Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nieuwe Japanse premier Suga zoekt toenadering tot Zuid-Korea

Nieuwe Japanse premier Suga zoekt toenadering tot Zuid-Korea

TOKIO (ANP/RTR) - De nieuwe Japanse premier Yoshihide Suga heeft donderdag tegen zijn Zuid-Koreaanse collega Moon Jae-in gezegd dat de twee landen hun beschadigde betrekkingen moeten repareren. Suga zei dat Zuid-Korea een belangrijke partner voor Japan is in het tegengaan van de dreiging van het stalinistische Noord-Korea.

Suga sprak met verslaggevers na een telefoongesprek met Moon Jae-in. "Ik zei tegen president Moon dat we onze betrekkingen, die zijn beschadigd door zaken waaronder arbeidskrachten in de Tweede Wereldoorlog, niet zo kunnen laten." Het afgelopen jaar verzuurden de betrekkingen tussen de twee landen sterk door een ruzie over de inzet van Koreaanse dwangarbeiders in Japanse bedrijven ten tijde van de Japanse bezetting.

Moon zei na het gesprek dat de twee landen samen tot een goede oplossing voor het probleem moeten komen. De Zuid-Koreaanse premier zei ook dat Zuid-Korea en Japan goed bevriend zijn.

Troostmeisjes

Ook woedde er een decennialange ruzie tussen de twee landen over de 'troostmeisjes', vrouwen die door de Japanse bezettingsleger werden gedwongen als seksslavinnen te werken in militaire bordelen. Japan bezette het Koreaanse schiereiland van 1910 tot 1945.

De troostmeisjeskwestie ligt buitengewoon gevoelig in zowel Japan als alle landen die door het Japanse leger werden bezet. In 2015 bood Japan Zuid-Korea excuses aan, maar geregeld laait de discussie opnieuw op. Dat gebeurde bijvoorbeeld in 2017 toen activisten in de Zuid-Koreaanse stad Busan een beeld ter nagedachtenis van de troostmeisjes neerzetten voor het Japanse consulaat.

De kwestie van de troostmeisjes was ook een gevoelig onderwerp in de relaties met Nederland. Naar schatting 200.000 vrouwen uit onder meer China en Korea werden door Japanners in de oorlog gedwongen als prostituee te werken. Ook in Nederlands-Indië kregen vrouwen hiermee te maken. In 1993 betuigde Japan hierover spijt.

Meer uit Buitenland

500.000 artilleriegranaten voor Oekraïne dankzij Tsjechisch plan

WASHINGTON (ANP/AFP) - Dankzij een Tsjechisch plan om munitie te leveren voor Oekraïne moeten er later dit jaar zeker een half miljoen artilleriegranaten worden geleverd. Twintig landen, waaronder Nederland, hebben zich bij het initiatief aangesloten om de munitie buiten Europa te kopen, zei de Tsjechische premier Petr Fiala dinsdag tijdens een bezoek aan Washington.

57 minuten geleden
EU werkt aan extra sancties voor Iran om aanval op Israël

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie werkt aan nieuwe sancties voor Iran. De EU moet het land in het vervolg ook kunnen straffen voor het leveren van wapens aan strijdgroepen die het opnemen tegen Israël, zoals Hamas en Hezbollah. Of tegen de westerse koopvaardij, zoals de Jemenitische Houthi-rebellen. Ook het leveren van raketten aan Rusland om daarmee Oekraïne te bestoken mag niet meer ongestraft, vinden de EU-landen.

2 uur geleden
VN wil 2,8 miljard dollar bijeen krijgen voor Palestijnen

GENÈVE (ANP/AFP) - De Verenigde Naties willen 2,8 miljard dollar (2,6 miljard euro) bij elkaar krijgen om de Palestijnse bevolking in Gaza en de Westelijke Jordaanoever te helpen. De VN-organisatie voor humanitaire zaken OCHA meldt dat dinsdag.

2 uur geleden
Brits Lagerhuis stemt in met toekomstig verbod op tabaksverkoop

LONDEN (ANP/RTR) - Het Britse Lagerhuis stemt in met de plannen van premier Rishi Sunak om een rookvrije generatie te creëren. Volgens het voorstel zal het voor iedereen die in 2009 of later is geboren verboden worden om ooit tabaksproducten te kopen. 383 parlementariërs stemden in met het voorstel, 67 stemden tegen.

3 uur geleden
Oekraïne meldt 37.000 vermisten in oorlog met Rusland

KYIV (ANP/AFP) - De mensenrechtencommissaris voor het Oekraïense parlement Dmytro Loebinets zei dinsdag dat bijna 37.000 mensen, onder wie militairen, worden vermist door de oorlog met Rusland. Hij waarschuwde daarbij dat het werkelijke aantal nog "veel hoger" ligt.

3 uur geleden
Belgische premier hekelt ingrijpen bij bijeenkomst Brussel

BRUSSEL (ANP) - De Belgische premier Alexander De Croo vindt het "onaanvaardbaar" dat de Brusselse politie heeft ingegrepen bij een politieke bijeenkomst van rechts-conservatieven. De autoriteiten in de gemeente hebben de grondwet overtreden, schrijft hij op X.

4 uur geleden
Duitsers willen dat China Moskou onder druk zet om Oekraïne

BEIJING/KYIV (ANP/AFP/DPA) - De Duitse bondskanselier Olaf Scholz heeft er bij de Chinese president Xi Jinping op aangedrongen Rusland onder druk te zetten om een einde te maken aan de "zinloze" oorlog in Oekraïne. Xi zou zijn steun hebben uitgesproken voor een vredesconferentie in Zwitserland, aldus Scholz.

5 uur geleden