Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nieuwe onderkomens voor 300 vluchtelingen op Lesbos

Nieuwe onderkomens voor 300 vluchtelingen op Lesbos

MYTILENE (ANP/DPA) - De eerste 300 van de circa 12.000 vluchtelingen die door de brand in het tentenkamp Moria op het Griekse eiland Lesbos dakloos zijn geworden, zijn in nieuwe tenten ondergebracht. Gezinnen krijgen daarbij voorrang, bericht de Griekse staatszender ERT zondag.

Voordat zij tot het nieuwe tentenkamp werden toegelaten, moesten zij een coronatest ondergaan. Onder hen zijn zeven mensen positief getest, meldden de gezondheidsautoriteiten. Zij zijn vervolgens op een afgelegen deel van het nieuwe kamp in quarantaine geplaatst.

De situatie op Lesbos blijft intussen gespannen. Duizenden migranten brachten de nacht op straat door na een roerige zaterdagavond. Honderden vluchtelingen wilden naar de haven van de hoofdstad Mytilene optrekken, maar vonden de politie op hun weg. Demonstranten werden met behulp van traangas uiteengedreven. nadat agenten met stenen waren bekogeld.

Het vluchtelingenkamp Moria werd afgelopen woensdag door brand vrijwel volledig verwoest. Circa 12.000 vluchtelingen raakten daardoor dakloos.

Sinds de branden in het kamp Moria slapen duizenden mensen al nachtenlang buiten, in portieken of langs de weg. Mensenrechtenorganisaties waarschuwen voor oplopende spanningen tussen de vluchtelingen, lokale bewoners en de politie. De opbouw van een vervangend kamp loopt vertraging op door bezwaren van lokale autoriteiten en bewoners. Daar zouden circa 3000 vluchtelingen moeten worden ondergebracht.

Anderen zouden elders in Europa moeten worden opgenomen. De Griekse regering klaagt echter over het gebrek aan hulp van Europa. Sommige landen hebben zich bereid verklaard wat vluchtelingen uit Moria op te nemen, maar dat is bij lange niet genoeg, zeggen ook mensenrechten- en vluchtelingenorganisaties.

Meer uit Buitenland

Paus versterkt greep op kerk met 21 nieuwe kardinalen

VATICAANSTAD (ANP/AFP/RTR) - Paus Franciscus heeft 21 kardinalen aangesteld die in de toekomst kunnen deelnemen aan de verkiezing van een nieuwe paus. Van de 137 kardinalen die in het geval van het aftreden of overlijden van Franciscus kunnen stemmen over een opvolger, heeft hij er nu al 99 benoemd.

38 minuten geleden
VN: meer dan 100.000 mensen vertrokken uit Nagorno-Karabach

JEREVAN (ANP/AFP/RTR) - Sinds de inval van Azerbeidzjan in Nagorno-Karabach zijn volgens de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR al meer dan 100.000 mensen vertrokken uit de enclave. Daarmee is een groot deel van de oorspronkelijke bevolking weg uit het gebied. Tot voor kort woonden er zo'n 120.000 voornamelijk etnische Armeniërs in het betwiste stuk land.

1 uur geleden
Zelensky smeedt nieuwe alliantie om wapens in Oekraïne produceren

KYIV (ANP/AFP) - Op een conferentie van de defensie-industrie in Kyiv heeft de Oekraïense president Volodymyr Zelensky de oprichting aangekondigd van een nieuwe alliantie van landen en bedrijven met als gezamenlijk doel meer wapens in Oekraïne zelf te produceren. Dertien prominente bedrijven hebben zich volgens de president al bij de alliantie aangesloten.

1 uur geleden
Russische drones vlogen mogelijk door Roemeens luchtruim

BOEKAREST (ANP/AFP) - Roemenië meldt dat tijdens een Russische droneaanval op de Oekraïense graaninfrastructuur de projectielen mogelijk het luchtruim van het land hebben doorkruist. Het Roemeense radarsysteem ving in de nacht van vrijdag op zaterdag signalen op nabij de stad Galați, niet ver van het drielandenpunt met Moldavië en Oekraïne. Inwoners van de regio werden aangeraden om te schuilen.

2 uur geleden
Consulent aangeklaagd die belastingaangiftes Trump lekte

WASHINGTON (ANP) - Federale aanklagers hebben aangekondigd een in Washington gevestigde adviseur voor de Amerikaanse belastingdienst te gaan vervolgen wegens het lekken van de belastingaangiftes van oud-president Donald Trump aan de media. De 38-jarige Charles Edward Littlejohn wordt daarvan beschuldigd, meldt The Washington Post.

5 uur geleden
Zware regenval New York: zeeleeuw zwemt uit dierentuinverblijf

NEW YORK (ANP) - Tijdens het noodweer dat heeft geleid tot ondergelopen straten en overstromingen in New York, is een zeeleeuw even ontsnapt uit haar verblijf in de Central Park Zoo, de dierentuin van de stad, meldt CNN.

5 uur geleden
Videoboodschap Poetin: bezette gebieden willen bij Rusland horen

MOSKOU (ANP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin heeft zaterdag gezegd dat inwoners van de door Rusland bezette gebieden in Oekraïne door recente verkiezingen hebben laten zien dat ze graag bij Rusland willen horen. Daarmee zouden de uitkomsten van de referenda van vorig jaar volgens hem onderstreept worden.

7 uur geleden