Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nieuwe president Iran onderhandelt verder als sancties verdwijnen

Nieuwe president Iran onderhandelt verder als sancties verdwijnen

THERAN (ANP/DPA) - De nieuwe president van Iran, Ebrahim Raisi, heeft beklemtoond dat Iran blijft onderhandelen en blijft proberen het internationale akkoord over het nucleaire programma van het land nieuw leven in te blazen. Hij zei dat de onderhandelingen wel moeten leiden tot het opheffen van sancties tegen zijn land.

Iran wordt hard getroffen door de Amerikaanse sancties, die toenmalig president Donald Trump in 2018 nog strenger maakte. Iran kan nauwelijks internationaal handel drijven, wat ook de gezondheidszorg zwaar treft. Trump stapte in zijn regeertermijn uit het internationale akkoord van 2015. Dat had vastgelegd dat Iran zijn nucleaire programma controleerbaar zou beperken in ruil voor het intrekken van sancties.

Het akkoord werd gesloten met, behalve Iran, China, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Rusland, de VS en de EU. De verlamde economie van Iran leek naar adem te kunnen happen, maar het akkoord is met Trumps beleid een dode letter geworden. Iran houdt zich al geruime tijd niet meer aan de gemaakte afspraken.

Mede onder invloed van de komst van een nieuwe Democratische president in de VS, Joe Biden, zijn de betrokken partijen weer aan tafel gegaan om de deal van destijds te redden. De onderhandelingen zijn echter in juni stilgelegd in afwachting van de uitkomst van de Iraanse presidentsverkiezingen. De zelfs voor de regerende sjiitische geestelijkheid zeer radicale Raisi heeft nu duidelijk gemaakt dat hij wel een deal wil. Maar hij zei ook dat zijn land graag de nucleaire geschillen uit de weg ruimt, maar met diplomatie die het nationaal belang dient en dat Iran niet aan buitenlandse druk toegeeft. Hij moet nu eerst een nieuw Iraans onderhandelingsteam samenstellen.

Meer uit Buitenland

Paus zegt volgens het Vaticaan afspraken af om 'milde griep'

VATICAANSTAD (ANP/RTR) - De paus heeft zijn afspraken voor zaterdag afgezegd. Hij heeft een "milde griep", aldus een verklaring van het Vaticaan. De 87-jarige kerkvorst heeft op zaterdag meestal afspraken met functionarissen van de kerk en een aantal privéontmoetingen. Details over de toestand van de paus zijn niet bekendgemaakt.

38 minuten geleden
NAVO-chef roept op niet de moed te verliezen rond Oekraïne

BRUSSEL (ANP) - Secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg roept op om de moed niet te verliezen wat betreft de oorlog in Oekraïne. Het land heeft successen geboekt in de strijd en langer standgehouden dan velen vooraf dachten, zegt hij in een verklaring op de dag dat wordt stilgestaan bij de start van de Russische invasie, twee jaar geleden.

1 uur geleden
Rellen bij boerenbeurs waar Franse president Macron aanwezig is

PARIJS (ANP/AFP/RTR) - Boze boeren hebben een landbouwbeurs in Parijs bestormd, waar de Franse president Emmanuel Macron net was aangekomen. Demonstranten van de bonden FNSEA, Jeunes agriculteurs en Coordination rurale braken door een poort en drongen binnen. Daar raakten ze in gevecht met beveiligers.

1 uur geleden
Scholz: Duitsland en Europa moeten defensie verder versterken

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse bondskanselier Olaf Scholz vindt dat Duitsland en de rest van Europa zich meer moeten inspannen om hun defensie op peil te krijgen. "Rusland valt niet alleen Oekraïne aan, maar verwoest ook de vrede in Europa", zei hij in een verklaring twee jaar na de Russische invasie.

2 uur geleden
Anatomy of a Fall grote winnaar bij César Awards

PARIJS (ANP) - De film Anatomy of a Fall is vrijdagavond de grote winnaar geworden bij de uitreiking van de César Awards. De film werd onderscheiden met zes prijzen, waaronder die voor beste film. De César Awards, het Franse equivalent voor de Oscars, werden voor de 49e keer uitgereikt.

2 uur geleden
Von der Leyen en andere westerse leiders aangekomen in Kyiv

KYIV (ANP/RTR/AFP) - De voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen is samen met de premiers van België, Canada en Italië in de Oekraïense hoofdstad Kyiv aangekomen. Ze komen op de dag waarop precies twee jaar geleden Rusland binnenviel, om hun steun betuigen. Ze zijn zaterdagochtend samen met de trein uit Polen aangekomen.

3 uur geleden
Twee jaar voorbij sinds Russische invasie in Oekraïne

KYIV (ANP) - Het is zaterdag precies twee jaar geleden dat Rusland Oekraïne binnenviel naar aanleiding van de burgeroorlog die er sinds 2014 woedt en de toenemende invloed van de VS in Oekraïne. De oorlog lijkt aan het front al geruime tijd te zijn vastgelopen en Oekraïne kampt met ernstige economische problemen en tekorten aan onder meer munitie. Het is de grootste oorlog in Europa sinds 1945. Volgens schattingen zijn er in 2023 1,4 miljoen militairen in de oorlog actief geweest langs een front van meer dan 1000 kilometer.

7 uur geleden