Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nieuwe inleidende zitting moordverdachten Peter R. de Vries

Nieuwe inleidende zitting moordverdachten Peter R. de Vries

AMSTERDAM (ANP) - De rechtbank Amsterdam behandelt donderdag de zaak over de moord op misdaadverslaggever Peter R. de Vries. Het gaat opnieuw om een inleidende, voorbereidende zitting. Het inhoudelijke proces vindt waarschijnlijk in juni plaats.

Het Openbaar Ministerie verdenkt Delano G. (22) en Kamil E. (35) van de moord op De Vries. Volgens het OM is G. de schutter en bestuurde E. de vluchtauto en deed hij voorverkenningen.

E., van Poolse komaf, ontkent in alle toonaarden. Hij heeft iemand op en neer naar Amsterdam gereden op de dag dat De Vries werd neergeschoten, vertelde hij eerder al, maar hij had geen weet van een moord. Volgens justitie is hij in de periode ervoor tijdens mogelijke voorverkenningen in Amsterdam door bewakingscamera's geregistreerd. E. ontkent dat hij daar toen was.

G. heeft tot nu toe gezwegen. Op het vermoedelijke moordwapen is zijn DNA gevonden, op zijn handen zogeheten schotresten. Deze komen vrij bij het afvuren van een wapen.

De Vries is op 6 juli neergeschoten in de Lange Leidsedwarsstraat in Amsterdam, na een optreden in het programma RTL Boulevard. Hij bezweek negen dagen later in een ziekenhuis aan zijn verwondingen. Het OM zei op een eerdere zitting dat het er "alle schijn" van heeft dat de moord verband houdt met de werkzaamheden van De Vries. Hij trad sinds de zomer van 2020 op als adviseur en vertrouwenspersoon van Nabil B., de kroongetuige in het liquidatieproces Marengo rond hoofdverdachte Ridouan Taghi. In 2018 en 2019 werden respectievelijk de broer en de advocaat van de kroongetuige vermoord.

Kort na het neerschieten van De Vries kon de politie Rotterdammer G. en E. uit Maurik aanhouden. Het tweetal werd klemgereden op de A4, ter hoogte van de afrit Leidschendam.

Meer uit Binnenland

Wereldwijd stemmen uitgesteld om onderzoek Joost Klein

MALMÖ (ANP) - Het stemmen voor het Eurovisie Songfestival door mensen van buiten Europa is uitgesteld om het onderzoek naar de Nederlandse inzending Joost Klein. Eigenlijk zou de stemming zaterdag om middernacht opengaan.

49 minuten geleden
Organisaties betogen op Dam op Palestijnse dag van 'catastrofe'

AMSTERDAM (ANP) - In Amsterdam vraagt een groep organisaties aandacht voor 76 jaar Nakba (de catastrofe). Woensdag wordt herdacht dat na het ontstaan van de staat Israël in 1948 honderdduizenden Palestijnen werden verdreven of op de vlucht sloegen. Dat is voor meer dan zestig organisaties en actiegroepen aanleiding om zaterdag te demonstreren.

3 uur geleden
Pegida-voorman probeert opnieuw een koran te verbranden in Arnhem

ARNHEM (ANP) - Pegida-voorman Edwin Wagensveld probeert zaterdag opnieuw een koran te verbranden in Arnhem. Hij is van plan dit rond 14.00 uur te doen op een door de gemeente aangewezen plek onder de Nelson Mandelabrug.

4 uur geleden
Feest in Groningen na zege en promotie FC Groningen

GRONINGEN (ANP) - In Groningen vieren supporters van FC Groningen feest in de kroegen nu hun favoriete club promotie naar de Eredivisie heeft bereikt. Door een 2-0 overwinning op Roda JC keert de ploeg volgend seizoen terug in de hoogste voetbalklasse.

10 uur geleden
SVT: onderzoek Joost Klein mogelijk over fysieke confrontatie

MALMÖ (ANP) - Het onderzoek dat is ingesteld naar een incident met Joost Klein op het Eurovisie Songfestival gaat mogelijk over een "fysieke confrontatie" tussen de zanger en een fotograaf. Dat meldt de Zweedse omroep SVT.

14 uur geleden
UVW overweegt aangifte tegen gebruiker die 150.000 cv's bekeek

AMSTERDAM (ANP) - Uitkeringsinstantie UWV overweegt aangifte te doen tegen een gebruiker van de website werk.nl die op 4 mei de cv's van 150.000 mensen heeft ingezien en mogelijk ook heeft gedownload. Het gaat om mensen die op de site stonden ingeschreven als werkzoekende. Een deel van hen is ook uitkeringsgerechtigde.

14 uur geleden
Halsema spreekt van 'sombere week' bij debat UvA-demonstraties

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema noemt het een "sombere week" in het spoeddebat over de demonstraties bij de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de politie-inzet. "Het is voor het eerst dat wij hardhandig moesten optreden", aldus de burgemeester, waarbij ze het heeft over pro-Palestijnse demonstraties die de afgelopen maanden plaatsvonden. "Geweld was deze week helaas onvermijdelijk."

15 uur geleden