Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nieuwe Noorse vergunningen voor olieboringen in Noordpoolgebied

Nieuwe Noorse vergunningen voor olieboringen in Noordpoolgebied

OSLO (ANP/RTR) - Noorwegen heeft nieuwe vergunningen uitgegeven voor proefboringen naar olie in het Noordpoolgebied. Het gaat om drie vergunningen voor boringen in de Barentszzee en één voor de Noorse Zee. De Noorse overheid heeft plannen om meer olie te gaan winnen in het Arctische deel van het land.

Het is de 25e ronde bij het verstrekken van boorvergunningen in nog niet onderzochte gebieden. De vier vergunningen gingen naar zeven olie- en gasmaatschappijen, waaronder het Noorse staatsolieconcern Equinor en een Noorse dochter van het Italiaanse Eni. Ook andere bedrijven hebben belangen in de velden voor proefboringen, waaronder Shell. Shell is daarbij geen exploitant.

Volgens de Noorse minister voor olie en energie zijn de vergunningen onder andere van belang voor de werkgelegenheid. Oslo geeft al tientallen jaren vergunningen af voor proefboringen in gebieden die nog niet zijn onderzocht op de aanwezigheid van olie. Noorwegen is de belangrijkste producent van olie en gas van West-Europa.

Klimaatcrisis

Milieugroeperingen hebben kritiek op de exploratieplannen in het Noordpoolgebied, omdat die haaks zouden staan op de beloftes van Noorwegen om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen. Ook in de Noorse politiek is er toenemende druk om de olie- en gaswinning aan banden te leggen.

Onlangs werd nog bekend dat Noorse klimaatactivisten naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) zijn gestapt om zo oliewinning in het Noordpoolgebied tegen te gaan. Volgens hen schenden nieuwe olieboringen de mensenrechten en brengen die de toekomst van jonge mensen in gevaar vanwege de klimaatcrisis. Ook wordt het bestaan van de inheemse Sami-bevolking in het noorden van Noorwegen in gevaar gebracht door schade aan het milieu en klimaatverandering, zeggen ze.

Meer uit Financieel

AEX sluit iets hoger na handelsdeal VS en VK

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index is vrijdag iets hoger geëindigd, nadat de hoofdgraadmeter op het Damrak donderdag voor het eerst sinds begin april weer boven de 900 punten uitkwam. Beleggers hebben hoop geput uit de handelsovereenkomst die de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk donderdag bekendmaakten. President Donald Trump zei dat "meerdere deals" zullen volgen.

22 minuten geleden
Vakbond overlegt met personeel Tata Steel over mogelijke staking

VELSEN (ANP) - Vakbond FNV overlegt maandag met het personeel van Tata Steel over een mogelijke staking op het hoogovencomplex bij IJmuiden. Omdat de directie van het staalconcern blijft vasthouden aan het schrappen van 1600 arbeidsplaatsen, bereiden de werknemers en bonden zich voor op acties.

1 uur geleden
Koper vakantieparken wil toch met Gillis praten over deal

MENAAM (ANP) - De koper van tien vakantieparken van Peter Gillis zoekt naar overeenstemming met de realityster om de koop toch te laten plaatsvinden. Daarmee is er sprake van een koerswijziging. Eerst weigerde koper Taeke Dijkstra te betalen door de problemen van Gillis met de Belastingdienst, maar zijn nieuwe advocaat Oscar van Oorschot overtuigde hem toch weer in gesprek te gaan. Dat bevestigt Van Oorschot na berichtgeving van Omroep Brabant.

2 uur geleden
Wall Street licht hoger in afwachting van gesprekken VS en China

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York gingen vrijdag licht omhoog. Beleggers wachten vooral op de gesprekken tussen de Verenigde Staten en China komend weekend. De delegaties van beide landen ontmoeten elkaar zaterdag in het Zwitserse Genève. Het zijn de eerste gesprekken tussen China en de VS sinds president Donald Trump zijn handelstarieven onthulde. Trump sloot donderdag al een handelsdeal met het Verenigd Koninkrijk en gaf aan dat de torenhoge importheffingen op Chinese goederen verlaagd kunnen worden als de onderhandelingen goed verlopen.

2 uur geleden
Bondskanselier Merz wil af van 'anti-wegkijkwet' in EU

BRUSSEL (ANP/DPA) - De nieuwe bondskanselier van Duitsland, Friedrich Merz, wil dat de Europese Unie helemaal afziet van regels die grote bedrijven verplichten misstanden bij leveranciers tegen te gaan. "We zullen de nationale wet in Duitsland intrekken. Ik verwacht ook van de Europese Unie dat ze deze stap volgt en deze richtlijn daadwerkelijk opheft", zei de CDU-politicus over de zogeheten antiwegkijkwet. Hij zei dit in een persconferentie die hij samen met Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen gaf.

3 uur geleden
Trump is te spreken over importtarieven van 80 procent voor China

WASHINGTON (ANP) - "Een importtarief van 80 procent op Chinese goederen lijkt me goed", laat de Amerikaanse president Donald Trump weten via zijn socialemediaplatform Truth Social. "Maar het is nu aan Scott B", verwijst Trump naar zijn minister van Financiën Scott Bessent, die zaterdag de eerste gesprekken met China voert sinds het invoeren van de handelstarieven.

3 uur geleden
Von der Leyen wil alleen naar Trump als het over tarieven gaat

BRUSSEL (ANP/RTR) - Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen zei vrijdag pas naar Washington te willen reizen als het gaat over "een oplossing" voor de Amerikaanse handelstarieven. Daarmee reageerde ze op het feit dat de Amerikaanse president Donald Trump haar eerder "een fantastisch mens" had genoemd.

4 uur geleden