Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nieuwe methode om tijdstip overlijden moordslachtoffer te bepalen

Nieuwe methode om tijdstip overlijden moordslachtoffer te bepalen

DEN HAAG (ANP) - Nederlandse deskundigen hebben een methode ontwikkeld waarmee het tijdstip van overlijden van een slachtoffer van een misdrijf veel nauwkeuriger kan worden bepaald dan tot dusver het geval is. Het nieuwe rekenmodel kan de marge terugbrengen tot circa 45 minuten. Met de huidige technieken is die marge zeker drie tot zes uur rond het tijdstip van overlijden, of zelfs langer. Het tijdstip van overlijden is cruciale informatie in een opsporingsonderzoek. Hoe kleiner de marge, des te minder potentiƫle verdachten.

Het nieuwe rekenmodel is ontwikkeld door samenwerking van onderzoekers van Amsterdam UMC, het Nederlands Forensisch Instituut (NFI), de politie en de TU Delft. Naar verwachting is het model rond de zomer klaar om proef te draaien in zaken, meldt het NFI woensdag.

De techniek die momenteel nog wereldwijd wordt gehanteerd is gebaseerd op een standaard lichaam met een standaard gewicht, onder omstandigheden van een standaard plaats delict (de plek waar het misdrijf zich heeft voorgedaan). Voor het nieuwe model is software ontwikkeld die de afkoeling van het lichaam kan voorspellen. Daarbij wordt een lichaam op de plaats delict volledig in kaart gebracht, in 3D. Op basis van de exacte maten van het lichaam kan de afkoeling worden voorspeld. Voor het bepalen van de lichaamstemperatuur zijn eveneens nieuwe methoden ontwikkeld, waarbij minder sporen dan voorheen worden vernietigd.

Het nieuwe model werkt goed tussen de 0 en 48 uur na het overlijden. Daarna neemt de betrouwbaarheid af, omdat een lichaam dan de omgevingstemperatuur heeft aangenomen. De onderzoekers willen de methode nog verder ontwikkelen, om externe factoren zoals kleding nauwkeuriger te kunnen meten.

Meer uit Binnenland

ANWB ziet al veel vakantiedrukte op wegen in Europa

DEN HAAG (ANP) - De ANWB ziet zaterdag al veel vakantiedrukte op wegen in Europa. Volgens een woordvoerder is onder meer in Frankrijk en Duitsland sprake van veel vertraging.

2 uur geleden
Dode vrouw gevonden in water Honselersdijk

HONSELERSDIJK (ANP) - In het water bij de Boswoning in Honselersdijk, in het Westland, is een overleden vrouw gevonden. Het gaat om een 68-jarige inwoonster van die plaats. Volgens de politie, die uitgaat van een ongeluk, is ze vrijdagavond in het water terechtgekomen en vervolgens overleden.

3 uur geleden
CPNB: Dragt gaf generaties leesplezier met iconische boeken

AMSTERDAM (ANP) - Directeur Eveline Aendekerk van de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) is geschrokken van het nieuws dat kinderboekenschrijfster Tonke Dragt is overleden. Dragt, bekend van onder meer De brief voor de koning, overleed vrijdag op 93-jarige leeftijd in haar woonplaats Den Haag.

3 uur geleden
Schrijver Kromhout: nieuw werk van Tonke Dragt onderweg

HILVERSUM (ANP) - Van de vrijdag overleden jeugdboekenschrijfster Tonke Dragt is een nieuw boek onderweg. Dat zei schrijver Rindert Kromhout, met wie ze recent veel samenwerkte, zaterdag.

4 uur geleden
NVJ boos over naam fotograaf Sakir Khader op terroristenlijst FBI

AMSTERDAM (ANP) - Journalistenvakbond NVJ is absoluut niet te spreken over het feit dat de Nederlands-Palestijnse fotograaf en documentairemaker Sakir Khader op een omstreden Amerikaanse terroristenlijst staat. "Het is onbegrijpelijk dat Nederland hier niet meteen werk van maakt", stelt algemeen secretaris Thomas Bruning. Follow the Money en de Volkskrant berichtten zaterdag over die lijst.

5 uur geleden
Festival Bospop sluit parkeerterreinen door hevige regenval

WEERT (ANP) - Festival Bospop in Weert heeft zaterdagochtend alle parkeerplaatsen gesloten. Er is veel regen gevallen en daardoor is het terrein onbegaanbaar. De organisatie van het festival roept bezoekers op om met het openbaar vervoer te komen of om zich af te laten zetten bij een kiss-and-ridezone vlakbij.

6 uur geleden
Jeugdboekenschrijfster Tonke Dragt (93) overleden

DEN HAAG (ANP) - Tonke Dragt is in haar woonplaats Den Haag overleden. De veelgelezen jeugdboekenschrijfster was 93 jaar, zo heeft haar uitgeverij zaterdag laten weten. Dragt overleed vrijdag.

6 uur geleden