Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nieuwe Finse kernreactor begint met energieproductie

Nieuwe Finse kernreactor begint met energieproductie

HELSINKI (ANP/RTR) - Een nieuwe kernreactor in Finland is zaterdag begonnen met het produceren van energie. De reactor Olkiluoto 3 heeft jarenlang vertraging opgelopen en moet Finland helpen minder afhankelijk te worden van de import van energie. Ook moet de reactor helpen bij het verlagen van de stroomprijzen in het land.

De reactor is nu bezig met productie op een laag niveau. In december werd de reactor al opgestart voor het testen van de systemen. Tegen het einde van juli zou die dan op volledige capaciteit moeten draaien en dan goed zijn voor circa 14 procent van de Finse stroombehoefte.

Het is voor het eerst in meer dan veertig jaar dat een nieuwe reactor in Finland in gebruik wordt genomen. Het is ook de eerste nieuwe reactor in Europa in bijna vijftien jaar. Het was eigenlijk de bedoeling dat de reactor in 2009 in gebruik werd genomen, maar vanwege technische en juridische problemen was er veel vertraging.

Finland is voor zijn energie erg afhankelijk van importen uit Zweden, Noorwegen en Rusland. Vanwege de oorlog in Oekraïne en de harde sancties tegen Rusland zijn de energieprijzen sterk gestegen en Europese landen kijken nu naar manieren om minder afhankelijk te worden van Russische olie en gas. Kernenergie wordt gezien als een goede manier om die afhankelijkheid tegen te gaan. Ook hebben kerncentrales geen uitstoot.

Meer uit Financieel

Franse hotels klagen Airbnb aan om oneerlijke handelspraktijken

LISIEUX (ANP/AFP) - Verschillende Franse hotels hebben een rechtszaak aangespannen tegen Airbnb. Het verhuurplatform wordt van oneerlijke handelspraktijken beschuldigd. Het gaat dan bijvoorbeeld om het niet innen van toeristenbelasting of het plaatsen van advertenties die niet voldoen aan de regels voor het verhuren van woningen. De hotels eisen een schadevergoeding van ruim 9 miljoen euro.

36 minuten geleden
AI-chipbedrijf Nvidia zet opmars voort op Wall Street

NEW YORK (ANP) - Nvidia zette donderdag de opmars voort op de aandelenbeurzen in New York, waar beleggers terugkeerden na een vrije dag. Nvidia werd dinsdag al 3,5 procent meer waard en kreeg er nu 2,5 procent bij. De ontwerper en verkoper van chips voor kunstmatige intelligentie (AI) profiteert van de sterke opmars van AI en is inmiddels het waardevolste bedrijf ter wereld. Dinsdag bereikte Nvidia al een beurswaarde van ruim 3,3 biljoen dollar en haalde daarmee Microsoft en Apple in.

1 uur geleden
Ook Greenchoice rekent kosten voor terugleveren zonnestroom

ROTTERDAM (ANP) - Greenchoice gaat net als meerdere andere energieleveranciers kosten in rekening brengen voor de hoeveelheid stroom die klanten met zonnepanelen terugleveren aan het net. Op die manier wil de energieleverancier zijn klanten stimuleren om zonne-energie direct te verbruiken.

1 uur geleden
Meer reizigers op Schiphol in vakantiemaand mei dan jaar eerder

SCHIPHOL (ANP) - Schiphol verwelkomde in vakantiemaand mei bijna 7 procent meer reizigers dan in dezelfde maand een jaar eerder. Bijna 6 miljoen passagiers reisden van, naar of via de luchthaven. De meesten gingen naar Spanje, Groot-Brittannië, Italië en de Verenigde Staten.

1 uur geleden
Duitse economieminister Habeck betreurt stuklopen TenneT-deal

SEOUL (ANP/DPA) - De Duitse minister voor Economische Zaken Robert Habeck is teleurgesteld dat gesprekken over de aankoop van het Duitse deel van netbeheerder TenneT zijn geklapt. Donderdag werd bekend dat de Duitse regering onderhandelingen over zo'n deal definitief stopzet, omdat er te grote begrotingsproblemen zijn.

2 uur geleden
Knot: goede argumenten voor ECB-rentebesluiten per kwartaal

MILAAN (ANP/BLOOMBERG) - President Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) zegt dat er goede argumenten zijn voor de Europese Centrale Bank (ECB) om per kwartaal een rentebesluit te nemen. Ieder kwartaal publiceert de ECB namelijk nieuwe prognoses over de economische groei en inflatie in de eurozone en dat biedt de centrale bank in Frankfurt meer informatie om het monetaire beleid op te baseren, aldus Knot, die spreekt van een "sterke zaak" hiervoor.

2 uur geleden
FNV ziet ook getreiter bij ministerie van Justitie en Veiligheid

DEN HAAG (ANP) - Ook op het ministerie van Justitie en Veiligheid is de werkvloer niet veilig, concludeert FNV na onderzoek. De vakbond baseert zich op een enquête onder bijna 2000 ambtenaren. Ongeveer de helft van de ondervraagden zegt in het afgelopen jaar te maken te hebben gehad met "grensoverschrijdend gedrag".

3 uur geleden