Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nieuwe rechters voor verdachte verboden pedovereniging Martijn

Nieuwe rechters voor verdachte verboden pedovereniging Martijn

ROTTERDAM (ANP) - Nelson M. (27) uit Lelystad krijgt zeer hoogstwaarschijnlijk nieuwe rechters toegewezen in zijn strafzaak over het voorzetten van de verboden pedofielenvereniging Martijn. Dit is het gevolg van een vergissing van de rechtbank Rotterdam.

De rechtbank publiceerde dinsdag op de website rechtspraak.nl per abuis en voortijdig een concept van een vonnis waarin M. werd vrijgesproken. Dit terwijl de advocaat van M., Theo Hiddema, zijn pleidooi nog moest houden. De rechtbank Rotterdam zegt de fout zeer te betreuren. De rechters trekken zich terug en verzoeken drie collega-rechters om de zaak van M. af te maken.

M. is een van de drie verdachten in de zaak die draait om het voortzetten van de pedofielenvereniging, terwijl de Hoge Raad die al in 2014 als illegaal had bestempeld. Twee andere oud-leden, Marthijn U. (49) en Norbert de J. (43) uit Hengelo, werden dinsdag veroordeeld tot celstraffen van vier en zes maanden.

Videoverbinding

Het conceptvonnis voor M. was volgens een woordvoerder van de rechtbank al geschreven, nog voordat de rechtbank hoorde dat advocaat Hiddema alsnog een pleidooi wilde houden. M. had Hiddema aanvankelijk aan de kant gezet, omdat hij boos was dat hij het proces niet via een videoverbinding kon volgen. Inmiddels is de breuk hersteld en wil de advocaat M. alsnog verdedigen. Hiddema was dinsdag ziek, waardoor de rechtszaak tegen M. werd uitgesteld.

Het Openbaar Ministerie had in februari celstraffen van een jaar geëist tegen het trio, dus ook tegen M. Het OM had notulen van de vereniging gevonden op zijn harde schijf. Bovendien sprak hij met een medeverdachte in Skypegesprekken over de doorstart van Martijn.

Politiek asiel

M. zit zelf in Mexico, waar hij politiek asiel heeft aangevraagd. De organisatie Free a Girl is een petitie gestart om dat te voorkomen. M. kan overigens geen rechten ontlenen aan de vrijspraak die de rechters voor hem in petto hadden, omdat het vonnis niet is ondertekend en niet is uitgesproken.

Een nieuwe zittingsdatum is nog niet bekend.

Meer uit Binnenland

Grote brand in loods op industrieterrein Moerdijk

MOERDIJK (ANP) - In een loods op het Brabantse industrieterrein Moerdijk is in de nacht van woensdag op donderdag rond 00.30 uur een grote brand uitgebroken. De brandweer is met zeker zeven voertuigen uitgerukt om het vuur te bestrijden in het gebouw aan de Middenweg. In het pand van ongeveer 60 meter lang en 25 meter breed ligt compost opgeslagen.

3 uur geleden
Lenferink vervangt voorlopig Berends als Gelderse commissaris

ARNHEM (ANP) - Henri Lenferink neemt in de provincie Gelderland voorlopig de taken over van John Berends, de commissaris van de Koning die wordt beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag. Berends besloot vorige week zijn functie tijdelijk neer te leggen, om ruimte te maken voor een onafhankelijk onderzoek. Demissionair minister Hugo de Jonge van Binnenlandse Zaken liet woensdagavond tijdens een besloten gesprek met de Gelderse Provinciale Staten weten dat Lenferink wordt aangesteld als waarnemer.

7 uur geleden
Man overleden na mishandeling en steekpartij in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Een man is woensdagavond overleden op de Molièreweg (Lombardijen) in Rotterdam na mishandeld en gestoken te zijn, meldt de politie. Op basis van getuigenverklaringen is korte tijd na de steekpartij een 53-jarige Rotterdammer aangehouden. De politie is nog op zoek naar "meerdere personen".

8 uur geleden
Advocaat Ficq: tussenvonnis over Chemours helpt massa-aangifte

HILVERSUM (ANP) - Het oordeel van de rechtbank dat chemiebedrijf Chemours aansprakelijk is voor PFAS-schade eind vorige eeuw is een opsteker voor omwonenden van het bedrijf in Dordrecht. Advocaat Bénédicte Ficq, die namens 3000 van hen aangifte heeft gedaan tegen Chemours, spreekt van een "extreem emotionele uitspraak" voor haar cliënten. Ze verwacht het tussenvonnis van de rechtbank in Rotterdam goed te kunnen gebruiken in de massa-aangifte, zei Ficq woensdagavond in de talkshow Khalid & Sophie.

9 uur geleden
OM wil vrouw uit Arnhem vervolgen in zaak Bas Muijs

ARNHEM (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft het voornemen om een vrouw uit Arnhem te vervolgen in de mishandelingszaak van Bas Muijs. Dat bevestigt een woordvoerder van het OM na berichtgeving hierover in de Gelderlander. Een dagvaarding is nog niet uitgereikt, zegt het OM.

10 uur geleden
Verdachte uitbuiting: ik ben geen slavendrijver

DEN BOSCH (ANP) - Een 53-jarige vrouw uit Kamerik die wordt verdacht van jarenlange uitbuiting van een andere vrouw, ontkent deze aantijgingen in alle toonaarden. Volgens haar advocaat is er allesbehalve sprake van uitbuiting, mensenhandel of geweld, integendeel zelfs. "Hier zit geen slavendrijver voor u", zei Marian van D. woensdag in de rechtbank in Den Bosch, tijdens de eerste voorbereidende zitting in de strafzaak.

10 uur geleden
Ook aanmeldcentra asielzoekers worden via spreidingswet verdeeld

DEN HAAG (ANP) - Niet alleen reguliere opvangplekken voor asielzoekers worden via de spreidingswet evenredig over het land verdeeld, maar ook aanmeldcentra. Dat bevestigde staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken) in het Kamerdebat over zijn wetsvoorstel.

10 uur geleden