Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nieuwe records in 2021: meer broeikasgassen en warmere oceanen

Nieuwe records in 2021: meer broeikasgassen en warmere oceanen

GENÈVE (ANP) - De hoeveelheid broeikasgassen in de lucht, de stijging van de zeespiegel en de warmte en verzuring van de oceanen vestigden allemaal nieuwe records in 2021, meldt de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) in een nieuw rapport. Het agentschap van de Verenigde Naties ziet duidelijke tekenen van klimaatverandering, met schadelijke en langdurige gevolgen.

"Ons klimaat verandert voor onze ogen", aldus Petteri Taalas, secretaris-generaal van de WMO, in een reactie op het woensdag gepubliceerde klimaatrapport. "De planeet zal nog vele generaties opwarmen door broeikasgassen uitgestoten door de mens. Zeespiegelstijging, opwarming en verzuring van de oceaan zullen nog honderden jaren doorgaan, tenzij er middelen worden uitgevonden om koolstof uit de atmosfeer te halen."

De afgelopen zeven jaar waren de warmste jaren ooit gemeten, bevestigt koepelorganisatie WMO, die is gespecialiseerd in weer, klimaat en water. Afgelopen jaar was "slechts" een van de zeven warmste, mede doordat natuurverschijnsel La Niña tijdelijk zeewatertemperaturen deed dalen. "Het is slechts een kwestie van tijd voordat we weer een warmste jaar ooit meten", zegt Taalas.

Economische verliezen

Ondertussen leidt extreem weer volgens de WMO tot honderden miljarden euro's aan onkosten, economische verliezen die "enorm oplopen". In de Chinese provincie Henan vielen vorig jaar zeker 380 doden door de overstromingen medio juli en ook later in het jaar overstroomde een aantal regio's in China. In juli werden ook Duitsland, België en Nederland hard geraakt door grote hoeveelheden regen binnen korte tijd. In Duitsland liep het dodental op tot 183.

Taalas ziet wel een lichtpunt: "Door jarenlange investeringen in de voorbereiding op rampen zijn we beter in het redden van levens." Maar volgens de secretaris-generaal is er meer nodig. Hij wijst naar de droogte in de Hoorn van Afrika, de recente overstromingen in Zuid-Afrika en de extreme hitte in India en Pakistan.

Rapport

Het klimaatrapport gaat over 2021 en is een aanvulling op de rapporten van het VN-klimaatpanel IPCC. Deze bevatten data tot en met 2019. In het rapport van de WMO gaat het voornamelijk over indicatoren die aantonen hoe klimaatverandering zich wereldwijd ontwikkelt. Beleidsmakers kunnen in het onderzoek voorbeelden en informatie vinden over de problemen die zich in 2021 hebben voorgedaan in landen en regio's. Het klimaatrapport is gepubliceerd voorafgaand aan de jaarlijkse internationale top van het World Economic Forum in Davos.

Meer uit Buitenland

Duitse concentratiekampen hebben meer last van extreemrechts

BERLIJN (ANP) - Duitse concentratiekampen die nu zijn ingericht als herdenkingsmonumenten voor de Holocaust ervaren steeds meer overlast van extreemrechtse groepen. Ze zien bijvoorbeeld steeds vaker graffiti van hakenkruizen en antisemitische leuzen opduiken bij de monumenten. De nieuwssite RND deed een rondvraag bij vijf Duitse kampen die de nazi's tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikten en die zien allemaal een toename.

3 minuten geleden
Adviseur: Azerbeidzjan geeft Armeense strijders mogelijk amnestie

BAKOE (ANP/RTR) - Azerbeidzjan overweegt amnestie voor Armeense strijders in Nagorno-Karabach die de wapens neerleggen, zegt presidentieel adviseur Hikmet Hajiyev. Toch zouden sommige separatisten in de bevochten enclave hebben gezegd dat ze niet zullen stoppen met hun opstand.

39 minuten geleden
Zelensky vervolgt bezoek aan Noord-Amerika in Canada

OTTAWA (ANP/RTR) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky reist na zijn bezoek aan Washington door naar de Canadese hoofdstad Ottawa. Premier Justin Trudeau liet donderdagavond weten dat Zelensky daar het Canadese parlement zal toespreken.

4 uur geleden
Biden kondigt steunpakket Oekraïne aan van 325 miljoen dollar

WASHINGTON (ANP/AFP/RTR) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft donderdag een militair hulppakket aangekondigd voor Oekraïne ter waarde van 325 miljoen dollar (bijna 305 miljoen euro). Dat deed hij na een ontmoeting met zijn Oekraïense ambtgenoot Volodymyr Zelenksy, die liet weten dat het pakket "precies is wat onze soldaten op dit moment nodig hebben."

7 uur geleden
Biden komt met nieuw militair steunpakket voor Oekraïne

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - De Amerikaanse president Joe Biden gaat donderdag een nieuw militair hulppakket voor Oekraïne aankondigen. Het nieuwe pakket zal onder meer luchtverdedigingssystemen bevatten, zei de nationale veiligheidsadviseur van het Witte Huis Jake Sullivan.

12 uur geleden
Erdogan kan zich niet vinden in 'negativisme' over Poetin

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan vindt dat andere wereldleiders overdreven negatief staan tegenover zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin. "Ik vind dat geen goede houding. Want Rusland is geen gewoon land", zei het Turkse staatshoofd in New York tegen verslaggevers uit zijn land.

12 uur geleden
President Polen: misverstand over wapenleveringen voor Oekraïne

WARSCHAU (ANP/AFP) - De opmerkingen van de Poolse premier Morawiecki over het niet langer bewapenen van Oekraïne zijn verkeerd opgevat. Dat zegt althans de president van Polen, Andrzej Duda. Mateusz Morawiecki's "woorden werden op de slechtst mogelijke manier geïnterpreteerd. Naar mijn mening bedoelde de premier dat we de nieuwe wapens die we momenteel kopen niet naar Oekraïne zullen overbrengen omdat we het Poolse leger moderniseren".

12 uur geleden