Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nieuwe PvdA-voorzitter: samenwerking met GL is middel, geen doel

Nieuwe PvdA-voorzitter: samenwerking met GL is middel, geen doel

DEN HAAG (ANP) - Verdere samenwerking met GroenLinks is vooral een middel om links beleid te bereiken en geen doel op zich, vindt Esther-Mirjam Sent, die vrijdag werd verkozen tot de nieuwe partijvoorzitter van de PvdA. Volgens Sent gaat het erom dat de PvdA "idealen voor elkaar" krijgt. "Dan kan een partij een middel zijn, dan kan samenwerking een middel zijn, dan kan een fusie een middel zijn. Dat antwoord moeten we onderzoeken."

Scheidend voorzitter Nelleke Vedelaar kondigde op het partijbureau in Den Haag de uitslag van de verkiezing onder de leden aan. Nog geen kwart van de leden bracht zijn stem uit. En daarvan ging ruim 52 procent naar Sent, die in de Eerste Kamer zit namens de PvdA en een van de schrijvers van het programma voor de Tweede Kamerverkiezingen. Ze had zeven tegenkandidaten, onder wie campagnestrateeg en raadslid Pieter Paul Slikker, die ook als kanshebber werd gezien. Sent werd binnenskamers al door een groot deel van de partijtop gesteund.

Op de vraag of er na haar overwinning een telefoontje uitgaat naar GroenLinks, zegt Sent dat ze zich nog niet had voorbereid op winst. "Ik heb helemaal niet nagedacht over dat ik dit zou winnen. Ik heb nog geen moment nagedacht over hoe nu verder." Ze benadrukt dat de leden hebben opgeroepen tot "brede linkse samenwerking". Daarnaast kijkt Sent vooral pragmatisch naar GroenLinks. "Voor nu helpt het om een stevige vuist met elkaar te maken."

GroenLinks

Over GroenLinks zegt Sent ook dat er niet alleen overeenkomsten zijn, maar ook verschillen, bijvoorbeeld in het verkiezingsprogramma. Tijdens de campagne om het voorzitterschap benadrukte het Eerste Kamerlid dat ze zich op bepaalde thema's ook thuis voelt bij de SP, de Partij voor de Dieren of BIJ1. GroenLinks en PvdA werken in de Tweede Kamer veel samen. Ze houden hun fractievergadering regelmatig gezamenlijk en Kamerleden voeren soms namens beide partijen het woord.

De PvdA moet meer jongeren aantrekken, vindt Sent verder. De partij is bij de verkiezingen blijven steken op negen zetels, het historisch lage aantal dat in 2017 werd behaald. Ze wil flexibele lidmaatschappen om het laagdrempeliger te maken om betrokken te raken bij de sociaaldemocraten.

Sent noemt zichzelf "strijdbaar om van onze partij een bruisende ideeënpartij te maken". De partij is thema's die lastig liggen bij de achterban te veel uit de weg gegaan de afgelopen jaren, vindt de senator. Ze noemt duurzaamheid en migratie als voorbeelden. De nieuwe partijvoorzitter wil gesprekken in de PvdA organiseren die "schuren". Daarnaast moet de partij weer trots zijn, vindt zij, en successen meer uitvergroten.

Meer uit Politiek

Kamer buigt zich nog zeker twee keer over pensioenwet

DEN HAAG (ANP) - Zoals verwacht lukte het de Tweede Kamer vrijdag niet om de artikelsgewijze behandeling van de nieuwe pensioenwet af te ronden. Pensioenminister Carola Schouten en haar ambtenaren beantwoordden in meer dan zes uur zeker tweehonderd vragen, vooral over de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel en over het nieuwe pensioencontract. Politiek lijkt de behandeling weinig te hebben veranderd.

2 dagen geleden
Adema maandag om tafel met boeren voor landbouwakkoord

DEN HAAG (ANP) - Landbouwminister Piet Adema gaat maandag voor het eerst om tafel met onder meer boeren, natuurbeschermers en provincies om tot afspraken te komen over hoe de landbouwsector er in de toekomst uit moet komen te zien. Het is de bedoeling dat deze gesprekken ergens in maart tot een landbouwakkoord leiden.

2 dagen geleden
Weerwind noemt kritiek op reis naar Suriname pijnlijk

DEN HAAG (ANP) - Minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) vindt het "eervol" om namens de Nederlandse regering in Suriname te spreken over de excuses voor het slavernijverleden. Hij zal daar op uitnodiging zijn op 19 december - "een belangrijke dag" - om een toelichting te geven op de woorden van premier Mark Rutte. Tegelijk doet het hem "pijn" dat er kritiek is op zijn komst, onder meer vanuit de stichting Eer en Herstelbetalingen Slachtoffers van slavernij in Suriname.

2 dagen geleden
Nederland blijft tegen toetreding Bulgarije tot Schengenzone

DEN HAAG (ANP) - Nederland blijft tegen toetreding van Bulgarije tot het Schengengebied. Roemenië en Kroatië zijn wel klaar om toe te treden, zei staatssecretaris Eric van der Burg (Justitie) na de ministerraad. Bulgarije voldoet volgens hem nog niet aan de voorwaarden.

2 dagen geleden
De Jonge: heel erg eens met ombudsman dat verduurzaming beter kan

DEN HAAG (ANP) - Minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) is het "heel erg eens" met de Nationale ombudsman dat het voor veel huurders te moeilijk is om hun huis te verduurzamen. Daarom is de overheid er volgens hem "hard mee bezig". Hij wijst erop dat gewerkt wordt aan zowel financiële als lokale praktische steun. Hij zegt gemeenten daarbij te willen helpen.

2 dagen geleden
Heijnen benadrukt: statiegeld op blikjes gewoon per 31 december

DEN HAAG (ANP) - Het statiegeldsysteem voor blikjes gaat gewoon in per 31 december van dit jaar, benadrukt staatssecretaris Vivianne Heijnen (Milieu). Vanuit de sector klinkt dat die datum niet haalbaar is, en mogelijk er pas vanaf 1 april of zelfs 1 juli volgend jaar klaar voor is. "Maar dat is voor ons niet acceptabel, de wettelijke verplichting gaat gewoon in per 31 december", aldus Heijnen.

3 dagen geleden
Yesilgöz haalt weer fel uit naar relschoppers na WK-zege Marokko

DEN HAAG (ANP) - Justitieminister Dilan Yesilgöz heeft opnieuw hard uitgehaald naar relschoppers die zich schuldig maakten aan geweld en vernielingen na de overwinning van Marokko tegen Canada op het WK voetbal in Qatar. "Beschamend te zien dat het vanavond in verschillende steden weer fors uit de hand gelopen is", aldus de bewindsvrouw.

3 dagen geleden