Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nieuwe staking Tata Steel hindert staalproductie

Nieuwe staking Tata Steel hindert staalproductie

IJMUIDEN (ANP) - Het personeel van Tata Steel, dat grondstoffen voorbereidt voor de smelting in de hoogovens, gaat donderdagavond staken. Vanaf 22.00 uur legt de avondploeg het werk neer. Dat meldt vakbond FNV, dat uitgaat van tientallen stakers. Volgens de bond zijn er meer stakingen gepland voor de opvolgende diensten.

De actie heeft directe gevolgen voor de ijzer- en staalproductie. De stakers voeren namelijk allerlei belangrijke werkzaamheden uit om de grondstoffen zoals ijzererts vanaf de kade via transportbanden richting de hoogovens te begeleiden. Daar wordt het ijzererts verhit tot vloeibaar ijzer om er vervolgens staal van te maken in de staalfabriek.

Met de nieuwe stakingsronde wil FNV druk verder opvoeren op de directie van Tata Steel. "Ze maakt geen enkele beweging. Ze gaat op geen enkele eis in", aldus bestuurder Roel Berghuis van FNV. "Waar het om draait, is dat er hier toekomstperspectief wordt geboden. Dit bedrijf moet de 21e eeuw in worden gebracht. Samen met de medewerkers."

Reorganisatie

Er is protest tegen de dreigende reorganisatie bij het staalbedrijf waarbij honderden banen verloren gaan. Daarnaast zijn werknemers boos over het vertrek van topman Theo Henrar van Tata Steel Nederland, dat door hen wordt gezien als ontslag van de directeur. Ook menen ze dat ze onterecht opdraaien voor de verliezen van met name de Britse vestiging van Tata, iets wat door de staalfabrikant wordt tegengesproken.

"Als de staking doorgaat, betekent het inderdaad dat er geen grondstoffen meer naar de hoogovens gaan. Die worden dan stilgezet, waardoor de productie in de staalfabriek ook komt stil te vallen", aldus een woordvoerder van Tata Steel Nederland. "We snappen de zorgen van de medewerkers en hopen dat er snel een oplossing komt."

Meer uit Financieel

CBS: producentenprijzen dalen, consumentenprijzen stijgen

DEN HAAG (ANP) - Producentenprijzen van voedingsmiddelen daalden in de eerste helft van 2023, terwijl Nederlandse consumenten juist meer voor hun boodschappen in de supermarkt moesten betalen. Veel voedingsmiddelenproducenten verwachten niet dat de prijzen de komende maanden zullen stijgen. Dat komt naar voren uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

3 uur geleden
Netflix daalt op Wall Street na nieuws over duurdere abonnementen

NEW YORK (ANP) - Netflix is dinsdag geƫindigd tussen de dalers op de beurzen in New York. De Amerikaanse krant The Wall Street Journal meldde op basis van bronnen dat de streamingdienst zijn tarieven weer wil verhogen. Dat zou Netflix willen doen in verschillende landen, maar waarschijnlijk gaan de prijzen in de Verenigde Staten en Canada als eerste omhoog.

4 uur geleden
Actiedag vakbonden legt donderdag groot deel ov in Vlaanderen plat

MECHELEN (ANP/BELGA) - Een landelijke actiedag van Belgische vakbonden legt donderdag een groot deel van het openbaar vervoer in Vlaanderen plat. Zo meldt ov-bedrijf De Lijn die dag te rijden met gemiddeld 58 procent van alle bussen en trams.

5 uur geleden
Brussel: houd moderne chip, AI, quantum- en biotech weg bij China

STRAATSBURG (ANP) - De Europese Commissie wil vier cruciale technologieƫn uit handen van China en andere rivalen houden. Het gaat om de modernste halfgeleidertechnieken van bedrijven als het Nederlandse ASML, kunstmatige intelligentie (AI), quantumtechnologie en biotech.

5 uur geleden
Air France-KLM neemt groot belang in noodlijdend SAS

PARIJS (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Air France-KLM neemt een aandelenbelang van 19,9 procent in de noodlijdende Scandinavische luchtvaartmaatschappij SAS. Ook de investeringsmaatschappijen Castlelake en Lind Invest steken geld in SAS.

8 uur geleden
Zonneautomaker Lightyear richt zich voorlopig niet op zonneauto's

HELMOND (ANP) - Zonneautomaker Lightyear uit Helmond richt zich voorlopig niet meer op de productie van auto's die rijden op zonne-energie. Dat bevestigt topman en medeoprichter Lex Hoefsloot van het bedrijf dinsdag na berichtgeving van Het Financieele Dagblad. Lightyear focust zich in plaats daarvan de komende tijd op het maken van zonnepanelen voor op elektrische auto's.

8 uur geleden
NAM stapt naar Raad van State om uitblijven vergunning Ternaard

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) is dinsdag naar de Raad van State gestapt om het uitblijven van een vergunning voor gaswinning onder de Waddenzee bij het Friese dorp Ternaard. Volgens de NAM is er nog altijd geen duidelijkheid vanuit het ministerie van Economische Zaken, ook al is de aanvraag voor de vergunning al ruim drie jaar geleden ingediend.

8 uur geleden