Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nieuwe ministersploeg opgewekt voorafgaand aan eerste overleg

Nieuwe ministersploeg opgewekt voorafgaand aan eerste overleg

DEN HAAG (ANP) - De aanstaande ministersploeg van kabinet-Rutte IV begon zaterdag opgewekt aan haar eerste overleg. De beoogde bewindspersonen kwamen voor het eerst bij elkaar in de Rolzaal in het ministerie van Algemene Zaken, voor het zogeheten constituerend beraad. Daarin worden afspraken vastgelegd over onder meer de taakverdeling.

Minister van Sociale Zaken Karien van Gennip (CDA) heeft er "heel veel zin in". Robbert Dijkgraaf (D66), minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, verheugt zich "enorm" op zijn taak als minister. Tot voor kort werkte Dijkgraaf in de Verenigde Staten aan de universiteit van Princeton, en helemaal gewend in Den Haag is hij nog niet. "Ik ben als een klein kuikentje dat net uit het ei is gekomen."

Grote beslissingen zullen er zaterdag niet worden genomen. Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) was ook in het vorige kabinet minister en herinnert zich het constituerende beraad van toen als "een formaliteit". Minister-president Mark Rutte zegt dat het beraad een laatste moment is om zijn ministers "formeel te vragen of we met z'n allen de uitdaging aangaan".

Eindverslag

Na het beraad overhandigt Rutte het eindverslag van de formatie aan Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp. Vervolgens gaat hij naar de koning om hem bij te praten.

De beoogde bewindslieden zijn officieel nog geen minister. Dat is pas vanaf maandag, na de be√ędiging door koning Willem-Alexander op Paleis Noordeinde in Den Haag. Aansluitend is de presentatie van het nieuwe kabinet tijdens de traditionele 'bordessc√®ne', op de trappen van Paleis Noordeinde.

Meer uit Politiek

Kamminga (VVD) ziet af van kandidatuur voorzitterschap Kamer

DEN HAAG (ANP) - VVD-Kamerlid Roelien Kamminga gaat zich niet kandideren voor het voorzitterschap van de Tweede Kamer. Dat bevestigt Kamminga, na berichtgeving door Nieuwsuur. Tot nu toe hebben twee kandidaten zich voor het voorzitterschap gemeld. Het gaat om Tom van der Lee (GroenLinks-PvdA) en Martin Bosma van de PVV.

8 uur geleden
PVV-Kamerlid Martin Bosma wil ook Kamervoorzitter worden

DEN HAAG (ANP) - PVV-Kamerlid Martin Bosma doet (opnieuw) een gooi naar het voorzitterschap van de Tweede Kamer. PVV-leider Geert Wilders meldt op X dat Bosma een brief naar de Kamer heeft gestuurd waarin het Kamerlid zijn kandidatuur motiveert. Eerder al meldde Tom van der Lee van GroenLinks-PvdA zich als kandidaat. De Tweede Kamer kiest donderdag een nieuwe voorzitter.

18 uur geleden
SP-Kamerleden: Marijnissen voelde te weinig draagvlak in bestuur

DEN HAAG (ANP) - Lilian Marijnissen heeft tijdens de laatste vergadering van het SP-partijbestuur "te weinig draagvlak geproefd" om door te gaan als partijleider, zegt SP-Kamerlid Bart van Kent. Hij was vrijdagavond bij die vergadering aanwezig, waarbij volgens Van Kent bestuursleden hun twijfels uitten over het functioneren van Marijnissen. Wat Van Kent betreft, had Marijnissen niet op hoeven te stappen. "Maar ik begrijp dat ze met te weinig draagvlak niet verder kan."

1 dag geleden
Partijvoorzitter SP: heel verdrietig dat Lilian vertrekt

DEN HAAG (ANP) - SP-partijvoorzitter Jannie Visscher vindt het "heel verdrietig" dat Lilian Marijnissen uit de Kamer vertrekt. "Ze heeft onwijs veel betekend voor de fractie, de partij en onze idealen", zegt Visscher tegen het ANP. "Het is jammer dat ze dit besluit heeft genomen."

1 dag geleden
Rutte: met vertrek Marijnissen gaat bevlogen politicus verloren

DEN HAAG (ANP) - Met het vertrek van SP-partijleider Lilian 430546673 hebben Den Haag en Nederland een "bevlogen, betrokken en betrouwbaar politicus" verloren, zo reageert Mark Rutte op X. "Ondanks onze inhoudelijke verschillen, hebben we altijd goed kunnen samenwerken en ik waardeer haar enorm."

1 dag geleden
SP-partijleider Lilian Marijnissen stapt op

DEN HAAG (ANP) - SP-partijleider Lilian Marijnissen stapt op, meldt ze op X. Na opnieuw verloren verkiezingen heeft de partij een "nieuwe gezicht nodig", merkt ze. "Daarom treed ik terug als fractievoorzitter en Kamerlid van de SP".

1 dag geleden
Van Huffelen verheugd over Europees akkoord AI

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Alexandra van Huffelen is "ontzettend blij" met een Europees akkoord over kunstmatige intelligentie (AI). Dat zegt Van Huffelen in eerste reactie op het voorlopige akkoord van de EU-landen en het Europees Parlement over regels voor AI. "Maar dit ontslaat ons niet van de verplichting om te blijven kijken naar de kansen en risico's van inzet van AI-technologie en de handhaving van de regels", voegt Van Huffelen daaraan toe.

1 dag geleden