Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nieuwe Japanse premier heeft eerste overleg met Trump

Nieuwe Japanse premier heeft eerste overleg met Trump

TOKIO (ANP/DPA) - De nieuwe Japanse minister-president Yoshihide Suga heeft zijn eerste overleg gevoerd met de Amerikaanse president Donald Trump. De twee spraken zondag 25 minuten via de telefoon.

"Ik heb hem gezegd dat de alliantie tussen Japan en de VS de basis is voor regionale vrede en stabiliteit. We hebben afgesproken om nauw samen te werken," zei Suga na de gesprekken.

De premier zei verder dat hij en Trump zijn overeengekomen om door te gaan met bilaterale samenwerking in de ontwikkeling van een coronavaccin. Ook blijven de landen nauw samenwerken wat betreft de relaties met China en Noord-Korea. Dat land heeft tientallen jaren geleden Japanse burgers ontvoerd, die nog altijd vast zitten.

Gezondheidsredenen

De 71-jarige Suga nam afgelopen week premierschap over van Shinzo Abe, die na acht jaar afscheid nam om gezondheidsredenen. Abe en Trump konden het goed met elkaar vinden en hadden regelmatig en vriendschappelijk contact met elkaar.

Suga staat voor de zware taak om Japan economisch zo ongeschonden mogelijk door de coronacrisis te krijgen, en tegelijk het aantal besmettingen laag te houden. Ook ambieert Japan om de Olympische Spelen in Tokio, die dit jaar werden uitgesteld, alsnog volgend jaar te houden.

Meer uit Buitenland

Britse premier Sunak verdedigt ook eigen aanpak corona-uitbraak

LONDEN (ANP/RTR) - De Britse premier Rishi Sunak heeft de Britse aanpak van de corona-uitbraak verdedigd. Hij vertelde een officieel onderzoeksteam dat hij zich niet herkent in de verklaringen over een "disfunctionerende" regering. Ook zijn eigen beleid als toenmalig minister van Financiën genoot steun, benadrukte hij.

1 uur geleden
VN-hulporganisatie in Gazastrook 'staat op rand van de afgrond'

GAZA-STAD (ANP) - De VN-hulporganisatie voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA) in de Gazastrook staat naar eigen zeggen "op de rand van de afgrond". "Als UNRWA ineenstort, zal de humanitaire hulp waar bijna de hele bevolking van Gaza van afhankelijk is ook ineenstorten", aldus de organisatie op berichtenplatform X.

1 uur geleden
Hoekstra: nieuw voorstel voor eindtekst COP28 is teleurstellend

DUBAI (ANP) - Het nieuwe voorstel voor de eindtekst dat nu op tafel ligt bij de klimaattop COP28 in Dubai is teleurstellend, vindt Eurocommissaris Wopke Hoekstra. "Dat kan ik niet verbloemen", erkende hij. De EU wil dat landen op de top met elkaar afspreken dat ze fossiele brandstoffen gaan uitfaseren, herhaalde hij. Dat staat niet zo in de nieuwe versie van de eindtekst die maandag gepubliceerd is.

2 uur geleden
Palestijns ministerie: meer dan 18.000 doden sinds 7 oktober

GAZA-STAD (ANP/RTR) - Het dodental in de Gazastrook is opgelopen tot 18.205, meldt het Palestijnse gezondheidsministerie van Hamas. Sinds de oorlog tussen Hamas en Israël op 7 oktober uitbrak zouden er daarnaast bijna 50.000 gewonden zijn gevallen door Israëlische aanvallen.

2 uur geleden
Burgemeester Libanees dorp gedood door Israëlische beschieting

TAYBEH (ANP/RTR) - De burgemeester van een dorp in Zuid-Libanon is gedood door een Israëlische beschieting, bericht een Libanees staatspersbureau. Het zou gaan om Hussein Mansour, de burgemeester van Taybeh, een dorp dat vlak bij de grens met Israël ligt.

3 uur geleden
Barbie, Oppenheimer en Succession leiden Golden Globes-nominaties

LOS ANGELES (ANP) - De films Barbie en Oppenheimer maken bij de uitreiking van de Golden Globes begin volgend jaar de meeste kans op een prijs. De twee zomerhits zijn respectievelijk in negen en acht categorieën genomineerd. Bij de televisieseries maakt Succession de meeste kans op een Golden Globe met nominaties in vijf categorieën.

3 uur geleden
Team Navalni: oppositieleider overgeplaatst naar onbekende plek

MOSKOU (ANP/RTR) - De gevangen Russische oppositieleider Aleksej Navalni is volgens zijn team overgeplaatst, maar het is niet bekend waarheen. De prominente criticus van het Kremlin zou in ieder geval niet langer zijn geregistreerd in een strafkolonie ten oosten van Moskou. Er is al zes dagen niks meer van hem vernomen.

3 uur geleden