Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Nieuwe regelgeving gespecialiseerde jeugdzorg mislukt'

'Nieuwe regelgeving gespecialiseerde jeugdzorg mislukt'

DEN HAAG (ANP) - De inzet van wijkteams of praktijkondersteuners bij de huisarts (POH’s) heeft niet geleid tot een vermindering van het aantal kinderen in gespecialiseerde tweedelijns jeugdzorg. Dit blijkt uit onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB).

De jeugdzorg werd in 2015 gedecentraliseerd met als doel om gespecialiseerde zorg te verschuiven naar lichte hulp dicht bij huis, waardoor de jeugdzorg goedkoper en beter zou worden. In totaal 64 procent van de Nederlandse gemeenten werkt sinds die tijd met wijkteams, met medewerkers die lichte en laagdrempelige hulp bieden met als doel duurdere, gespecialiseerde hulp zoveel mogelijk te voorkomen.

Om diezelfde reden financiert ruim de helft van de gemeenten POH’s. In 2018 was het aantal kinderen dat gebruikmaakte van gespecialiseerde jeugdhulp desondanks 7 procent groter dan in 2013. In totaal kregen dat jaar 10 procent van alle kinderen tot 18 jaar tweedelijnsjeugdzorg.

Wijkteams

Wel is de stijging minder sterk in gemeenten waar wijkteams relatief veel lichte hulp bieden, aldus het CPB. Voor sommige vormen van gespecialiseerde jeugdzorg, zoals verblijf in een jeugdinstelling, daalt het gebruik in deze gemeenten zelfs sinds 2017. Of intensieve hulpverlening door het wijkteam bijdraagt aan een betere financiële beheersbaarheid van de jeugdzorg voor gemeenten is echter onduidelijk, aangezien hier ook kosten aan verbonden zijn.

Volgens het CPB wil het onderzoek niet zeggen dat de inzet van wijkteams of POH’s geen maatschappelijke waarde heeft. Het is mogelijk dat wijkteams en praktijkondersteuners doorverwijzen naar beter passende gespecialiseerde zorg, waardoor kinderen uiteindelijk beter worden geholpen.

Meer uit Binnenland

Derk Bolt moet na dertig jaar stoppen met Spoorloos

HILVERSUM (ANP) - Het programma Spoorloos krijgt na dertig jaar een nieuwe presentator. KRO-NCRV gaat de opzet van het programma veranderen en daarin is geen ruimte meer voor Derk Bolt, heeft de omroep bekendgemaakt. Of presentatrice Jetske van den Elsen, die sinds 2017 medepresentator is, wel mag blijven is nog niet bekend.

2 uur geleden
Koning dankt Spaanse collega voor opvangen Amalia in Spanje

AMSTERDAM (ANP) - Koning Willem-Alexander heeft koning Felipe van Spanje woensdag bedankt dat prinses Amalia een jaar lang in Madrid kon wonen en studeren. In zijn toespraak bij het staatsbanket in het Koninklijk Paleis in Amsterdam noemde de koning de hulp die zijn Spaanse collega daarbij gaf "een ontroerend bewijs van vriendschap in een moeilijke tijd".

3 uur geleden
Geen popconcerten meer in de Kuip vanaf 2026 om geluidsoverlast

ROTTERDAM (ANP) - In de Rotterdamse Kuip, het stadion van voetbalclub Feyenoord, worden vanaf 2026 geen grote concerten meer gehouden. Dat bevestigt een woordvoerder van de gemeente Rotterdam na berichtgeving van het AD. In de buurt van het stadion worden woningen gebouwd en het is heel duur om die te isoleren tegen het harde geluid van muziekoptredens. De Kuip wordt gecompenseerd met een "miljoenenbedrag" door de gemeente, aldus de woordvoerder.

6 uur geleden
Te veel te zware vrachtwagens over brug A7 Purmerend

PURMEREND (ANP) - Dagelijks rijden honderden te zware vrachtwagens over de brug in de A7 bij Purmerend, concluderen Rijkswaterstaat (RWS) en Transport en Logistiek Nederland (TLN) na metingen. Sinds begin april aan de brug wordt gewerkt, mogen voertuigen niet zwaarder dan 25 ton zijn. RWS en TLN waarschuwen dat de brug mogelijk voor al het vrachtverkeer sluit bij uitblijven van verbetering.

7 uur geleden
Ministerie roept Nederlanders in Iran op het land te verlaten

DEN HAAG (ANP) - Nederlanders in Iran moeten dat land zo spoedig mogelijk verlaten als dat veilig kan, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken woensdag. Het is een toevoeging aan een reisadvies ten aanzien van het land, dat al rood kleurde.

7 uur geleden
Ook bussen streekvervoerders staan zaterdag kort stil om geweld

DEN HAAG (ANP) - Ook alle bussen van de regionale streekvervoerders gaan zaterdag 3 minuten stilstaan om het geweld tegen NS-personeel van afgelopen weekend, laat een woordvoerder van Arriva weten. Eerder was al bekend dat alle treinen en stadsvervoerders om 22.30 uur stil zouden staan. Nu doen ook de bussen van Arriva, Keolis, Qbuzz, Transdev en EBS mee. Daarmee doet "zo goed als al het openbaar vervoer" zaterdag mee met de actie, aldus de woordvoerder.

8 uur geleden
Nog een verdachte aangehouden voor explosies in Schoonoord

SCHOONOORD (ANP) - Een 28-jarige man uit Rotterdam is aangehouden omdat hij mogelijk een rol heeft gespeeld bij in ieder geval een van de twee explosies bij een woning in Schoonoord, meldt de politie woensdag. Drie andere verdachten in de zaak werden eerder al aangehouden.

8 uur geleden