Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nieuwe sancties VS mikken op Russisch militair-industrieel complex

Nieuwe sancties VS mikken op Russisch militair-industrieel complex

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Verenigde Staten hebben een nieuwe ronde sancties tegen Rusland afgekondigd. Die zijn ditmaal gericht op het huurlingenleger de Wagner Groep en het Russisch "militair-industrieel complex". Dat wil zeggen dat de Amerikanen met de sancties iedereen willen aanpakken die belang heeft bij de oorlog in Oekraïne en de grote industrie die daar achter schuilgaat.

De sancties moeten de Russische "oorlogsmachine doen haperen" en ervoor zorgen dat Moskou slechter in staat is de troepen te bewapenen, aldus minister van Financiën Janet Yellen. De sancties gelden bijvoorbeeld een Russisch technologiebedrijf en een Chinees satellietbedrijf, dat Wagner met beelden zou helpen bij de strijd om Bachmoet. Door de sancties mogen Amerikaanse bedrijven geen zaken meer doen met die bedrijven. Ook individuen die banden met Wagner of de oprichter Jevgeni Prigozjin hebben zijn gesanctioneerd.

Het 'militair-industrieel complex' is een term die stamt uit het begin van de Koude Oorlog en werd vooral bekend door president Dwight Eisenhower. Hij wees in zijn afscheidsboodschap op de vervlechting van de wapenindustrie, het leger en Amerikaanse leiders. Eisenhower waarschuwde voor de invloed van die verschillende groepen die belang hebben bij zo veel mogelijk oorlogvoering.

Vorige week werd al aangekondigd dat de Amerikanen het Wagner-privéleger als internationale criminele organisatie wilden kwalificeren. De groep heeft dat stempel met deze sancties ook formeel gekregen. De VS rechtvaardigen die beslissing door niet alleen te wijzen op de bloedige strijd in het oosten van Oekraïne, maar ook op de misdaden die Wagner pleegt in Afrika. De huurlingen zouden onder andere in Mali en de Centraal Afrikaanse Republiek verantwoordelijk zijn voor massa-executies en verkrachtingen.

Meer uit Buitenland

VN stelt geen onafhankelijk onderzoek in naar opblazen Nord Stream

NEW YORK (ANP/RTR) - De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties zal geen onafhankelijk onderzoek laten uitvoeren naar de sabotage in september van de Nord Stream-gaspijpleidingen, die via de Oostzee gas van Rusland naar Duitsland kunnen vervoeren. Rusland had de raad om een dergelijk onderzoek verzocht, maar alleen Brazilië, China en Rusland zelf stemden voor de resolutie. De overige twaalf landen in de raad onthielden zich van stemming. Een resolutie heeft negen stemmen nodig om te passeren. Geen van de vijf landen met vetorecht sprak hun veto uit.

3 uur geleden
Scholz bevestigt levering Duitse tanks aan Oekraïne

ROTTERDAM (ANP/DPA) - De Oekraïense strijdkrachten hebben achttien Leopard 2-gevechtstanks ontvangen vanuit Duitsland, zei bondskanselier Olaf Scholz maandag op een persconferentie met premier Mark Rutte in Rotterdam. "We hebben geleverd zoals aangekondigd", aldus het Duitse regeringshoofd. Eerder maandag had het Duitse blad Der Spiegel de aankomst van het wapentuig al gemeld.

6 uur geleden
Zeven doden onder wie drie kinderen na schietpartij in school VS

NASHVILLE (ANP/AFP/RTR) - Door een schietpartij op een christelijke basisschool in Nashville, in de Amerikaanse staat Tennessee, zijn in totaal zeven mensen omgekomen. Dat meldt de politie. Het gaat om drie kinderen, drie medewerkers van de school en de vermoedelijke schutter.

6 uur geleden
Hongarije stemt in met toetreding Finland tot NAVO

BOEDAPEST (ANP/RTR) - Het Hongaarse parlement heeft maandag ingestemd met de toetreding van Finland tot de NAVO. Daarmee is een einde gekomen aan het maandenlange getreuzel van de regerende Fidesz-partij. Over de toetreding van Zweden is nog geen besluit genomen.

6 uur geleden
Netanyahu bevestigt uitstel debat juridische hervormingen

JERUZALEM (ANP/DPA/RTR) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft maandagavond tijdens een televisietoespraak bevestigd dat het parlementsdebat over de door hem gewenste juridische hervormingen wordt uitgesteld. Hij zegt daartoe te hebben besloten om een "breuk in de natie te voorkomen".

7 uur geleden
Neergestoken Nederlands meisje in Göteborg uit het ziekenhuis

GÖTEBORG (ANP) - Het Nederlandse meisje dat begin maart werd neergestoken in Göteborg heeft het ziekenhuis in de Zweedse stad verlaten, dat meldt een woordvoerster van academisch medisch centrum Sahlgrenska maandag aan het ANP.

8 uur geleden
Regio Mississippi wacht mogelijk opnieuw onweersbuien na tornado

JACKSON (ANP) - In de zuidelijke Amerikaanse staat Mississippi en omstreken is het maandag en dinsdag nog slecht weer met opnieuw kans op flinke onweersbuien. In de Amerikaanse staat zijn sinds vrijdag zeker 26 mensen om het leven gekomen als gevolg van een tornado die overtrok en voor veel verwoesting zorgde.

9 uur geleden