Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nieuwe samenwerking Nederland en België tegen cocaïnehandel

Nieuwe samenwerking Nederland en België tegen cocaïnehandel

ANTWERPEN (ANP) - De Belgische en Nederlandse opsporingsdiensten werken sinds kort samen om de smokkel en handel van cocaïne tussen de Antwerpse haven en Nederland aan te pakken. De politie stelt dat de nieuwe aanpak tot nu toe al zeer effectief is gebleken.

In twee maanden tijd zijn zo'n tien verdachten aangehouden en zouden grote geldbedragen en hoeveelheden drugs in beslag zijn genomen, waaronder ruim 8000 kilo cocaïne.

De zogenoemde taskforce met de naam Fortius moet de Antwerpse haven onaantrekkelijk maken voor vooral Nederlandse drugscriminelen. Nederland is volgens de politie een productie- en doorvoerland voor de rest van de wereld. Daarom zou een goede internationale samenwerking bij deze aanpak essentieel zijn. "Zo stoppen we intercontinentale en internationale drugsroutes en pakken we internationale criminele netwerken aan", aldus de politie.

Ondermijning

Volgens de politie vervoeren Nederlandse criminelen 80 procent van de verdovende middelen die in Antwerpen binnenkomen naar Nederland, om vervolgens weer doorgestuurd te worden naar andere Europese landen. Op jaarbasis zouden in Nederland vele miljarden euro’s omgaan in de criminele drugsindustrie. "Drugsproductie- en handel is vaak de oorzaak van ondermijning in Nederland. Deze ondermijning heeft allerlei zware criminaliteit tot gevolg. Denk aan witwassen, corruptie, bedreiging, geweld en liquidaties", stelt de politie.

Hoofd van de dienst landelijke recherche Andy Kaag zegt dat met Fortius de opsporingsdiensten zich niet alleen richten op het kopstuk van een crimineel samenwerkingsverband, maar juist op de personen en bedrijven die dat netwerk draaiende houden. "Daarbij telt dus elke rol. De Taskforce Fortius pakt de uithaal/import, opslag, handel en distributie van cocaïne aan. Hierdoor wordt z’n crimineel samenwerkingsverband ontwricht", vertelt Kaag.

De taskforce, die onder meer een speciale quick response unit heeft, werkt nauw samen met onder meer de douane, marechaussee en de FIOD. "Door deze samenwerking tussen de partners vanuit toezicht, handhaving en opsporing en het Openbaar Ministerie kan er snel en adequaat gehandeld worden en zijn in korte tijd al mooie successen behaald", aldus de politie.

Meer uit Binnenland

KLM-toestel terug naar luchthaven Tokio om mankement cockpitraam

TOKIO (ANP) - Een toestel van KLM met bestemming Amsterdam is zondag na het opstijgen teruggekeerd naar de internationale luchthaven Narita bij Tokio. Een woordvoerster van de luchtvaartmaatschappij noemt als reden een technisch mankement aan een raam in de cockpit.

12 minuten geleden
Meer kans op droger en zonniger weer in tweede helft juni

HOUTEN (ANP) - De kans op droger en zonniger weer neemt in de tweede helft van juni toe. Het is volgens Weeronline alleen nog onzeker of het ook warm wordt. Wel is er een toenemende kans op zomerse warmte met maxima van 25 graden of meer.

38 minuten geleden
Verdachte aangehouden na schietpartij in Amsterdam-Noord

AMSTERDAM (ANP) - De politie heeft een 32-jarige verdachte aangehouden na een schietpartij die in de nacht van zaterdag op zondag plaatsvond om 02.55 uur in een woning aan de Klipperstraat in Amsterdam-Noord. De verdachte werd kort daarna aangehouden in de Statenjachtstraat.

2 uur geleden
Scooterrijder overleden door ongeluk in Barneveld

BARNEVELD (ANP) - De bestuurder van een scooter is in de nacht van zaterdag op zondag overleden door een ongeluk op de Baron van Nagellstraat in Barneveld, meldt de politie. Waarschijnlijk betrof het een eenzijdig ongeluk en was er dus niemand anders bij het ongeval betrokken.

4 uur geleden
Moslims vieren Offerfeest met slachten van rund, geit of schaap

DEN HAAG (ANP) - Moslims vieren zondag het Offerfeest (Eid al-Adha). Nadat ze, ook in Nederland, naar de moskee zijn gegaan voor gebed, gaan ze naar het slachthuis om daar een rund, geit of schaap te laten slachten. Een deel van het vlees geven ze aan families die niet zelf een dier kunnen kopen om te slachten.

4 uur geleden
40.000 Oranjefans in Hamburg zien eerste wedstrijd tegen Polen

HAMBURG (ANP) - Zo'n 40.000 Oranjefans worden zondag in Hamburg verwacht voor de wedstrijd tegen Polen. Het Nederlands elftal trapt om 15.00 uur af in het Volksparkstadion voor de eerste wedstrijd op dit EK voetbal.

4 uur geleden
Roparun levert 4,3 miljoen op voor mensen met kanker

ROTTERDAM (ANP) - Deelnemers van de jaarlijkse Roparun hebben vorige maand ruim 4,3 miljoen euro opgehaald voor goede doelen. Het geld gaat naar doelen die "het leven van mensen met kanker draaglijker maken". De organisatie van het sponsorevenement maakte de eindstand zaterdagavond bekend op een feest in stadion De Kuip in Rotterdam.

9 uur geleden