
Nieuwe sancties VS mikken op Russisch militair-industrieel complex
WASHINGTON (ANP/RTR) - De Verenigde Staten hebben een nieuwe ronde sancties tegen Rusland afgekondigd. Die zijn ditmaal gericht op het huurlingenleger de Wagner Groep en het Russisch "militair-industrieel complex". Dat wil zeggen dat de Amerikanen met de sancties iedereen willen aanpakken die belang heeft bij de oorlog in Oekraïne en de grote industrie die daar achter schuilgaat.
De sancties moeten de Russische "oorlogsmachine doen haperen" en ervoor zorgen dat Moskou slechter in staat is de troepen te bewapenen, aldus minister van Financiën Janet Yellen. De sancties gelden bijvoorbeeld een Russisch technologiebedrijf en een Chinees satellietbedrijf, dat Wagner met beelden zou helpen bij de strijd om Bachmoet. Door de sancties mogen Amerikaanse bedrijven geen zaken meer doen met die bedrijven. Ook individuen die banden met Wagner of de oprichter Jevgeni Prigozjin hebben zijn gesanctioneerd.
Het 'militair-industrieel complex' is een term die stamt uit het begin van de Koude Oorlog en werd vooral bekend door president Dwight Eisenhower. Hij wees in zijn afscheidsboodschap op de vervlechting van de wapenindustrie, het leger en Amerikaanse leiders. Eisenhower waarschuwde voor de invloed van die verschillende groepen die belang hebben bij zo veel mogelijk oorlogvoering.
Vorige week werd al aangekondigd dat de Amerikanen het Wagner-privéleger als internationale criminele organisatie wilden kwalificeren. De groep heeft dat stempel met deze sancties ook formeel gekregen. De VS rechtvaardigen die beslissing door niet alleen te wijzen op de bloedige strijd in het oosten van Oekraïne, maar ook op de misdaden die Wagner pleegt in Afrika. De huurlingen zouden onder andere in Mali en de Centraal Afrikaanse Republiek verantwoordelijk zijn voor massa-executies en verkrachtingen.
Meer uit Buitenland
JERUZALEM (ANP/AFP) - Het Israëlische leger zegt "lessen" te hebben geleerd van de incidenten bij de hulpdistributiepunten in de Gazastrook. Volgens de Verenigde Naties zijn daar sinds eind mei bijna 800 mensen omgekomen toen ze voedsel probeerden op te halen.
12 minuten geledenBEIROET (ANP/AFP) - De Libanese president Joseph Aoun sluit normalisatie tussen zijn land en Israël uit. Hij hoopt wel op vreedzame betrekkingen met het zuidelijke buurland, dat nog steeds delen van Zuid-Libanon bezet.
1 uur geledenAMMAN (ANP) - De topman van de VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA) stelt dat het hoog tijd is om in actie te komen voor de inwoners van Gaza. "Onder ons toezicht is Gaza het kerkhof van kinderen en uitgehongerde mensen geworden", verklaart hij op X.
1 uur geledenBERLIJN (ANP/DPA) - De herdenking in het Duitse parlement van de genocide in Srebrenica is overschaduwd door opmerkingen van de extreemrechtse Alternative für Deutschland (AfD). De grootste oppositiepartij bekritiseerde het gebruik van het begrip volkerenmoord.
2 uur geledenBERLIJN (ANP/DPA) - De benoeming van een aantal rechters van het Duitse Constitutionele Hof is uitgesteld, nadat er ruzie was ontstaan binnen de coalitie. Het christendemocratische blok van bondskanselier Friedrich Merz trok een paar uur voor de stemming in het parlement de steun in voor een kandidaat die was aangedragen door coalitiegenoot SPD.
2 uur geledenWASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Donald Trump is toch niet van plan om de rampenbestrijdingsdienst FEMA op te heffen, schrijft The Washington Post. Hij zinspeelde maanden op de ontbinding van die organisatie, maar volgens functionarissen is dat niet meer aan de orde.
4 uur geledenGENÈVE (ANP/RTR) - In de Gazastrook zijn sinds eind mei zeker 798 mensen omgekomen bij pogingen om voedselhulp te bereiken, meldt het VN-Mensenrechtenkantoor. De meeste doden vielen in de buurt van distributiepunten van de omstreden hulporganisatie Gaza Humanitarian Foundation (GHF).
4 uur geleden