Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nieuwe hoofdstad Indonesië gaat Nusantara heten

Nieuwe hoofdstad Indonesië gaat Nusantara heten

JAKARTA (ANP/DPA) - De nieuwe hoofdstad van Indonesië gaat Nusantara heten. Nusantara betekent eilandengroep of archipel in het Indonesisch. De bekendmaking van de nieuwe naam volgt een dag voor de stemming in het parlement over de verplaatsing van de hoofdstad. Een meerderheid gaat akkoord, is de verwachting.

Dat de Indonesische regering de huidige hoofdstad Jakarta op het eiland Java wil vervangen door een nieuwe op het eiland Borneo is al bekend sinds 2019. Volgens president Joko Widodo is de megametropool Jakarta met zijn 11 miljoen inwoners niet meer geschikt. Stadsdelen aan de kust staan ​​regelmatig onder water. Zij liggen onder zeeniveau.

Experts zeggen dat tegen 2050 heel dat gebied onder water kan staan. De reden voor het wegzakken van de stad is vooral het overmatig oppompen van grondwater. Door de daling van het grondwaterpeil klinkt de drassige ondergrond in. Andere problemen zijn de permanente verkeerschaos en de enorme luchtvervuiling.

De bouwkosten van de nieuwe hoofdstad in de jungle tussen de steden Balikpapan en Samarinda in het oosten van Borneo worden geschat op ruim 28 miljard euro. Het is de bedoeling dat de eerste ambtenaren in 2024 kunnen verhuizen, kort voor het einde van de tweede en laatste ambtstermijn van Widodo.

Meer uit Buitenland

NAVO-lid Roemenië schenkt Patriot-luchtverdediging aan Oekraïne

BOEKAREST (ANP) - Roemenië schenkt een Patriot-luchtverdedigingssysteem aan Oekraïne om dat land te beschermen tegen Russische aanvallen. De regering in Boekarest reageert met de stap op dringende oproepen van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky.

2 uur geleden
Rusland haalt banden aan met Vietnam tijdens bezoek Poetin

HANOI (ANP/RTR/DPA) - Rusland en Vietnam hebben de banden tussen de beide landen verstevigd tijdens een bezoek van de Russische president Vladimir Poetin aan Hanoi. Ze kondigden aan meer te gaan samenwerken op het gebied van energie en veiligheid.

2 uur geleden
Campagnechef Sunak doet stap terug om gokaffaire

LONDEN (ANP/RTR) - De campagnechef van de Britse Conservatieve Partij heeft twee weken voor de verkiezingen een stap terug gedaan. De partij liet weten dat Tony Lee met verlof is gegaan. Dat gebeurde nadat media hadden gemeld dat een onderzoek was ingesteld naar Lee en zijn echtgenote voor het inzetten van geld bij het gokken op de verkiezingsdatum.

2 uur geleden
Krant: VS leveren Patriot-systemen voorlopig alleen aan Oekraïne

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse regering is van plan om Patriot-luchtverdedigingssystemen voorlopig alleen aan Oekraïne te leveren, meldt de Financial Times op basis van ingewijden. Leveringen aan andere landen worden stopgezet.

3 uur geleden
Zuid-Korea wil wapenleveranties aan Oekraïne heroverwegen

SEOUL (ANP) - Zuid-Korea heeft ontstemd gereageerd op het nieuwe verdrag tussen buurland Noord-Korea en Rusland. De nationale veiligheidsadviseur Chang Ho-jin zei dat zijn regering zich grote zorgen maakt, bericht persbureau Yonhap. Hij kondigde aan dat opnieuw zal worden gekeken naar het huidige beleid voor wapenleveranties aan Oekraïne.

3 uur geleden
China en Filipijnen ruziën na nieuw incident op Zuid-Chinese Zee

BEIJING/MANILLA (ANP/AFP/RTR) - China en de Filipijnen ruziën openlijk na een nieuw incident op de betwiste Zuid-Chinese Zee. Beide landen houden elkaar verantwoordelijk voor een aanvaring waarbij de Chinese kustwacht wapens tevoorschijn haalde.

4 uur geleden
Syrische oud-generaal in Zweden vrijgesproken van oorlogsmisdaden

STOCKHOLM (ANP/AFP) - Een Zweedse rechtbank heeft een van de hoogste Syrische oud-militairen vrijgesproken die in Europa is vervolgd. Er kon niet worden bewezen dat de 65-jarige Mohammed Hamo medeplichtig is aan in 2012 gepleegde oorlogsmisdrijven, luidde het oordeel.

4 uur geleden