Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nieuwe eigenaar lonkt voor automerk SsangYong

Nieuwe eigenaar lonkt voor automerk SsangYong

SEOUL (ANP/DPA) - De Koreaanse autoproducent SsangYong maakt mogelijk een doorstart met een nieuwe eigenaar. Een consortium van bedrijven onder leiding van de Zuid-Koreaanse maker van elektrische vrachtwagens Edison Motors wil de worstelende SUV-specialist overnemen. Met de overeenkomst is een bedrag gemoeid van omgerekend 224 miljoen euro. De partijen ondertekenden maandag een voorlopig akkoord over de overname. De overname was eerder al goedgekeurd door een insolventierechter.

De overname mag naar verluidt pas doorgaan als ook de rechtbank de reorganisatieplannen van Edison heeft goedgekeurd. Die plannen moeten volgens berichten in Koreaanse media op 1 maart dit jaar klaar zijn. Ook schuldeisers van SsangYong moeten nog akkoord gaan met de overname. Tot dat moment blijft SsangYong onder curatele. Het bedrijf is sinds april in een faillissementsprocedure verwikkeld.

SsangYong Motor is de op drie na grootste autofabrikant van Zuid-Korea. Sinds 2011 is het merk voor het grootste deel in handen van de Indiase fabrikant van bedrijfsvoertuigen Mahindra & Mahindra. De Indiërs hebben sinds 2020 tevergeefs geprobeerd om hun meerderheid te verkopen. Edison, dat elektrische vrachtwagens en bussen maakt, wil SsangYong omvormen tot een producent van elektrische auto's.

SsangYong verkocht volgens de eigen cijfers vorig jaar iets minder dan 84.500 auto's. Daarmee daalden de verkopen op jaarbasis met meer dan een vijfde.

Meer uit Financieel

Spaanse elektrische autofabrikant maakt debuut op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - De beursgang van de Spaanse elektrische voertuigenfabrikant QEV Technologies op de Amsterdamse beurs levert het bedrijf een beurswaarde van 221 miljoen euro op. De notering volgde na een fusie met een lege beurshuls. Met het opgehaalde kapitaal wil QEV de productie in een voormalige Nissan-fabriek in Barcelona opvoeren.

10 minuten geleden
Damen eist compensatie overheid om sancties tegen Rusland

GORINCHEM (ANP) - Scheepsbouwer Damen eist compensatie van de Nederlandse overheid voor financiële schade als gevolg van de sancties tegen Rusland. Daarvoor heeft het concern een rechtszaak aangespannen, bevestigt Damen na berichtgeving van persbureau Bloomberg.

51 minuten geleden
Turkse inflatie loopt op tot ruim 61 procent

ANKARA (ANP/BLOOMBERG) - Turken waren in september ruim 61 procent meer kwijt aan hun boodschappen en diensten zoals een kappersbezoek. Daarmee is de inflatie in het land toegenomen in vergelijking met de voorgaande maanden.

2 uur geleden
UWV: openstaande vacatures verduurzaming van industrie verdubbeld

DEN HAAG (ANP) - Het aantal openstaande vacatures voor beroepen die nodig zijn om de industrie te verduurzamen is de afgelopen zeven jaar meer dan verdubbeld, meldt het UWV na een analyse. Het gaat bijvoorbeeld om technische beroepen in de werktuigbouw en elektro, maar ook om ICT'ers. Veel werknemers in dit soort sectoren gaan komende jaren met pensioen, terwijl het aantal studenten voor relevante opleidingen volgens het UWV daalt.

3 uur geleden
Gerechtshof doet nog geen uitspraak in zaak chauffeurs Uber

AMSTERDAM (ANP) - Het gerechtshof Amsterdam doet dinsdag nog geen eindoordeel in de zaak over de zelfstandigheid van chauffeurs van Uber. Het gerechtshof meldt eerst vragen te stellen aan de Hoge Raad voordat het uitspraak doet. De vragen gaan over de rol van het ondernemerschap bij het beoordelen van een arbeidsrelatie en over de procedure die gevolgd moet worden om zo'n relatie voor een groep werkenden te kunnen vaststellen.

3 uur geleden
Amsterdamse beurs begint rustige ochtend met verlies

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam is dinsdag met een klein verlies geopend. Beleggers hadden weinig richtinggevend nieuws, maar verwerkten opmerkingen over het rentebeleid in de Verenigde Staten en Australië.

4 uur geleden
Bio-sector wil verplichte etikettering voor gmo van voedsel

EDE (ANP) - Biologische boeren en voedingswinkels willen dat op de etiketten in de supermarkt komt te staan of genetische technieken zijn toegepast bij de productie. Dinsdag neemt de Tweede Kamer 45.000 handtekeningen in ontvangst die zijn ingezameld met de petitie 'houd ons voedsel gentechvrij'. De petitie wordt onder andere ondersteund door brancheorganisatie Bionext en Greenpeace.

4 uur geleden