Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nieuwe Super League wil voetbalpiramide voor mannen en vrouwen

Nieuwe Super League wil voetbalpiramide voor mannen en vrouwen

LUXEMBURG (ANP) - A22 Sports Management, het bedrijf achter de Super League, wil een voetbalpiramide voor 64 Europese clubs in drie divisies oprichten. Ook moet er een nieuwe Europese vrouwencompetitie komen. Voetballiefhebbers zouden alle duels via een zogenoemd streamingplatform gratis kunnen volgen.

"We hebben het recht gewonnen om te mogen concurreren", zegt directeur Bernd Reichart van A22 Sports Management. "Het bijna zeventig jaar durende monopolie van de UEFA is eindelijk voorbij. We zullen zonder angst voor sancties de samenwerking met clubs, competities en andere belanghebbenden voortzetten om de beste en meest op supporters gerichte voetbalcompetities in Europa te creëren."

A22 Sports Management deelde de nieuwe plannen een paar uur nadat het Europees Hof van Justitie had geoordeeld dat de UEFA niet het monopolie mag hebben op het organiseren van Europese clubcompetities.

Sportieve verdiensten

De Super League lanceerde twee jaar geleden nog een plan voor een besloten competitie voor de rijkste clubs. Het nieuwe voorstel ziet er heel anders uit. Het plan bestaat uit een Europese voetbalpiramide voor 64 clubs op drie niveaus. De eerste twee divisies, de 'Star League' en de 'Gold League" bestaan elk uit 16 clubs. In de derde, de 'Blue League" zitten 32 clubs.

Deelname aan de nieuwe Europese voetbalpiramide is gebaseerd op sportieve verdiensten, met jaarlijkse promotie en degradatie. Promotie naar de derde divisie, de Blue League, volgt na succes in nationale competities.

Gelijk speelveld

Clubs spelen thuis- en uitduels in groepen van acht, wat resulteert in minimaal veertien wedstrijden per jaar. Aan het einde van het seizoen worden in een knock-outfase zowel de kampioenen van elke divisie als de promoverende clubs bepaald.

In het eerste jaar van de competities worden clubs geselecteerd op basis van prestatiegerichte criteria, laat A22 Sports Management weten. Ook moeten er financiële regels komen die een gelijk speelveld tussen deelnemende clubs garanderen.

Gratis streamingplatform

De beoogde vrouwencompetitie zal dezelfde hoofdelementen bevatten als de mannencompetitie, waaronder een 'Star League' en 'Gold League' van elk zestien clubs in groepen van acht thuis- en uitduels met een gegarandeerd minimum van veertien duels per jaar.

A22 Sports Management vertelt niet hoe het de nieuwe competities met een gratis streamingplatform gaat financieren. Wel belooft het bedrijf de inkomsten gedurende de eerste drie jaar te garanderen met een bedrag dat hoger is dan nu voor de komende periode wordt verwacht.

Meer uit Voetbal

Koeman passeerde Zirkzee en Timber omdat ze niet fit zijn

HILVERSUM (ANP) - Ronald Koeman heeft spelers als Joshua Zirkzee, Jurriën Timber, Mats Wieffer en Steven Berghuis niet geselecteerd omdat ze niet helemaal fit zijn. Voor vaste waarden als Memphis Depay en Frenkie de Jong maakt de bondscoach een uitzondering, vertelde hij bij Veronica Offside.

1 uur geleden
Messi en Ajax-doelman Rulli in voorselectie Argentinië

BUENOS AIRES (ANP) - Argentinië gaat met Lionel Messi en Ajax-doelman Gerónimo Rulli de laatste oefeninterlands spelen in de aanloop naar de Copa América. De wereldkampioen oefent op 9 juni in Chicago tegen Ecuador en vijf dagen later in Washington tegen Guatemala.

1 uur geleden
Bologna geeft ruime voorsprong weg tegen Juventus

BOLOGNA (ANP) - Bologna heeft de thuiswedstrijd tegen Juventus ondanks een ruime voorsprong niet kunnen winnen. Het duel tussen de nummer 3 en 4 van de Serie A eindigde in 3-3.

1 uur geleden
Van Bommel verliest met Antwerp en grijpt naast Europees voetbal

GENK (ANP) - Antwerp heeft ook de voorlaatste wedstrijd in de play-offs om het landskampioenschap niet kunnen winnen. De ploeg van coach Mark van Bommel verloor met 1-0 bij Racing Genk en grijpt naast Europees voetbal.

3 uur geleden
Van Aanholt heeft laatste wedstrijd voor PSV gespeeld

EINDHOVEN (ANP) - Patrick van Aanholt neemt afscheid van landskampioen PSV. De 33-jarige verdediger maakte zijn vertrek op Instagram bekend. "Nu mijn contract afloopt, heb ik gisteravond mijn laatste wedstrijd gespeeld voor PSV", schreef hij een dag na de gewonnen wedstrijd tegen RKC Waalwijk (3-1).

4 uur geleden
Bondscoach Advocaat neemt Brenet op in selectie Curaçao

WILLEMSTAD (ANP) - Bondscoach Dick Advocaat van Curaçao heeft Joshua Brenet opgenomen in de selectie voor de eerste twee kwalificatiewedstrijden voor het WK 2026. Curaçao speelt op 5 juni thuis tegen Barbados en op 8 juni uit tegen Aruba.

5 uur geleden
Aanstaande Liverpool-coach Slot kon kans 'moeilijk negeren'

ROTTERDAM (ANP) - Arne Slot noemt zijn beslissing om Feyenoord te verlaten "bepaald geen eenvoudig besluit". Dat verklaarde de trainer nadat Liverpool en Feyenoord zijn overgang naar Engeland officieel bekendmaakten. "Maar een kans om hoofdtrainer te worden in de Premier League, bij een van de grootste clubs ter wereld, kun je als sportman moeilijk negeren. Ik ben Feyenoord dankbaar dat ze hebben willen meewerken aan deze overstap", zei Slot.

5 uur geleden