Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nieuwe Japanse premier Suga zoekt toenadering tot Zuid-Korea

Nieuwe Japanse premier Suga zoekt toenadering tot Zuid-Korea

TOKIO (ANP/RTR) - De nieuwe Japanse premier Yoshihide Suga heeft donderdag tegen zijn Zuid-Koreaanse collega Moon Jae-in gezegd dat de twee landen hun beschadigde betrekkingen moeten repareren. Suga zei dat Zuid-Korea een belangrijke partner voor Japan is in het tegengaan van de dreiging van het stalinistische Noord-Korea.

Suga sprak met verslaggevers na een telefoongesprek met Moon Jae-in. "Ik zei tegen president Moon dat we onze betrekkingen, die zijn beschadigd door zaken waaronder arbeidskrachten in de Tweede Wereldoorlog, niet zo kunnen laten." Het afgelopen jaar verzuurden de betrekkingen tussen de twee landen sterk door een ruzie over de inzet van Koreaanse dwangarbeiders in Japanse bedrijven ten tijde van de Japanse bezetting.

Moon zei na het gesprek dat de twee landen samen tot een goede oplossing voor het probleem moeten komen. De Zuid-Koreaanse premier zei ook dat Zuid-Korea en Japan goed bevriend zijn.

Troostmeisjes

Ook woedde er een decennialange ruzie tussen de twee landen over de 'troostmeisjes', vrouwen die door de Japanse bezettingsleger werden gedwongen als seksslavinnen te werken in militaire bordelen. Japan bezette het Koreaanse schiereiland van 1910 tot 1945.

De troostmeisjeskwestie ligt buitengewoon gevoelig in zowel Japan als alle landen die door het Japanse leger werden bezet. In 2015 bood Japan Zuid-Korea excuses aan, maar geregeld laait de discussie opnieuw op. Dat gebeurde bijvoorbeeld in 2017 toen activisten in de Zuid-Koreaanse stad Busan een beeld ter nagedachtenis van de troostmeisjes neerzetten voor het Japanse consulaat.

De kwestie van de troostmeisjes was ook een gevoelig onderwerp in de relaties met Nederland. Naar schatting 200.000 vrouwen uit onder meer China en Korea werden door Japanners in de oorlog gedwongen als prostituee te werken. Ook in Nederlands-Indië kregen vrouwen hiermee te maken. In 1993 betuigde Japan hierover spijt.

Meer uit Buitenland

Krant: Britse premier liet overval op vaccinfirma Leiden plannen

LONDEN (ANP) - Toenmalig Brits premier Boris Johnson heeft volgens meldingen van de krant The Daily Mail in 2021 de geheime dienst gevraagd een plan op te stellen een vaccinfabriek in Leiden te overvallen. Johnson was volgens diplomatieke bronnen razend dat de EU de uitvoer dreigde te stoppen van 5 miljoen doses van de farmaceutische industrie AstraZeneca die Londen had gekocht bij de Nederlandse maker, het bedrijf Halix. Johnson zou hebben gevraagd te kijken naar een eventuele militaire operatie om de 5 miljoen doses, die de EU volgens hem had gestolen, naar Groot-Brittannië te halen.

1 uur geleden
Corruptiezaak Netanyahu hervat na vertraging door oorlog

JERUZALEM (ANP) - De corruptiezaak tegen de Israëlische premier Benjamin Netanyahu gaat maandag weer verder, schrijft nieuwssite The Times of Israel. Het proces werd net als alle andere rechtszaken tijdelijk stopgezet nadat de oorlog tegen Hamas uitbrak op 7 oktober. Maar die opschorting is afgelopen week afgelopen.

1 uur geleden
Israël beschiet 200 doelen van Hamas, verspreid over Gaza

GAZA-STAD (ANP) - De Israëlische krijgsmacht zegt afgelopen nacht tweehonderd doelen van Hamas te hebben beschoten. Volgens nieuwszender Al Jazeera zijn het noorden, het zuiden en het midden van de Gazastrook geraakt door luchtaanvallen.

1 uur geleden
Xi belooft sterkere banden met Belarus tijdens bezoek Loekasjenko

BEIJING (ANP/RTR) - China wil de banden met Belarus aanhalen, heeft president Xi Jinping volgens Chinese en Belarussische staatsmedia toegezegd. Maandag kreeg hij zijn Belarussische ambtgenoot Aleksandr Loekasjenko op bezoek in Beijing.

2 uur geleden
Elf klimmers gedood na uitbarsting vulkaan in Indonesië

JAKARTA (ANP) - Elf klimmers zijn gedood door de uitbarsting van de vulkaan Marapi in West-Sumatra afgelopen weekend. Ze werden maandag gevonden door reddingswerkers. Drie klimmers werden levend aangetroffen en twaalf worden nog steeds vermist.

6 uur geleden
Duitse vicebondskanselier niet naar klimaattop om begroting

BERLIJN (ANP) - De Duitse vicebondskanselier Robert Habeck reist niet naar de klimaattop in Dubai vanwege de begrotingscrisis in eigen land.

6 uur geleden
Israëlische leger nu ook met grondtroepen actief in heel Gaza

TEL AVIV/GAZA-STAD (ANP/AFP) - Het Israëlische leger (IDF) is zondag met grondtroepen opgerukt naar het zuiden van de Gazastrook. Dat betekent dat de IDF nu grondaanvallen uitvoert in de gehele Gazastrook, bevestigt legerwoordvoerder Daniel Hagari. Israël voert al langer grootschalige luchtaanvallen uit op doelen in het zuiden van Gaza.

13 uur geleden