
Nieuwe richtlijnen OM bij afluisteren van journalisten
DEN HAAG (ANP) - Het Openbaar Ministerie hanteert per 1 juni nieuwe richtlijnen voor onder meer het afluisteren van journalisten. Een van de punten is dat het OM journalisten op de hoogte stelt als ze in een strafrechtelijk onderzoek naar een verdachte als 'bijvangst' in een strafdossier terecht zijn gekomen.
Dat kan gebeuren als de verdachte met een journalist belt terwijl de politie de telefoongesprekken aftapt. Als het gespreksverslag daarvan in een dossier is terechtgekomen, krijgt de journalist een seintje wanneer het onderzoek dat toelaat en voor zover duidelijk is dat het een journalist betref, kondigde het OM maandag aan.
In de richtlijnen is ook een passage gewijd aan journalisten die in het buitenland werken. Voor hen gelden dezelfde procedures als voor journalisten in Nederland, als het OM of de politie een beroep doet op buitenlandse autoriteiten. Dat geldt ook als het OM vanuit het buitenland een verzoek of bevel ontvangt om journalisten af te luisteren of te volgen.
In de richtlijnen staat dat het OM niet zomaar journalisten kan dwingen hun bronnen prijs te geven. Een dwangmiddel kan worden toegepast als het gaat om een verdenking van ernstige feiten, waarop een gevangenisstraf van twaalf jaar of meer staat. Daarbij moet het OM altijd toetsen of dwang proportioneel is. De hoofdofficier van justitie moet toestemming geven en het College van procureurs-generaal moet op de hoogte zijn gesteld.
Meer uit Binnenland
UTRECHT (ANP) - Honderdduizenden kinderen in Nederland hebben moeite op school omdat ze in armoede opgroeien. Dat constateert het Jeugdeducatiefonds in een rapport dat vrijdag is verschenen. Nederland krijgt volgens het fonds een "dikke onvoldoende" voor gelijke ontwikkelingskansen van kinderen.
1 uur geledenHILVERSUM (ANP) - Het aantal kinderontvoeringen vanuit of naar Nederland is vorig jaar verder gedaald, met 23 procent. In 2024 werden tweehonderd kinderen slachtoffer van internationale kinderontvoering, in 2023 betrof het 260 kinderen en in 2022 waren het er 292. Dat meldt het Centrum Internationale Kinderontvoering vrijdag in zijn jaarverslag. Het is voor het tweede jaar op rij dat het aantal kinderontvoeringen daalt.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - BBB-leider Caroline van der Plas vindt het "te ver" gaan dat haar partij in een column in NRC met collaborateurs wordt vergeleken. In een opiniestuk in dezelfde krant stelt ze vrijdag dat ze kritiek kan verdragen, maar dat "de grens van kritiek is bereikt". Ze noemt het "verbijsterend dat zo'n woord achteloos in de krant wordt geslingerd".
1 uur geledenDELFT (ANP) - Ook Delft gaat fossiele reclame verbieden in de openbare ruimte. Het gaat dan om reclame voor bijvoorbeeld gascontracten, cruisereizen of vliegtickets. De gemeenteraad stemde donderdag in met een motie die het bestuur oproept voor het einde van het jaar met een plan voor een verbod te komen.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Nederland heeft een brief van Europese landen met kritiek op het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) niet ondertekend. De brief is donderdag ondertekend door Denemarken, Italië, Oostenrijk, België, Tsjechië, Estland, Letland, Litouwen en Polen. Asielminister Marjolein Faber wilde ook dat Nederland de brief zou steunen, maar zij heeft haar zin niet gekregen.
6 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Bij een schietincident in het centrum van Amsterdam is donderdagavond een man zwaargewond geraakt, meldt de politie. Hij is naar het ziekenhuis gebracht. Een andere man raakte ook gewond.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - NAVO-leiders bereiken op de top in Den Haag mogelijk geen overeenstemming over het tempo waarin ze naar een veel hoger defensiebudget moeten, denkt defensieminister Ruben Brekelmans. Hij verwacht dat de NAVO-landen wel een einddatum afspreken, maar niet vastleggen hoe ze daar jaar op jaar naartoe werken. Landen zouden investeringen daardoor kunnen uitstellen.
7 uur geleden