Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nieuwe eigenaren voor moederbedrijf warenhuisketen de Bijenkorf

Nieuwe eigenaren voor moederbedrijf warenhuisketen de Bijenkorf

LONDEN (ANP/AFP) - Het Britse moederbedrijf van warenhuisketen de Bijenkorf krijgt nieuwe eigenaren. Selfridges Group wordt overgenomen door een Thais en een Oostenrijks bedrijf van de Canadese miljardairsfamilie Weston. Naast de zeven Bijenkorf-winkels in Nederland bezit Selfridges warenhuizen onder de eigen merknaam en ketens in Ierland en Canada.

Het gaat om het Thaise winkelconglomeraat Central Group en het Oostenrijkse vastgoedconcern Signa. Zij zijn samen al eigenaar van onder meer het vermaarde Berlijnse warenhuis Kaufhaus des Westens, kortweg KaDeWe, en het Italiaanse Rinascente. Daarnaast heeft Central Group, eigendom van de miljardairsfamilie Chirathivat, veel winkelbezittingen in Thailand.

Signa is van de Oostenrijkse vastgoedinvesteerder René Benko. Hij nam in 2019 samen met een andere partij nog het iconische Chrysler Building in New York over. Signa is ook eigenaar van de Duitse warenhuisketen Galeria Karstadt Kaufhof en Europees vastgoed, waaronder luxehotels.

Selfridges

In juni verschenen al berichten dat de familie Weston de luxewinkelgroep voor 4 miljard pond, omgerekend 4,7 miljard euro, wilde verkopen, na toenadering door een mogelijke koper. Adviseurs van zakenbank Credit Suisse begeleidden de verkoop van Selfridges, zo schreef de Britse krant The Guardian.

Er werden geen financiële details gemeld over de deal, waarbij Central Group en Signa ieder een belang krijgen van 50 procent in Selfridges. De Canadese warenhuisbezittingen blijven in handen van de familie Weston. De topman van Central Group spreekt in een toelichting van een "voorrecht" om Selfridges over te nemen.

Zeven filialen

Selfridges werd in 1908 opgericht door Harry Gordon Selfridge. In 2003 werd het bedrijf overgenomen door de familie Weston. Het bekendste pand is het monumentale winkelgebouw aan de Londense Oxford Street. De Bijenkorf ging in 2011 over van Maxeda naar Selfridges Group. Anderhalf jaar later kondigde de Bijenkorf aan vijf van de twaalf winkels te sluiten.

De Bijenkorf heeft nu zeven filialen in Amstelveen, Amsterdam, Den Haag, Eindhoven, Maastricht, Rotterdam en Utrecht. De warenhuisketen werd in 1870 opgericht.

Bestuurder Linda Vermeulen van vakbond FNV zegt dat het belangrijk is dat de nieuwe eigenaren verantwoord en ethisch omgaan met de Bijenkorf en de medewerkers. "De warenhuizen zijn belangrijk Nederlands cultureel erfgoed waar medewerkers en klanten trots op zijn", aldus Vermeulen.

Meer uit Financieel

Optimisme op Wall Street na schuldendeal en banenrapport

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met aanzienlijke winsten geëindigd. Het optimisme kreeg de overhand nadat ook de Senaat had ingestemd met het verhogen van het schuldenplafond voor de federale overheid van de Verenigde Staten, waarmee betalingsproblemen voor de grootmacht zijn afgewend. Sportmerk Lululemon maakte indruk met kwartaalcijfers en won fors aan waarde.

1 uur geleden
Witte Huis: Biden kan schuldendeal zaterdag ondertekenen

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse president Joe Biden ondertekent mogelijk zaterdag al het wetsvoorstel dat de verhoging van het schuldenplafond regelt, meldt een regeringswoordvoerster. Nu ook de Senaat heeft ingestemd met een ruimere limiet, moeten Amerikaanse parlementariërs de laatste details van het voorstel uitwerken. Zodra dat is gebeurd, kan Biden er volgens het Witte Huis vrijwel direct zijn handtekening onder zetten.

1 uur geleden
Zomer vol stakingen van beveiligers op Britse luchthaven Heathrow

LONDEN (ANP/RTR) - Reizigers die deze zomer naar Londen vliegen, krijgen mogelijk te maken met chaos. Ruim 2000 beveiligers op luchthaven Heathrow zijn van plan in het hoogseizoen meerdere dagen te gaan staken, maakte vakbond Unite bekend.

2 uur geleden
Bloomberg: 3M mikt op miljardenschikking in VS om PFAS

SAINT PAUL (ANP/BLOOMBERG) - Industrieel conglomeraat 3M treft mogelijk een schikking van 10 miljard dollar (9,3 miljard euro) met een aantal Amerikaanse steden vanwege vervuiling met PFAS. Daarover hebben de partijen een voorlopig akkoord gesloten, schrijft Bloomberg op basis van ingewijden.

3 uur geleden
Amsterdamse aandelenbeurs met winst weekend in na schuldendeal VS

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam is met een aanzienlijke winst het weekend in gegaan. Beleggers verwerkten onder andere het akkoord dat senatoren in de Verenigde Staten gaven voor de verhoging van het Amerikaanse schuldenplafond, waarmee betalingsproblemen voor de grootmacht zijn afgewend.

5 uur geleden
Sportmerk Lululemon grote winnaar op positief Wall Street

NEW YORK (ANP) - Lululemon is vrijdag hard gestegen bij de opening van de beurzen in New York. De Canadees-Amerikaanse sportkledingfabrikant, onder andere bekend van yogaleggings, lijkt geen last te hebben van de hoge inflatie en zag de verkopen in het afgelopen kwartaal sterk toenemen. Ook gaf het sportmerk positieve verwachtingen af voor huidige kwartaal en werden de omzet- en winstverwachtingen voor het hele boekjaar verhoogd. Het aandeel werd beloond met een koerswinst van 15 procent. Branchegenoot Nike ging mee omhoog en won 3 procent.

7 uur geleden
Amerikaanse arbeidsmarkt groeit harder

WASHINGTON (ANP) - De groei van de werkgelegenheid in de Verenigde Staten is in mei toegenomen vergeleken met een maand eerder. Volgens het Amerikaanse ministerie van Arbeid kwamen er vorige maand 339.000 nieuwe arbeidsplaatsen bij in de grootste economie ter wereld. In april waren dat er nog een herziene 294.000.

8 uur geleden