
Nieuwe staking Tata Steel hindert staalproductie
IJMUIDEN (ANP) - Het personeel van Tata Steel, dat grondstoffen voorbereidt voor de smelting in de hoogovens, gaat donderdagavond staken. Vanaf 22.00 uur legt de avondploeg het werk neer. Dat meldt vakbond FNV, dat uitgaat van tientallen stakers. Volgens de bond zijn er meer stakingen gepland voor de opvolgende diensten.
De actie heeft directe gevolgen voor de ijzer- en staalproductie. De stakers voeren namelijk allerlei belangrijke werkzaamheden uit om de grondstoffen zoals ijzererts vanaf de kade via transportbanden richting de hoogovens te begeleiden. Daar wordt het ijzererts verhit tot vloeibaar ijzer om er vervolgens staal van te maken in de staalfabriek.
Met de nieuwe stakingsronde wil FNV druk verder opvoeren op de directie van Tata Steel. "Ze maakt geen enkele beweging. Ze gaat op geen enkele eis in", aldus bestuurder Roel Berghuis van FNV. "Waar het om draait, is dat er hier toekomstperspectief wordt geboden. Dit bedrijf moet de 21e eeuw in worden gebracht. Samen met de medewerkers."
Reorganisatie
Er is protest tegen de dreigende reorganisatie bij het staalbedrijf waarbij honderden banen verloren gaan. Daarnaast zijn werknemers boos over het vertrek van topman Theo Henrar van Tata Steel Nederland, dat door hen wordt gezien als ontslag van de directeur. Ook menen ze dat ze onterecht opdraaien voor de verliezen van met name de Britse vestiging van Tata, iets wat door de staalfabrikant wordt tegengesproken.
"Als de staking doorgaat, betekent het inderdaad dat er geen grondstoffen meer naar de hoogovens gaan. Die worden dan stilgezet, waardoor de productie in de staalfabriek ook komt stil te vallen", aldus een woordvoerder van Tata Steel Nederland. "We snappen de zorgen van de medewerkers en hopen dat er snel een oplossing komt."
Meer uit Financieel
PARIJS (ANP/AFP) - Supermarktketen Lidl moet de Franse concurrent Intermarché 43 miljoen euro betalen. Volgens een hof van beroep in Frankrijk heeft het Duitse bedrijf consumenten misleid met tv-reclames. Dat komt neer op oneerlijke concurrentie, aldus de rechter.
1 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie wil graag binnen enkele dagen een deal met de Verenigde Staten over handelstarieven, hoewel de VS de pauze voor verhoogde importtarieven hebben verlengd naar 1 augustus. Dat laat een woordvoerder van de Europese Commissie woensdag weten.
1 uur geledenUTRECHT (ANP) - Voor treinreizigers en de NS breken spannende dagen aan. De komende dagen weten vakbonden VVMC, FNV en CNV of hun leden instemmen met het eindbod van de spoorwegmaatschappij voor een nieuwe cao. Als ze de voorstellen van de NS afwijzen, is de kans groot dat personeel met stakingen het treinverkeer opnieuw platlegt.
1 uur geledenROTTERDAM (ANP) - Het Britse olieconcern BP verkoopt al zijn tankstations in Nederland aan branchegenoot Catom. Het gaat om ongeveer 300 tankstations en vijftien laadstations voor elektrische auto's, maakte BP bekend. Catom is het bedrijf achter het brandstofmerk OK.
1 uur geledenWOLFSBURG (ANP/BLOOMBERG) - Volkswagen heeft het afgelopen kwartaal in Noord-Amerika aanzienlijk minder auto's verkocht dan een jaar eerder. Het Duitse autoconcern had daarmee duidelijk last van importheffingen die de Verenigde Staten hebben ingesteld op auto's.
2 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie is dicht bij een voorlopig handelsakkoord met de Verenigde Staten dat de commerciële luchtvaart vrijstelt van bepaalde importheffingen. Vooral vliegtuigfabrikant Airbus zou daarvan profiteren, meldden bronnen aan persbureau Bloomberg. Ook enkele andere belangrijke industrieën zouden worden uitgezonderd van heffingen, zoals de Duitse auto-industrie.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Verschillende Nederlandse bedrijven met een beursnotering evalueren hun diversiteitsbeleid. Het gaat om ondernemingen die ook actief zijn in de Verenigde Staten, waar sinds dit jaar nieuwe regelgeving geldt. Dat schrijft Eumedion, dat opkomt voor de belangen van institutionele beleggers.
5 uur geleden