Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nieuwe regenval in Pakistan, doden en uitbraak infectieziekten

Nieuwe regenval in Pakistan, doden en uitbraak infectieziekten

ISLAMABAD (ANP/DPA/AFP/RTR) - In Pakistan zijn dit weekeinde na nieuwe regenval opnieuw tientallen mensen om het leven gekomen door overstromingen. Het totale dodental is opgelopen tot meer dan 1200. Zeker een op de drie slachtoffers is een kind. De autoriteiten waarschuwen voor de uitbraak van infectieziekten.

In de zwaar getroffen provincie Sindh, in het zuiden van het land, zijn volgens de autoriteiten sinds vrijdag zeker zestig mensen omgekomen. Sommige steden in de provincie staan al maanden onder water. In afgelegen dorpen zijn nog altijd honderdduizenden mensen verstoken van hulp. Ondertussen blijft het regenen. Naar verwachting klaart het weer pas dinsdag op.

Meer dan een half miljoen mensen in de provincie bivakkeren in erbarmelijke omstandigheden in geïmproviseerde onderkomens, zonder sanitaire faciliteiten en schoon drinkwater, zei de minister van Gezondheid van Sindh, Azra Pechuho. In noodhospitalen worden volgens haar bijna 150.000 mensen behandeld met diarreeklachten en ruim 100.000 met huidaandoeningen. Nog eens duizenden mensen lijden aan malaria en zeker honderd zijn door giftige slangen gebeten en vijfhonderd door honden, aldus de minister.

Ban

De hulpverlening wordt ondertussen bemoeilijkt doordat de regering de afgelopen jaren veel internationale hulporganisaties in de ban heeft gedaan. Bij eerdere rampen boden juist die organisaties snel hulp. Pakistaanse liefdadigheidsorganisaties riepen daarom vrijdag de regering op de verboden organisaties weer in het land toe te laten.

In Pakistan is sinds juni twee keer zo veel regen gevallen als gebruikelijk. Daardoor staat ongeveer een derde van het Aziatische land onder water. Vooral in het zuiden en het westen zijn weinig droge stukken land te vinden. Ruim 33 miljoen mensen zijn getroffen door de watersnood, ongeveer 15 procent van de Pakistaanse bevolking. Bruggen en wegen zijn vernield en naar schatting 1 miljoen huizen zijn beschadigd of verwoest. Volgens de Pakistaanse regering gaat de wederopbouw zeker 10 miljard euro kosten.

Meer uit Buitenland

Palestijnse dichter Refaat Alareer gedood in Gaza

GAZA-STAD (ANP/AFP) - De Palestijnse dichter en literatuurhoogleraar Refaat Alareer is gedood bij een Israëlische luchtaanval in Gaza. Dat meldt mededichter en vriend Mosab Abu Toha op Facebook. Volgens de literaire website Literary Hub kwamen bij de aanval ook Alareers broer, zus en vier kinderen van zijn zus om te leven.

19 minuten geleden
Taiwan: Chinese ballon gesignaleerd voor kust

TAIPEI (ANP/AFP) - Het Taiwanese ministerie van Defensie meldt dat een Chinese ballon vrijdag over de grens tussen de landen in de Straat van Taiwan is gevlogen. De ballon vloog volgens een woordvoerder een tijdlang oostwaarts en verdween toen. Het land houdt op 13 januari verkiezingen en vreest dat Beijing zich daarmee wil bemoeien.

58 minuten geleden
Negen aanklachten tegen presidentszoon Hunter Biden

LOS ANGELES (ANP) - Hunter Biden, de zoon van de Amerikaanse president Joe Biden, is donderdag in Los Angeles aangeklaagd voor belastingontwijking. De 53-jarige zou hebben verzuimd 1,4 miljoen dollar (bijna 1,3 miljoen euro) aan belasting te betalen, terwijl hij er volgens justitie een extravagante levensstijl op nahield.

2 uur geleden
Blinken: Israël moet meer doen om burgers in Gaza te beschermen

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken heeft Israël gemaand meer te doen om burgers in Gaza te beschermen. Blinken zei donderdag dat er een kloof is tussen Israëls "intentie om burgers te beschermen en de daadwerkelijke resultaten die we zien."

4 uur geleden
Schutter Las Vegas stuurde poederbrief naar andere universiteit

LAS VEGAS (ANP) - De man die woensdag drie mensen doodschoot op een universiteit in Las Vegas en een vierde persoon verwondde, stuurde vlak voor zijn daad 22 brieven naar andere universiteiten. De brieven werden onderschept voor bezorging. In minimaal één envelop werd wit poeder aangetroffen.

4 uur geleden
Ultranationalistische betogers botsen met politie in Jeruzalem

JERUZALEM (ANP/DPA/BELGA) - Bij de start van een mars van ultranationalistische Israëliërs in Jeruzalem is het donderdagavond tot confrontaties met de politie gekomen. De politie zou hebben verhinderd dat tientallen demonstranten door de Oude Stad, het ommuurde centrum, trokken.

8 uur geleden
Israëlische media delen beelden van Palestijnse gevangenen

TEL AVIV (ANP/AFP) - Israëlische media hebben donderdag beelden gedeeld van tientallen Palestijnse mannen die handboeien om hebben, geblinddoekt zijn en alleen ondergoed dragen. Volgens het Israëlische leger gaat het om "terroristen die zich hebben overgegeven".

9 uur geleden