Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Nieuwe sancties VS tegen Chinese functionarissen'

'Nieuwe sancties VS tegen Chinese functionarissen'

WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten bereiden nieuwe sancties voor tegen minstens een dozijn Chinese functionarissen vanwege hun rol bij het uit het parlement zetten van leden van de oppositie in Hongkong. Dat meldt Reuters op basis van anonieme bronnen.

De maatregelen tegen medewerkers van de Chinese Communistische Partij (CCP) zouden maandag al kunnen worden genomen door de Amerikaanse regering. Donald Trump blijft hiermee druk op Peking uitoefenen in de laatste weken van zijn presidentschap. Op 20 januari neemt Joe Biden het roer over, ondanks dat Trump zijn nederlaag nog altijd niet heeft erkend.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken en het Witte Huis hebben nog niet gereageerd op verzoeken om commentaar.

Tot veertien mensen, waaronder functionarissen van het Chinese parlement of het Nationale Volkscongres, en leden van de CCP, zouden waarschijnlijk het doelwit zijn van maatregelen zoals bevriezing van tegoeden en financiële sancties.

De door Peking gesteunde regering van Hongkong heeft vorige maand vier oppositieleden uit het parlement gezet nadat het Chinese parlement de omstreden nieuwe nationale veiligheidswet invoerde in de stad. Daarop besloot de voltallige oppositie op te stappen.

Washington heeft in augustus al sancties opgelegd aan de leider van Hongkong, Carrie Lam, de huidige en voormalige politiechefs en andere topfunctionarissen vanwege hun rol bij het inperken van vrijheden in de voormalige Britse kroonkolonie en het hardhandig optreden tegen de pro-democratische beweging.

In november legden het ministerie van Buitenlandse Zaken en het ministerie van Financiën sancties op aan nog eens vier Chinese functionarissen in de regering en de veiligheidsdienst van Hongkong, waardoor ze niet naar de Verenigde Staten konden reizen en hun tegoeden in de VS werden geblokkeerd.

Meer uit Buitenland

EU-buitenlandchef veroordeelt Russische verwijdering grensboeien

BRUSSEL (ANP) - EU-buitenlandchef Josep Borrell veroordeelt de verwijdering door Rusland van lichtboeien in de grensrivier tussen Rusland en Estland.

1 uur geleden
Sunak: strengste rookbeleid lukt niet meer voor de verkiezingen

LONDEN (ANP/RTR) - De wet die op termijn de verkoop van tabak in het Verenigd Koninkrijk volledig verbiedt, komt er niet voor de aankomende verkiezingen. Dat heeft premier Rishi Sunak toegegeven. Dat is teleurstellend voor de premier. Hij staat er in de peilingen slecht voor en dit verbod moest een van de wapenfeiten van zijn huidige kabinet worden.

1 uur geleden
Ziekenhuis meldt dat het iets beter gaat met neergeschoten Fico

BANSKA BYSTRICA (ANP/AFP) - Het gaat "iets beter" met de neergeschoten Slowaakse premier Robert Fico, meldt het ziekenhuis in Banská Bystrica dat hem behandelt. "We denken dat deze verbetering zal doorzetten."

2 uur geleden
Bronnen: Poetin wil huidige frontlinies Oekraïne bevriezen

MOSKOU (ANP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin is bereid tot een staakt-het-vuren als de huidige frontlinies erkend worden als grenzen. Dat zeggen vier anonieme Russische bronnen tegen persbureau Reuters. Poetin zou zich eraan storen dat Oekraïne en het Westen niet tot onderhandelingen bereid zouden zijn.

2 uur geleden
EU-buitenlandchef neemt het op voor erkenners Palestina

FLORENCE (ANP/RTR) - De buitenlandchef van de Europese Unie spreekt tegen dat Spanje, Noorwegen en Ierland Hamas in de kaart spelen door een onafhankelijke Palestijnse staat te erkennen. Dat is "geen cadeau voor Hamas", zegt hoge buitenlandvertegenwoordiger Josep Borrell.

3 uur geleden
Israël vindt opnieuw omgekomen gijzelaars in Gazastrook

JERUZALEM (ANP) - Het Israëlische leger heeft naar eigen zeggen de stoffelijke resten gevonden van drie Israëli's die werden gedood bij de aanval van de Palestijnse beweging Hamas op 7 oktober. De drie werden volgens het leger door Hamas vermoord en hun lichamen werden ontvoerd.

4 uur geleden
Vlaamse partijleider wil niet regeren met radicaal-rechts

BRUSSEL (ANP) - De Vlaamse conservatief-rechtse partij N-VA wil na de Belgische verkiezingen op 9 juni beslist niet in een regering met het radicaal-rechtse Vlaams Belang, dat zeer tegen immigratie is.

4 uur geleden