Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nieuwe golf Russische raketaanvallen op Oekraïne

Nieuwe golf Russische raketaanvallen op Oekraïne

ODESSA/ZAPORIZJA (ANP/RTR) - Rusland heeft een nieuwe golf raketten afgevuurd op Oekraïne. De luchtafweer heeft volgens de Oekraïense autoriteiten een deel daarvan uit de lucht kunnen halen, maar in onder meer Odessa en Zaporizja zijn raketten ingeslagen. In sommige delen van het land is de stroom weer uitgevallen.

In heel Oekraïne ging maandag aan het begin van de middag het luchtalarm af en burgers werden opgeroepen om dekking te zoeken in de schuilkelders. In Zaporizja zijn volgens de autoriteiten twee doden gevallen doordat de raketten meerdere huizen hebben vernietigd.

In de noordelijke regio Soemi is de elektriciteit uitgevallen na de Russische luchtaanvallen. Ook in de zuidelijke regio Odessa zijn explosies te horen geweest. Volgens berichten op sociale media viel daarna het licht uit bij mensen in huis. In Mykolajiv heeft het stadsbestuur zelf de stroom uit voorzorg uitgeschakeld, om brand te voorkomen. Ook in buurland Moldavië was door nieuwe stroomstoringen te merken dat het elektriciteitsnetwerk geraakt is.

Meer dan 150 raketten

Het Oekraïense leger denkt dat Rusland meer dan 150 raketten heeft afgevuurd en dat de luchtafweer daardoor niet alles uit de lucht kon schieten. De gouverneur van de hoofdstad Kiev zegt dat de luchtverdediging daar in elk geval goed z'n werk doet, maar raadt iedereen aan om voorlopig in de schuilkelders te blijven.

Vrijwel tegelijkertijd met de aanvallen op het Oekraïense grondgebied waren er ook ontploffingen op de door Rusland bezette Krim. Bij de stad Dzjankoj is een aantal explosies te horen geweest volgens Oekraïense media.

Eerder op de dag vonden ook grote ontploffingen plaats bij twee Russische vliegbases, op honderden kilometers van de grens met Oekraïne. Volgens Russische staatsmedia zijn daarbij drie mensen omgekomen en zes mensen gewond geraakt. Het is niet duidelijk wat er gebeurd is en of de incidenten in verband staan met de oorlog in Oekraïne.

Meer uit Buitenland

Internationale donorconferentie voor slachtoffers aardbeving

BRUSSEL (ANP) - Een internationale donorconferentie volgende maand in Brussel moet geld bijeenbrengen voor de slachtoffers van de catastrofale aardbevingen begin deze week in het Turks-Syrische grensgebied. Deelname staat open voor EU-lidstaten, buurlanden, VN-leden, internationale financiële instellingen en andere relevante belanghebbenden.

1 uur geleden
Ook woensdag naschokken in Turkije

GAZIANTEP (ANP) - Ook woensdag vinden er in de grensregio van Turkije en Syrië naschokken plaats. Het Amerikaans seismologisch instituut USGS noteerde er sinds middernacht Turkse tijd acht met een kracht van 4.5 of zwaarder.

4 uur geleden
Oekraïne wil er alles aan doen om Poetin te berechten voor MH17

KIEV (ANP/RTR) - Oekraïne zal alle internationale legale middelen gebruiken die het tot zijn beschikking heeft om de Russische president Vladimir Poetin voor een rechter te brengen voor het neerschieten van de MH17-vlucht in 2014. De onderzoekers van het Joint Investigation Team (JIT) brachten woensdag naar buiten dat Poetin een grote rol had in het leveren van het wapentuig dat de vlucht neerhaalde en daarom actief betrokken is bij de ramp.

4 uur geleden
Syrische regering: bijna 300.000 ontheemden door aardbevingen

DAMASCUS (ANP/RTR) - De Syrische regering zegt dat door de aardbevingen bijna 300.000 mensen ontheemd zijn geraakt, meldt staatspersbureau SANA. De cijfers slaan naar waarschijnlijkheid alleen op inwoners van het gebied dat onder controle van de regering staat.

5 uur geleden
Buitenlandse hulp aan Syrië komt op gang

DAMASCUS (ANP/DPA) - De buitenlandse hulp aan Syrië lijkt langzaam maar zeker op gang te komen. Vanuit verschillende landen in met name de Arabische wereld arriveert noodhulp in het door aardbevingen getroffen land. De omvang van de hulp aan Syrië is wel kleiner dan die aan Turkije, waar tientallen landen hulp aan hebben geleverd.

5 uur geleden
Zelenski bedankt Londen: zege zal andere agressors afschrikken

LONDEN (ANP) - De overwinning van Oekraïne op Rusland zal de wereld veranderen en toekomstige agressors afschrikken, zei de Oekraïense president Volodimir Zelenski in een toespraak in het Britse parlement. Hij bedankte de politici in Londen en het hele Britse volk voor hun steun vanaf het begin van de oorlog bijna een jaar geleden. "Het Verenigd Koninkrijk marcheert met ons mee naar de belangrijkste overwinning van ons leven."

5 uur geleden
Britse premier na ontmoeting Zelenski: Oekraïne moet zegevieren

LONDEN (ANP) - De Britse regering wil dit jaar een beslissende militaire overwinning zien op het slagveld in Oekraïne. Premier Rishi Sunak zei na een gesprek met de president Volodimir Zelenski dat zijn land Oekraïne zal blijven steunen om dat doel te halen, melden Britse media.

6 uur geleden