrières weggenomen. Zij zijn structureel 45 miljoen euro minder kwijt als gevolg van regelgeving. Die cijfers komen naar voren uit het jaarverslag van het Adviescollege toetsing regeldruk (ATR).

2 uur geleden
Beleggers wachten op goedkeuring Amerikaanse schuldendeal

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers op de Amsterdamse beurs wachten dinsdag vooral op de goedkeuring van de Amerikaanse schuldendeal. Afgelopen weekeinde bereikten de Democraten en Republikeinen al een principeakkoord over het verhogen van het schuldenplafond van de overheid. Maar die deal moet nog worden goedgekeurd. Het Amerikaanse Congres zal waarschijnlijk woensdag stemmen over het akkoord. Zonder een verhoging van het schuldenplafond zullen de Verenigde Staten spoedig zonder geld komen te zitten.

2 uur geleden
Consumentenbond: basisboodschappen in half jaar 15 procent duurder

DEN HAAG (ANP) - De prijzen voor basisboodschappen als rijst, groenten en brood zijn in een half jaar met 15 procent gestegen. Dat meldt de Consumentenbond op basis van een inventarisatie bij veertien supermarktketens. Daaruit komt verder naar voren dat Spar de duurste supermarkt was voor deze boodschappen, Dirk de goedkoopste. Wel merkt de Consumentenbond dat de prijsstijging afvlakt.

3 uur geleden