Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nieuwe fracties voor het eerst bijeen, partijen kiezen verkenner

Nieuwe fracties voor het eerst bijeen, partijen kiezen verkenner

DEN HAAG (ANP) - De nieuw gekozen fracties in de Tweede Kamer komen donderdag bijeen om de overwinning te vieren dan wel het verlies te verwerken. Deze donderdag zal het anders gaan dan normaal, omdat de fracties vanwege de coronacrisis niet met grote groepen mogen samenkomen. Een aantal partijen kiest ervoor om de bijeenkomst (deels) virtueel te houden. Onder meer D66 en SP hebben wel een zaal gereserveerd in het Kamergebouw.

Traditioneel gaan de lijsttrekkers of fractievoorzitters van alle gekozen partijen op de dag na de verkiezingen ook langs bij de voorzitter van de Tweede Kamer. Net als in 2017 is dat Khadija Arib. Daar zullen ze een verkenner aanwijzen. De partij die het grootst is geworden, ook in 2021 weer de VVD, draagt iemand voor deze taak aan. Bij de vorige overwinning in 2017 koos de VVD Edith Schippers.

De nieuwe verkenner gaat de komende dagen praten met alle partijen, over de verkiezingsuitslag en hun wensen en ideeën. De verkenner zal een verslag opstellen van de bevindingen waarover de nieuwe Tweede Kamer zal gaan debatteren.

De nieuwe Kamer wordt op 31 maart geïnstalleerd. De dag ervoor neemt de oude Kamer afscheid. Bijzonder is dat volgende week woensdag 24 maart de Tweede Kamer in de oude samenstelling nog twee debatten gaat voeren. Die gaan over de coronacrisis en over de Europese top die eind volgende week plaatsvindt.

Meer uit Politiek

Overijssel sust onrust over waardedaling huizen 'kanaaldrama'

ZWOLLE (ANP) - Dat de WOZ-waarde van huizen langs Kanaal Almelo-De Haandrik dit jaar in sommige gevallen fors is gedaald, heeft geen invloed op de mogelijke schadevergoeding voor de eigenaren van deze woningen. Dat benadrukte de Overijsselse gedeputeerde Martijn Dadema in de vergadering van Provinciale Staten na vragen van het CDA.

18 uur geleden
Linkse partijen vrezen hogere prijs 'toegangskaartje rechtszaal'

DEN HAAG (ANP) - In de Tweede Kamer leven grote zorgen over een mogelijke stijging van griffierechten, die moeten worden betaald om een rechtszaak te beginnen. De prijs van "het toegangskaartje tot de rechtszaal" zou met een kwart worden verlaagd, beloofde het inmiddels demissionaire kabinet. Door financiële tegenvallers was dat al afgezwakt naar 13,5 procent. Maar na 2024 kunnen de kosten stijgen, omdat er geen middelen voor zijn vrijgemaakt, gaf minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) toe in een Kamerdebat.

19 uur geleden
Kamermeerderheid wil meer meesters voor de klas

DEN HAAG (ANP) - Er moeten meer meesters voor de klas staan, vindt een meerderheid van de Tweede Kamer. Woensdag in een commissiedebat reageerden PVV, VVD, NSC, BBB en SGP positief op een pleidooi van ChristenUnie-Kamerlid Don Ceder om te stimuleren dat mannen basisschooldocent worden.

19 uur geleden
Ledenaantal BBB, PvdD, Volt en GroenLinks in 2023 flink gestegen

GRONINGEN (ANP) - De ledenaantallen van de BBB, PvdD, Volt en GroenLinks stegen vorig jaar het hardst. Dat blijkt uit cijfers van het Nederlandse Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen (DNPP) van de Rijksuniversiteit Groningen op basis van de jaarlijkse opgaven door de partijen van hun ledentallen. JA21, 50PLUS en CDA verloren juist leden.

20 uur geleden
Wilders wil snel door met rechts kabinet: duurt al lang genoeg

DEN HAAG (ANP) - PVV-leider Geert Wilders wil snel door met de vorming van een rechts kabinet. "Het heeft lang genoeg geduurd", zegt hij bij aankomst voor een gesprek met informateur Kim Putters. PVV, NSC, VVD en BBB zijn "op elkaar aangewezen", vindt hij, omdat de meeste andere partijen niet met zijn partij willen regeren.

22 uur geleden
Putters spreekt woensdag met Wilders, Omtzigt en Van der Plas

DEN HAAG (ANP) - Informateur Kim Putters ontvangt woensdagochtend eerst PVV-leider Geert Wilders. In de middag komen tegelijkertijd Pieter Omtzigt (NSC) en Caroline van der Plas (BBB) langs voor een vervolggesprek. Met VVD-voorvrouw Dilan Yeşilgöz staat nog geen nieuwe afspraak gepland.

23 uur geleden
Partijen geven informateur Putters stof tot nadenken

DEN HAAG (ANP) - De gesprekken maandag en dinsdag met vrijwel alle partijleiders hebben informateur Kim Putters stof tot nadenken gegeven. Hij noemt de situatie "complex" en wil eerst de opgehaalde inzichten "op een rij zetten", voordat hij vervolggesprekken plant. Dat zei hij dinsdagavond na afloop van de gevoerde gesprekken.

1 dag geleden