Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nieuwe gezinsvisie CDA: grondige herziening verlofstelsel ouders

Nieuwe gezinsvisie CDA: grondige herziening verlofstelsel ouders

DEN HAAG (ANP) - Het CDA vindt dat gezinnen meer en beter moeten worden ondersteund bij het opgroeien van hun kinderen. Het CDA-Kamerlid Hilde Palland pleit in de nieuwe gezinsvisie van de partij onder meer voor forse verruiming van de bestaande kindregelingen, zoals de kinderbijslag, en een grondige herziening van het verlofstelsel. Zo moet de maximumleeftijd van het kind waarvoor ouderschapsverlof kan worden opgenomen, worden verhoogd naar achttien jaar, wil het CDA. De gezinsvisie is zaterdag gepresenteerd.

Momenteel hebben ouders tot hun kind acht jaar is recht op onbetaald ouderschapsverlof. "Ook oudere kinderen, pubers en tieners hebben onze tijd, aandacht en begeleiding nodig", zo staat in de visie.

Palland wil daarnaast dat bij koopkrachtberekeningen expliciet wordt gekeken naar de situatie van kinderen, omdat kinderen onder de armoedegrens te weinig worden geholpen. Als dat aspect in de koopkrachtplaatjes wordt meegenomen, wordt volgens het Kamerlid duidelijker welk effect beleid heeft, dat is bedoeld om gezinnen met financiële problemen te kunnen helpen. Ze vindt ook dat elke vier jaar moet worden bekeken of een gezin, dat op het sociaal minimum leeft, daar fatsoenlijk van kan rondkomen.

De diverse financiële overheidsregelingen voor gezinnen en kinderen zijn "te gefragmenteerd en complex en daarom voor veel gezinnen onoverzichtelijk", schrijft Palland in de gezinsvisie, die samen met het wetenschappelijk bureau van het CDA is opgesteld. "Dat geldt voor de kinderopvangtoeslag, maar ook voor geboorte-, adoptie- en ouderschapsverlofregelingen."

Politiek Den Haag kijkt volgens haar veel te weinig naar manieren waarop gezinnen kunnen worden ondersteund bij de opvoeding van kinderen. "Het is tijd voor nieuw gezinsbeleid", vindt Palland. Dat moet integraal zijn en er moet een "samenhangende overheidsvisie op gezinnen" onder liggen. "Het huidige beleid is verkokerd, ondergebracht bij verschillende ministeries, neergezet in uiteenlopende regelingen en weinig vormgegeven vanuit het perspectief van gezin en familieverband", schrijft het Kamerlid.

De partij wil een minister van Gezinszaken, die gezinsbeleid in portefeuille krijgt. Deze minister moet in ieder geval de verantwoordelijkheid krijgen voor kinderopvang, jeugdbeleid en de uitbetaling van kindregelingen.

Meer uit Politiek

Minister Heinen van Financiën in Brussel: Nederland blijft streng

BRUSSEL (ANP) - De nieuwe Nederlandse regering blijft in Brussel op begrotingsdiscipline hameren. Dat heeft minister Eelco Heinen van Financiën in Brussel gezegd.

1 uur geleden
NSC-Kamerlid Hertzberger: 'groot ongemak' bij coalitie met PVV

DEN HAAG (ANP) - NSC-Kamerlid Rosanne Hertzberger voelt "groot ongemak" bij de samenwerking met de PVV, schrijft ze op LinkedIn. Ze zegt daarbij ook dat ze niet de enige is in haar partij die hier zo over denkt. Ze verdedigt de keuze om met de partij van Geert Wilders in een coalitie te stappen. Maar meteen in de eerste week van het nieuwe kabinet waren volgens Hertzberger ook de "lelijke kanten van deze samenwerking" te zien.

3 uur geleden
Kamerleden pleiten voor noodvisums voor journalisten Moscow Times

DEN HAAG (ANP) - De journalisten van de Moscow Times moeten noodvisums krijgen nu de kritische onlinekrant als "ongewenste organisatie" is aangemerkt door de Russische autoriteiten, vinden Kamerleden van D66, VVD, CDA, SP, PvdD en Volt. Zij hebben hier Kamervragen over gesteld aan de ministers Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) en Marjolein Faber (Asiel en Migratie).

4 uur geleden
Eurocommissaris Hoekstra krijgt uitbreiding van zijn taak

BRUSSEL (ANP) - Eurocommissaris Wopke Hoekstra krijgt er tijdelijk een taak bij. De portefeuille 'Transport' wordt toegevoegd aan zijn functie als Klimaatcommissaris. Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen heeft dat beslist omdat de Eurocommissaris voor Transport, Adina Valean, met haar taak stopt.

9 uur geleden
Minister Wiersma van Landbouw begint charmeoffensief in Brussel

BRUSSEL (ANP) - Minister Femke Marije Wiersma van Landbouw begint met een "charmeoffensief" in Brussel, heeft ze gezegd bij aankomst van haar eerste vergadering met haar collega-ministers van Landbouw uit de 27 EU-lidstaten.

10 uur geleden
Adema: gepolst door Van der Plas om opnieuw minister te worden

AMERSFOORT (ANP) - Oud-landbouwminister Piet Adema (ChristenUnie) zegt dat hij door BBB-leider Caroline van der Plas "informeel gepolst" is om opnieuw minister te worden. Dat was wel al voor de Tweede Kamerverkiezingen, geeft Adema aan in een interview in het Nederlands Dagblad.

14 uur geleden
Schoof benadrukt veiligheid voor alle politici na aanslag Trump

DEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof heeft zondag contact gehad met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) over de aanslag op Donald Trump. De NCTV en de inlichtingendienst monitoren de situatie in Nederland en als er noodzakelijke maatregelen nodig zijn dan worden die genomen, zei Schoof zondagmiddag tegen verzamelde pers bij het ministerie van Algemene Zaken. "Wij moeten er met elkaar voor zorgen dat politici hun werk vrij, ongestoord en veilig kunnen doen."

1 dag geleden