Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nieuwe stroom migranten wekt woede op Lampedusa

Nieuwe stroom migranten wekt woede op Lampedusa

ROME (ANP/AFP) - Een nieuwe stroom migranten heeft zondag tot grote woede geleid bij de autoriteiten op het Italiaanse eiland Lampedusa. Een vissersboot zette in alle vroegte 367 nieuwe vluchtelingen aan land. Burgemeester Totò Martello heeft de bevolking opgeroepen maandag in staking te gaan om te protesteren tegen de "angstaanjagende stilte" in Rome en om de regering te doordringen van de almaar groeiende problemen.

"Lampedusa kan deze situatie niet langer aan. Of de regering neemt onmiddellijk besluiten of op het hele eiland legt iedereen het werk neer", zei Martello tegen het Italiaanse persbureau ANSA. Deze heersende noodtoestand is niet meer te behappen voor de lokale overheid. "De situatie is onhoudbaar".

Het schip met de 367 migranten, onder wie dertien vrouwen en 33 minderjarigen, dreigde door het stormachtige weer te zinken en werd door de Italiaanse kustwacht naar de haven van Lampedusa geloodst. Daar stonden vertegenwoordigers van een rechtse anti-immigratiepartij te demonstreren tegen hun komst.

De opvarenden ondergingen een medisch check en werden naar een noodopvangcentrum gebracht. Daar verblijven nu inmiddels 1160 personen, volgens Martello tien keer de maximum capaciteit. De afgelopen dagen zetten nog tal van kleinere boten, vooral afkomstig uit Tunesië, naar schatting zo'n 500 migranten af op Lampedusa.

Meer uit Buitenland

Woordvoerder Kremlin: Rusland overweegt geen nieuwe kernproef

MOSKOU (ANP/RTR) - Rusland is niet van plan een proef met een kernbom te houden. Volgens de machthebbers is Moskou niet afgestapt van het moratorium op kernproeven en blijven de afspraken van kracht. Het Kremlin verwerpt ook de suggestie van een Russische staatstelevisiezender dat de Russen een kernbom in Siberië tot ontploffing zouden moeten brengen als waarschuwing aan het Westen.

1 uur geleden
Zelensky bezoekt zwaarbevochten front in Oost-Oekraïne

KOEPJANSK (ANP/AFP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft dinsdag het front in Oost-Oekraïne bezocht. Hij is bij de linie rond Koepjansk en Lyman geweest, "een van de hotspots", meldt Zelensky op X.

2 uur geleden
Onderzoek naar doodslag na dodelijke brand in nachtclubs Murcia

MURCIA (ANP/AFP/RTR) - Een Spaanse rechtbank heeft een onderzoek naar doodslag geopend na de fatale brand in nachtclubs in de stad Murcia. Bij de ramp zondagochtend stierven dertien mensen.

2 uur geleden
Thaise politie meldt twee doden door schietpartij in Bangkok

BANGKOK (ANP/AFP) - In een chic winkelcentrum in het centrum van de Thaise hoofdstad Bangkok zijn dinsdag door een schietpartij twee mensen gedood. Een gewapende jongeman opende het vuur. Volgens de Thaise politie raakten vijf personen gewond. Autoriteiten meldden eerder dat er drie doden waren.

3 uur geleden
Rusland: geen nieuwe mobilisatie voor strijd tegen Oekraïne

MOSKOU (ANP/RTR) - Rusland heeft geen plannen voor een nieuwe mobilisatie in verband met de strijd in Oekraïne, aangezien meer dan 335.000 personen zich tot nu toe dit jaar hebben aangemeld om te vechten in de strijdkrachten of in vrijwillige eenheden, zei minister van Defensie Sergej Sjojgoe.

3 uur geleden
Rode Kruis: hoofdstad Nagorno-Karabach volledig verlaten

STEPANAKERT (ANP/RTR) - Slechts honderden mensen zijn achtergebleven in de hoofdstad van Nagorno-Karabach, Stepanakert. "De stad is nu volledig verlaten", aldus een medewerker van het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC) ter plaatse tijdens een onlinepersconferentie. Er waren tot voor kort ongeveer 55.000 inwoners.

4 uur geleden
Nobelprijs Natuurkunde naar onderzoek met supersnelle lichtflits

STOCKHOLM (ANP) - Drie wetenschappers delen dit jaar de Nobelprijs voor de Natuurkunde. De Fransman Pierre Agostini, De Hongaarse Oostenrijker Ferenc Krausz en de Française Anne L'Huillier krijgen de belangrijke wetenschapsprijs voor hun onderzoek naar de beweging van elektronen binnen atomen en moleculen.

4 uur geleden