Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nieuwe prognose asielzoekers stelt COA voor 'enorme groeiopgave'

Nieuwe prognose asielzoekers stelt COA voor 'enorme groeiopgave'

DEN HAAG (ANP) - De meest recente prognose van de hoeveelheid asielzoekers die naar verwachting naar Nederland komen, "stelt het COA en betrokken partijen voor een enorme groeiopgave", zo stelt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers vrijdag in een reactie. Op 1 januari 2026 zijn er mogelijk 133.500 opvangplekken nodig, zo staat in de raming die demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Voor dit jaar is de schatting dat er 97.500 opvangplekken voor asielzoekers moeten worden gerealiseerd. De zogeheten spreidingswet, die ertoe moet leiden dat de opvang van asielzoekers beter is verdeeld over de gemeenten, gaat de komende twee jaar uit van een schatting van 96.000 plekken. Dat is dus veel minder dan waarvan de nieuwe prognose uitgaat.

Toch noemt het COA die spreidingswet de "enige lucht bij deze opgave". De organisatie verwacht volgend jaar effect van de wet. "Het mag duidelijk zijn dat deze enorme groeiopgave een gezamenlijke inspanning van alle betrokken partners vereist", stelt COA-bestuursvoorzitter Milo Schoenmaker. "We rekenen daarbij op de door de staatssecretaris aangekondigde maatregelen. Daarnaast gaan we graag met de partners in de asielketen in gesprek over hoe we ons voorbereiden op mogelijke opwaartse afwijkingen van de capaciteitsbehoefte."

Zorgen

Als voorbeelden van beleid van Van der Burg noemt het COA "het beperken van instroom van nieuwe asielzoekers door Europese samenwerking" en "het stimuleren van het afhandelen van meer asielaanvragen door de IND om doorstroom te bevorderen".

Het COA maakt zich ook zorgen over opvangcapaciteit voor alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv). Vorig jaar dienden 5800 van hen een eerste asielvraag in, tegen 4200 in 2022. "Dat is een stijging van maar liefst 38 procent. De capaciteitsbehoefte aan amv-plekken stijgt verder naar 9600 op 1 januari 2025. Er is nu al een fors tekort aan opvangplekken voor deze kwetsbare groep, waardoor we deze jongeren op reguliere locaties of noodopvanglocaties voor volwassenen moeten plaatsen. En dat zorgt weer voor uitdagingen in het organiseren van begeleiding en onderwijs", aldus het COA in de verklaring.

Meer uit Binnenland

Loods van golfclub in Bosch en Duin afgebrand

BOSCH EN DUIN (ANP) - Een loods op het terrein van de golfclub De Pan in Bosch en Duin (Utrecht) is zondag afgebrand. De brand was in de loop van de middag onder controle, meldt de brandweer.

3 uur geleden
Komende week begint koel, in het weekend mogelijk zomers warm

HOUTEN (ANP) - Het zomerse weer van afgelopen dagen verdwijnt begin komende week even naar de achtergrond. Weerbureau Weeronline verwacht een koel en hier en daar ook nat begin van de werkweek. Vanaf donderdag loopt de temperatuur weer op, met mogelijk lokaal zomerse waarden in het weekend.

4 uur geleden
Schoenenprotest Groningen is actie tegen geweld en honger in Gaza

GRONINGEN (ANP) - Duizenden kinderschoenen zijn zondag in een groot vierkant neergezet op de Grote Markt in Groningen. Met het 'schoenenprotest' herdenkt de stichting Plant een Olijfboom meer dan 16.000 Palestijnse kinderen die zijn omgekomen in Gaza, sinds Israël aanvallen is gaan uitvoeren na de Hamas-aanval van 7 oktober.

4 uur geleden
Brandje op Pannenkoekenboot Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Op de Pannenkoekenboot in Rotterdam is zondag een brandje geweest in een elektrakast. Dat bevestigt een woordvoerder van de brandweer na berichtgeving door Rotterdamse media.

6 uur geleden
Inwoner Rijswijk wint Lotto-Jackpot van 5,3 miljoen euro bruto

RIJSWIJK (ANP) - Een inwoner van Rijswijk heeft zaterdag bij de wekelijkse trekking de Lotto-Jackpot van 5,3 miljoen euro gewonnen, meldt de Nederlandse Loterij. Het is een brutobedrag, waarover nog 30,5 procent kansspelbelasting wordt ingehouden.

6 uur geleden
Jongen (15) komt om door tractorongeluk in Nagele, kind (6) gewond

NAGELE (ANP) - Een 15-jarige jongen uit Urk is zaterdagavond overleden door een ongeluk met een tractor in het dorp Nagele in Flevoland, meldt de politie. Een 6-jarig kind raakte hierbij gewond.

7 uur geleden
Code geel in oosten van het land om onweersbuien

DE BILT (ANP) - Het KNMI heeft tot zondagavond 20.00 uur code geel afgegeven voor Gelderland, Overijssel, Flevoland, Drenthe, Groningen en Friesland. Volgens het weerinstituut komen vooral in het oosten van het land onweersbuien voor.

8 uur geleden