Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nieuwe PvdA-voorzitter: samenwerking met GL is middel, geen doel

Nieuwe PvdA-voorzitter: samenwerking met GL is middel, geen doel

DEN HAAG (ANP) - Verdere samenwerking met GroenLinks is vooral een middel om links beleid te bereiken en geen doel op zich, vindt Esther-Mirjam Sent, die vrijdag werd verkozen tot de nieuwe partijvoorzitter van de PvdA. Volgens Sent gaat het erom dat de PvdA "idealen voor elkaar" krijgt. "Dan kan een partij een middel zijn, dan kan samenwerking een middel zijn, dan kan een fusie een middel zijn. Dat antwoord moeten we onderzoeken."

Scheidend voorzitter Nelleke Vedelaar kondigde op het partijbureau in Den Haag de uitslag van de verkiezing onder de leden aan. Nog geen kwart van de leden bracht zijn stem uit. En daarvan ging ruim 52 procent naar Sent, die in de Eerste Kamer zit namens de PvdA en een van de schrijvers van het programma voor de Tweede Kamerverkiezingen. Ze had zeven tegenkandidaten, onder wie campagnestrateeg en raadslid Pieter Paul Slikker, die ook als kanshebber werd gezien. Sent werd binnenskamers al door een groot deel van de partijtop gesteund.

Op de vraag of er na haar overwinning een telefoontje uitgaat naar GroenLinks, zegt Sent dat ze zich nog niet had voorbereid op winst. "Ik heb helemaal niet nagedacht over dat ik dit zou winnen. Ik heb nog geen moment nagedacht over hoe nu verder." Ze benadrukt dat de leden hebben opgeroepen tot "brede linkse samenwerking". Daarnaast kijkt Sent vooral pragmatisch naar GroenLinks. "Voor nu helpt het om een stevige vuist met elkaar te maken."

GroenLinks

Over GroenLinks zegt Sent ook dat er niet alleen overeenkomsten zijn, maar ook verschillen, bijvoorbeeld in het verkiezingsprogramma. Tijdens de campagne om het voorzitterschap benadrukte het Eerste Kamerlid dat ze zich op bepaalde thema's ook thuis voelt bij de SP, de Partij voor de Dieren of BIJ1. GroenLinks en PvdA werken in de Tweede Kamer veel samen. Ze houden hun fractievergadering regelmatig gezamenlijk en Kamerleden voeren soms namens beide partijen het woord.

De PvdA moet meer jongeren aantrekken, vindt Sent verder. De partij is bij de verkiezingen blijven steken op negen zetels, het historisch lage aantal dat in 2017 werd behaald. Ze wil flexibele lidmaatschappen om het laagdrempeliger te maken om betrokken te raken bij de sociaaldemocraten.

Sent noemt zichzelf "strijdbaar om van onze partij een bruisende ideeënpartij te maken". De partij is thema's die lastig liggen bij de achterban te veel uit de weg gegaan de afgelopen jaren, vindt de senator. Ze noemt duurzaamheid en migratie als voorbeelden. De nieuwe partijvoorzitter wil gesprekken in de PvdA organiseren die "schuren". Daarnaast moet de partij weer trots zijn, vindt zij, en successen meer uitvergroten.

Meer uit Politiek

Geweerde lijsttrekkers organiseren 'alternatief slotdebat'

BRUSSEL/DEN HAAG (ANP) - Twee lijsttrekkers voor de Europese verkiezingen organiseren een "alternatief slotdebat" op de avond voor verkiezingsdag. Ze zijn boos omdat ze niet mogen meedoen aan het televisiedebat dat de NOS traditioneel die avond houdt.

1 uur geleden
Kamercommissie landbouw schrapt meeste debatten tot nieuw kabinet

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamercommissie over landbouw voert over de meeste onderwerpen geen debat meer tot een nieuw kabinet aantreedt. Alleen debatten over mest, over ziektes die van dieren op mensen kunnen overspringen en over Europees landbouwoverleg gaan nog door. Debatten over bijvoorbeeld beleid op het boerenerf en dieren in de veehouderij gaan daardoor voorlopig niet door.

3 uur geleden
Alsnog toestemming voor gaswinning boven Schiermonnikoog

DEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) geeft alsnog toestemming voor een gaswinningsproject op de Noordzee ten noorden van Schiermonnikoog. De rechtbank in Den Haag oordeelde vorige maand nog dat een vergunning voor dat project te gemakkelijk was afgegeven.

3 uur geleden
Van der Plas naar Brussel, maar loopt Eurocommissaris mis

BRUSSEL (ANP) - BBB-leider Caroline van der Plas gaat woensdag in Brussel langs bij de Europese Commissie. Ze hoopt die te bewegen om Nederlandse boeren toch meer ruimte te laten voor bijvoorbeeld het uitrijden van mest. Maar ze loopt de verantwoordelijk Eurocommissaris mis.

3 uur geleden
FVD 'geschokt' na huiszoeking bij medewerker Europarlementariër

DEN HAAG (ANP) - Forum voor Democratie is "vanzelfsprekend geschokt" door het nieuws dat de politie in Brussel huiszoeking heeft gedaan bij een medewerker van scheidend Europarlementariër Marcel de Graaff. Dat laat een woordvoerder desgevraagd weten. De zaak heeft volgens De Graaff in ieder geval niets met hem te maken.

3 uur geleden
Geheime adressen waren soms te zien via Kadaster

DEN HAAG (ANP) - Mensen konden soms de geheime adressen van anderen zien via de systemen van het Kadaster. Tussen augustus 2020 en april 2024 waren de gegevens niet goed afgeschermd. Het Kadaster meldt woensdag dat het gat is gedicht, dat gedupeerden op de hoogte zijn gebracht en dat er melding is gedaan bij de Autoriteit Persoonsgegevens, de toezichthouder voor privacy.

6 uur geleden
Schoof vindt regeerakkoord goede basis, uitvoering belangrijk

DEN HAAG (ANP) - Kandidaat-premier Dick Schoof heeft geen voorbehoud gemaakt bij de uitvoering van het coalitieakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB. In een eerste toelichting zei Schoof "dat het regeerakkoord staat". Hij zei ook dat hij niet de premier van de PVV wordt en ook niet aan een leiband van Geert Wilders zal lopen, maar dat hij premier wordt namens de vier partijen die hem hebben gevraagd en een ruime meerderheid hebben in de Tweede Kamer.

22 uur geleden