Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nieuwe protesten in Polen tegen aangescherpte abortusregels

Nieuwe protesten in Polen tegen aangescherpte abortusregels

WARSCHAU (ANP/RTR/DPA) - In steden in Polen zijn woensdagavond mensen de straat opgegaan om te protesteren tegen de aanscherping van de abortuswetgeving. Abortus in Polen is voortaan alleen nog in uitzonderlijke gevallen mogelijk nu de regering het vonnis van het Constitutionele Hof van drie maanden geleden dat abortus niet langer is toegestaan bij ernstige afwijkingen bij het ongeboren kind officieel maakt.

Honderden betogers trokken naar het gebouw van het hof in Warschau, waarna ze naar het hoofdkwartier van de conservatieve regeringspartij PiS gingen. Betogers zwaaiden met regenboogvlaggen en toonden teksten als ‘Dit betekent oorlog’ en ‘Vrije keuze, geen terreur’. Hier en daar brachten ze het verkeer tot stilstand. Elders in Polen waren vergelijkbare protesten, hoewel de coronaregels grote bijeenkomsten verbieden.

Het land met 38 miljoen inwoners heeft al een van de strengste abortuswetten in Europa. Abortus is nu alleen nog toegestaan als de geboorte een gevaar voor de gezondheid van de moeder is of als de zwangerschap een gevolg is van incest of verkrachting.

Protesten

In oktober en november werd massaal geprotesteerd in de hoofdstad Warschau en andere steden. De politie gebruikte knuppels en traangas tegen de betogers.

Vorig jaar werden in Poolse ziekenhuizen 1100 abortussen uitgevoerd, vrijwel allemaal op grond van de juridische basis die nu is weggevallen. Vrouwengroepen schatten dat jaarlijks 200.000 Poolse vrouwen zich illegaal laten behandelen voor een ongewenste zwangerschap, al dan niet in eigen land.

Meer uit Buitenland

Erdogan opnieuw beëdigd als Turkse president

ANKARA (ANP) - Recep Tayyip Erdogan is opnieuw beëdigd als de president van Turkije. De 69-jarige politicus, die vorige week de verkiezingen won, begint aan zijn derde termijn.

5 uur geleden
Israëlische soldaten doodgeschoten bij grens met Egypte

JERUZALEM (ANP/AFP) - Drie Israëlische soldaten zijn doodgeschoten bij de Egyptische grens in het zuiden, volgens Israël door een Egyptische agent. Na een klopjacht kon de "terrorist" op Israëlisch grondgebied worden gedood, meldt het Israëlische leger. Waarnemers noemen het incident aan de grens met Egypte, dat eind jaren 70 vrede sloot met Israël, uitzonderlijk.

6 uur geleden
Voor het eerst bezoekt een paus Mongolië

VATICAANSTAD (ANP/AFP/RTR) - Voor het eerst gaat een paus naar Mongolië, het Aziatische land ingeklemd tussen China en Rusland. De 86-jarige paus Franciscus is er van 31 augustus tot 4 september op bezoek, kondigde het Vaticaan aan, zonder verdere details te geven over het programma.

7 uur geleden
Peru verplaatst Joran van der Sloot voor uitlevering aan VS

LIMA (ANP) - Joran van der Sloot is zaterdag verplaatst naar een andere gevangenis in Peru, meldt CNN. De 35-jarige Nederlandse hoofdverdachte van de verdwijning van de Amerikaanse Natalee Holloway in 2005 zal worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten en deze verplaatsing is een stap in dat proces.

9 uur geleden
Indiase premier Modi bezoekt plek van grote treinramp

BALASORE (ANP/RTR/AFP) - De Indiase premier Narendra Modi heeft bij de Oost-Indiase stad Balasore de plek bezocht waar vrijdag een groot treinongeluk is gebeurd. Hij sprak met reddingswerkers en zal volgens Indiase media ook het ziekenhuis bezoeken waar gewonden worden behandeld.

10 uur geleden
Bosbrandseizoen in Europa op weg naar piek

HOUTEN (ANP) - Komende weken neemt het aantal natuurbranden in Europa waarschijnlijk toe. Het aantal branden zal stijgen tot gemiddeld 27 per week, meldt Weeronline. In augustus is de piek, dan zijn er naar verwachting tachtig natuurbranden per week.

10 uur geleden
Europese gevangenen uit Iran aangekomen in België

BRUSSEL (ANP) - De drie Europese gevangenen die Iran heeft vrijgelaten zijn zaterdag omstreeks 02.45 plaatselijke tijd geland op de militaire luchthaven in Melsbroek. Daar werden ze ontvangen door de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib, zo schrijft het Belgische dagblad De Morgen.

13 uur geleden