Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nieuwe PvdA-voorzitter: samenwerking met GL is middel, geen doel

Nieuwe PvdA-voorzitter: samenwerking met GL is middel, geen doel

DEN HAAG (ANP) - Verdere samenwerking met GroenLinks is vooral een middel om links beleid te bereiken en geen doel op zich, vindt Esther-Mirjam Sent, die vrijdag werd verkozen tot de nieuwe partijvoorzitter van de PvdA. Volgens Sent gaat het erom dat de PvdA "idealen voor elkaar" krijgt. "Dan kan een partij een middel zijn, dan kan samenwerking een middel zijn, dan kan een fusie een middel zijn. Dat antwoord moeten we onderzoeken."

Scheidend voorzitter Nelleke Vedelaar kondigde op het partijbureau in Den Haag de uitslag van de verkiezing onder de leden aan. Nog geen kwart van de leden bracht zijn stem uit. En daarvan ging ruim 52 procent naar Sent, die in de Eerste Kamer zit namens de PvdA en een van de schrijvers van het programma voor de Tweede Kamerverkiezingen. Ze had zeven tegenkandidaten, onder wie campagnestrateeg en raadslid Pieter Paul Slikker, die ook als kanshebber werd gezien. Sent werd binnenskamers al door een groot deel van de partijtop gesteund.

Op de vraag of er na haar overwinning een telefoontje uitgaat naar GroenLinks, zegt Sent dat ze zich nog niet had voorbereid op winst. "Ik heb helemaal niet nagedacht over dat ik dit zou winnen. Ik heb nog geen moment nagedacht over hoe nu verder." Ze benadrukt dat de leden hebben opgeroepen tot "brede linkse samenwerking". Daarnaast kijkt Sent vooral pragmatisch naar GroenLinks. "Voor nu helpt het om een stevige vuist met elkaar te maken."

GroenLinks

Over GroenLinks zegt Sent ook dat er niet alleen overeenkomsten zijn, maar ook verschillen, bijvoorbeeld in het verkiezingsprogramma. Tijdens de campagne om het voorzitterschap benadrukte het Eerste Kamerlid dat ze zich op bepaalde thema's ook thuis voelt bij de SP, de Partij voor de Dieren of BIJ1. GroenLinks en PvdA werken in de Tweede Kamer veel samen. Ze houden hun fractievergadering regelmatig gezamenlijk en Kamerleden voeren soms namens beide partijen het woord.

De PvdA moet meer jongeren aantrekken, vindt Sent verder. De partij is bij de verkiezingen blijven steken op negen zetels, het historisch lage aantal dat in 2017 werd behaald. Ze wil flexibele lidmaatschappen om het laagdrempeliger te maken om betrokken te raken bij de sociaaldemocraten.

Sent noemt zichzelf "strijdbaar om van onze partij een bruisende ideeënpartij te maken". De partij is thema's die lastig liggen bij de achterban te veel uit de weg gegaan de afgelopen jaren, vindt de senator. Ze noemt duurzaamheid en migratie als voorbeelden. De nieuwe partijvoorzitter wil gesprekken in de PvdA organiseren die "schuren". Daarnaast moet de partij weer trots zijn, vindt zij, en successen meer uitvergroten.

1 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Van Puffellen 2 maanden geleden
Ze hebben geluk er komen veel gelukzoekers Nederland binnen, Van de eigen Nederlanders moeten ze het niet meer hebben Die hebben de PVDA al uit gespuugd en Terecht Stelletje Nono's

Meer uit Politiek

Waarschijnlijk geen nieuw kabinet op het bordes voor kerst

DEN HAAG (ANP) - De partijen aan de formatietafel verwachten niet dat er voor de kerst al een nieuw kabinet op het bordes van Paleis Noordeinde staat. Dat bevestigen Haagse bronnen na een bericht van het AD. Wel is er nog altijd de hoop bij de onderhandelende partijen om voor die tijd een regeerakkoord te kunnen presenteren.

2 dagen geleden
Kamer bezorgd om gevolgen hogere inflatie voor koopkracht

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer is bezorgd over de gevolgen van de fors opgelopen inflatie voor de koopkracht van huishoudens. Bij de linkse oppositie, maar ook bij de PVV en onafhankelijk Kamerlid Pieter Omtzigt, klinkt nog harder de roep om al volgend jaar het minimumloon verder te verhogen, om te zorgen dat de meest kwetsbare mensen het hoofd boven water kunnen houden.

2 dagen geleden
De Grave wil na verzet oppositie evacuatie Kabul niet onderzoeken

DEN HAAG (ANP) - Frank de Grave gaat geen leiding geven aan het onderzoek naar de evacuatie uit Afghanistan. Hij heeft dat laten weten nadat dinsdag de hele oppositie een motie van de PvdA steunde waarin werd gevraagd om een andere voorzitter.

2 dagen geleden
Begrotingstekort dit jaar lager ondanks extra coronasteun

DEN HAAG (ANP) - Ondanks de extra coronasteun die het demissionaire kabinet afgelopen week aankondigde, valt het begrotingstekort dit jaar lager uit dan op Prinsjesdag werd verondersteld. Dat staat in de Najaarsnota die minister Wopke Hoekstra (Financiën) naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

2 dagen geleden
Eerste Kamer achter inzet coronapas in kledingzaken en kappers

DEN HAAG (ANP) - De Eerste Kamer steunt de mogelijkheid om het coronatoegangsbewijs in te kunnen zetten in niet-essentiële winkels en niet-essentiële dienstverlening op publieke plaatsen. Bezoekers van kleding- en meubelwinkels maar ook van kappers en pretparken zouden dan hun QR-code moeten laten zien voordat ze naar binnen mogen.

2 dagen geleden
Meerdere Kamerleden ontvangen dreigmail, Bergkamp doet aangifte

DEN HAAG (ANP) - Meerdere Tweede Kamerleden hebben een dreigmail ontvangen. Kamervoorzitter Vera Bergkamp gaat deze week aangifte doen. Dit vertelde Bergkamp dinsdag in reactie op het stijgende aantal meldingen van politici die bedreigd worden. Ze wilde weinig kwijt over de inhoud van de dreigmail, behalve dat deze "coronagerelateerd" was.

2 dagen geleden
FVD-senator neemt afstand van vaccinkritiek Baudet

DEN HAAG (ANP) - Eerste Kamerlid Paul Frentrop van Forum voor Democratie volgt niet zijn partijleider Thierry Baudet in diens oproepen aan mensen om zich niet te laten vaccineren. Tijdens een debat meldde hij, uitgedaagd door zijn voormalig partijgenoot Henk Otten, dat hij zelf wel gevaccineerd is. "Ik ben geen medicus en ik zou het afraden om medische adviezen op te volgen van welke partijleider dan ook", aldus Frentrop.

2 dagen geleden