Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nieuwe Israëlische regering zonder Netanyahu

Nieuwe Israëlische regering zonder Netanyahu

JERUZALEM (ANP/AFP) - Het tijdperk van premier Netanyahu is vooralsnog ten einde. Het Israëlische parlement gaf zondagavond het vertrouwen aan een regering zonder rol voor de rechtse politicus en zijn Likud-partij.

De nieuwe anti-Netanyahu-coalitie telt acht partijen die samen 61 van de 120 zetels hebben in de Knesset, zoals het parlement heet. De rechtse nationalist Naftali Bennett gaat het land nu twee jaar leiden. Daarna zal zijn coalitiepartner Yair Lapid, centrumpoliticus en voormalig tv-presentator, aantreden als minister-president.

Netanyahu en zijn medestanders hadden nog geprobeerd het monsterverbond van volstrekt uiteenlopende politieke richtingen te ondermijnen door rechtse parlementariërs aan te sporen hun steun in te trekken. Dat bleek tevergeefs.

Tijdens het debat voor de stemming toonde Netanyahu zich ervan overtuigd dat hij snel weer aan de macht is. De politicus die aan één stuk twaalf jaar premier was, verklaarde dat hij in de politiek zal blijven en op een dag het land weer zal leiden. In 2009 had hij al een comeback gemaakt nadat hij van 1996 tot 1999 minister-president was geweest.

De partijen van het nieuwe regeringsblok zijn vooral verenigd in hun weerstand tegen Netanyahu, die voor corruptie wordt vervolgd. Het gaat om drie rechtse, twee linkse, twee centrumpartijen en een partij die opkomt voor Arabische Israëli’s.

Meer uit Buitenland

Zeven aanhoudingen in Australisch terreuronderzoek na mesaanval

SYDNEY (ANP/AFP) - De Australische politie heeft bij een grote antiterreuroperatie zeven mensen aangehouden. Zij worden in verband gebracht met de mesaanval op een Assyrische bisschop in Sydney, anderhalve week geleden. Ze kennen elkaar en zijn allen minderjarig, melden Australische media.

55 minuten geleden
Argentinië wil arrestatie Iraanse minister om aanslag in 1994

BUENOS AIRES (ANP/AFP) - Bijna dertig jaar na de dodelijke aanslag op het Joodse gemeenschapscentrum Amia in Buenos Aires heeft de Argentijnse regering opgeroepen tot de arrestatie van de Iraanse minister van Binnenlandse Zaken Ahmad Vahidi. Dat meldt het Argentijnse ministerie van Buitenlandse Zaken.

3 uur geleden
Biden en Trump winnen Pennsylvania, toch nog veel Haley-stemmers

PHILADELPHIA (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Joe Biden en zijn Republikeinse uitdager Donald Trump hebben gemakkelijk hun voorverkiezingen in de staat Pennsylvania gewonnen, blijkt uit een prognose van Edison Research.

4 uur geleden
Leraren Tennessee mogen voortaan vuurwapens dragen op school

NASHVILLE (ANP) - Leraren en schoolpersoneel in de Amerikaanse staat Tennessee mogen voortaan bewapend zijn. Het door Republikeinen gedomineerde parlement van de staat nam dinsdag een wet aan waardoor pistolen en revolvers onzichtbaar gedragen mogen worden op school. De hoop is dat het afschrikt en dus de veiligheid vergroot.

9 uur geleden
Hezbollah meldt grote raketaanval op noorden Israël

BEIROET (ANP/AFP) - De door Iran gesteunde Hezbollah-groep in Libanon meldt tientallen raketten te hebben afgevuurd op het noorden van Israël. Het zou een reactie zijn op de dood van meerdere burgers bij een aanval in het zuiden van Libanon.

11 uur geleden
EU-buitenlandchef spreekt steun uit voor UNRWA na rapport

BRUSSEL (ANP) - EU-buitenlandchef Josep Borrell heeft de internationale gemeenschap opgeroepen de VN-organisatie UNRWA te steunen. Hij zegt dat de organisatie voor hulpverlening aan Palestijnse vluchtelingen over voldoende financiering moet beschikken om haar missie uit te voeren.

14 uur geleden
Internationaal politiecentrum monitort veiligheid EK voetbal

NEUSS (ANP/DPA) - De Duitse autoriteiten hebben een speciaal coördinatiecentrum opgetuigd in Neuss om de veiligheidssituatie te monitoren tijdens het EK voetbal van dit jaar. In het zogeheten International Police Cooperation Centre (IPCC) werken dan honderden Duitse en buitenlandse medewerkers.

16 uur geleden