Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nieuwe staatsgreep in Burkina Faso

Nieuwe staatsgreep in Burkina Faso

OUAGADOUGOU (ANP/RTR) - Er is voor de tweede keer dit jaar een staatsgreep gepleegd in Burkina Faso. Legerkapitein Ibrahim Traore heeft de militaire leider Paul-Henri Damiba afgezet, de regering ontbonden en de grondwet opgeschort, zei hij in een verklaring die vrijdagavond op de nationale televisie is voorgelezen.

Volgens Traore heeft een groep militairen besloten Damiba te verwijderen omdat hij niet in staat is gebleken de opstand van islamitische militanten in het land te beteugelen. Hij kondigde aan de grenzen voor onbepaalde tijd te sluiten en alle politieke en maatschappelijke activiteiten op te schorten.

Vrijdagmorgen braken gevechten uit in de hoofdstad Ouagadougou. De regering maakte eerder vrijdagavond bekend dat die het gevolg waren van een "interne crisis" binnen het leger. Er zouden onderhandelingen gaande zijn om tot een vergelijk te komen, liet een regeringswoordvoerder weten.

Grote ontploffing

Vroeg in de morgen waren in sommige woonwijken in Ouagadougou zware geweerschoten te horen. Ook was er een grote ontploffing in de buurt van het presidentieel paleis en geweervuur rond het hoofdkwartier van de militaire junta. Soldaten namen posities in langs de weg die leidt naar het presidentieel paleis en blokkeerden de toegang tot administratieve gebouwen en de nationale televisie, die enkele uren stopte met uitzenden.

Nu blijkt er dus weer een staatsgreep te zijn gepleegd. Op 24 januari nam een militaire junta onder leiding van kolonel Paul-Henri Sandaogo Damiba de macht over. De staatsgreep werd toen verwelkomd door de meeste inwoners, die het zat waren dat de regering van voormalig president Roch Kaboré niet in staat was islamitische militanten in bedwang te houden die in de voorbije jaren duizenden burgers hebben gedood en grote delen van het noorden en oosten hebben ingenomen.

Deze week waren in steden in Burkina Faso demonstraties tegen het leger. In zijn eerste verklaring na de machtsovername in januari beloofde Damiba de veiligheid te herstellen. De aanvallen in het verarmde West-Afrikaanse land zijn echter verergerd en het leger is in een staat van wanorde. De achterban, die Damiba in januari nog steunde, zou gefrustreerd zijn geraakt vanwege het gebrek aan vooruitgang.

Meer uit Buitenland

Céline Dion zingt Édith Piaf op de Eiffeltoren

PARIJS (ANP) - Céline Dion heeft vrijdagavond op de Eiffeltoren in Parijs het lied Hymne A L'Amour van Édith Piaf gezongen als afsluiter van de openingsceremonie van de Olympische Spelen. De 56-jarige Dion trad voor het eerst in vijf jaar weer op. De zangeres lijdt aan het stiff-personsyndroom, waarbij ze last heeft van pijnlijke spierspanningen en spasmes.

4 uur geleden
Tientallen kabels doorgebrand op TGV-lijn richting noorden

PARIJS (ANP/AFP/BELGA) - Bij de sabotage van de hogesnelheidslijn van Parijs richting noorden zijn in Croisilles ongeveer veertig kabels doorgebrand, meldt de burgemeester van de Noord-Franse gemeente. Het betrof telecommunicatiekabels, veiligheidskabels van de Franse spoorwegmaatschappij SNCF en glasvezelkabels.

6 uur geleden
Lady Gaga start openingsceremonie Olympische Spelen

PARIJS (ANP) - Lady Gaga verscheen aan het begin van de openingsceremonie van de Olympische Spelen al gelijk op het podium in Parijs. De Amerikaanse zangeres zong langs de Seine het lied Mon truc en plumes van Zizi Jeanmaire.

7 uur geleden
Trump zegt tijdens bezoek Netanyahu dat relatie nooit slecht was

PALM BEACH (ANP/RTR) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft vrijdag Donald Trump in zijn resort in Florida bezocht. Trump zei onder andere dat de relatie tussen hem en Netanyahu nooit bekoeld is geweest. De Israëlische leider ging een dag eerder al langs bij president Joe Biden en vicepresident Kamala Harris.

8 uur geleden
Franse spoorvervoerder schroeft beveiliging rond het spoor op

PARIJS (ANP/RTR) - Het Franse spoorbedrijf SNCF schroeft de beveiliging rond de spoorlijnen in het land op, nadat vrijdag op een aantal plekken het spoor was gesaboteerd. In samenspraak met de politie wordt zowel op de grond als in de lucht meer gesurveilleerd, aldus SNCF. Dat gebeurt door de inzet van extra mankracht en technische middelen.

9 uur geleden
Code geel voor regen tijdens openingsceremonie Spelen

PARIJS (ANP) - Het Franse nationale weerinstituut Météo-France heeft code geel uitgegeven voor regen tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Parijs vrijdagavond. De opening begint rond 19.30 uur en verloopt naar verwachting nat. Net als in Nederland kent Frankrijk de weerwaarschuwingen geel, oranje en rood.

10 uur geleden
Museum maakt nieuw wassen beeld Sinead O'Connor na kritiek

DUBLIN (ANP) - Het National Wax Museum in Dublin vervangt het wassen beeld van Sinéad O'Connor, die vrijdag precies een jaar geleden op 56-jarige leeftijd overleed. Het museum heeft tot de stap besloten na kritiek op het huidige beeld, dat volgens veel fans totaal niet lijkt op de zangeres.

11 uur geleden