Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Nieuwe sancties VS tegen Chinese functionarissen'

'Nieuwe sancties VS tegen Chinese functionarissen'

WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten bereiden nieuwe sancties voor tegen minstens een dozijn Chinese functionarissen vanwege hun rol bij het uit het parlement zetten van leden van de oppositie in Hongkong. Dat meldt Reuters op basis van anonieme bronnen.

De maatregelen tegen medewerkers van de Chinese Communistische Partij (CCP) zouden maandag al kunnen worden genomen door de Amerikaanse regering. Donald Trump blijft hiermee druk op Peking uitoefenen in de laatste weken van zijn presidentschap. Op 20 januari neemt Joe Biden het roer over, ondanks dat Trump zijn nederlaag nog altijd niet heeft erkend.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken en het Witte Huis hebben nog niet gereageerd op verzoeken om commentaar.

Tot veertien mensen, waaronder functionarissen van het Chinese parlement of het Nationale Volkscongres, en leden van de CCP, zouden waarschijnlijk het doelwit zijn van maatregelen zoals bevriezing van tegoeden en financiële sancties.

De door Peking gesteunde regering van Hongkong heeft vorige maand vier oppositieleden uit het parlement gezet nadat het Chinese parlement de omstreden nieuwe nationale veiligheidswet invoerde in de stad. Daarop besloot de voltallige oppositie op te stappen.

Washington heeft in augustus al sancties opgelegd aan de leider van Hongkong, Carrie Lam, de huidige en voormalige politiechefs en andere topfunctionarissen vanwege hun rol bij het inperken van vrijheden in de voormalige Britse kroonkolonie en het hardhandig optreden tegen de pro-democratische beweging.

In november legden het ministerie van Buitenlandse Zaken en het ministerie van Financiën sancties op aan nog eens vier Chinese functionarissen in de regering en de veiligheidsdienst van Hongkong, waardoor ze niet naar de Verenigde Staten konden reizen en hun tegoeden in de VS werden geblokkeerd.

Meer uit Buitenland

Lula breekt lans voor toetreding Venezuela tot BRICS-alliantie

BRASILIA (ANP/RTR) - De Braziliaanse president Luiz Inacio Lula da Silva zegt een verzoek te steunen van buurland Venezuela om toe te treden tot de BRICS-alliantie, waartoe behalve Brazilië ook Rusland, India, China en Zuid-Afrika behoren. Lula zei dit ter gelegenheid van een bezoek van de Venezolaanse president Nicolas Maduro.

41 minuten geleden
Libië spreekt 23 doodstraffen uit om campagne Islamitische Staat

TRIPOLI (ANP/RTR) - Een Libische rechtbank heeft maandag 23 mensen ter dood veroordeeld en nog eens 14 tot levenslang om hun betrokkenheid bij een dodelijke campagne van terreurgroep Islamitische Staat (IS) in 2015. Daarbij werd onder meer een groep Egyptische christenen onthoofd en werd de stad Sirte ingenomen.

55 minuten geleden
Internationale afschuw over antihomowet Oeganda

KAMPALA (ANP/RTR) - Onder meer de Verenigde Staten en internationale organisaties reageren met afschuw op de nieuwe antihomowet in Oeganda, die door president Yoweri Museveni is goedgekeurd. De Amerikaanse president Joe Biden overweegt sancties zoals visabeperkingen voor Oegandezen en minder hulp. Hij spreekt over een tragische schending van mensenrechten.

59 minuten geleden
Oekraïne straft Iran voor wapenleveranties aan Russen

KYIV (ANP/AFP) - Het Oekraïense parlement in de hoofdstad Kyiv heeft sancties goedgekeurd tegen Iran. Dat land wordt ervan beschuldigd als bondgenoot van Moskou wapens te leveren voor de al ruim een jaar durende Russische oorlog tegen Oekraïne.

2 uur geleden
Lichamen en fresco's uit de oudheid gevonden in Pompeï

POMPEÏ (ANP) - In Pompeï zijn de botresten gevonden van drie mensen die in 79 na Christus omkwamen na een uitbarsting van de vulkaan Vesuvius, meldt het Italiaanse persbureau ANSA. Het gaat waarschijnlijk om twee vrouwen en een kind van negen maanden die hun toevlucht hadden gezocht in een bakkerij.

2 uur geleden
Waarnemers: Turkse president genoot onrechtmatige voordelen

ANKARA (ANP/DPA) - De Turkse presidentsverkiezingen verliepen met "onrechtmatige voordelen" voor de herkozen president Erdogan, stellen Europese verkiezingswaarnemers. Vooringenomenheid in de media en beperkingen van de vrijheid van meningsuiting hebben geleid tot ongelijke voorwaarden waarvan Erdogan profiteerde, concludeert de waarnemersmissie van de Europese organisaties OVSE en de Raad van Europa. De omstandigheden boden "in veel opzichten niet de voorwaarden voor het houden van democratische verkiezingen".

4 uur geleden
Felgroen gekleurde water in Venetië is niet gevaarlijk

VENETIË (ANP/DPA) - Het groene water in het beroemde Canal Grande in Venetië is niet gevaarlijk, zo meldt de regionale president Luca Zaia op Twitter. Het water bij de Rialtobrug kleurde zondag plotseling door onbekende reden fluorescerend groen, waarop werd besloten over te gaan op onderzoek.

7 uur geleden