Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nieuwe directeur KNHS ziet genoeg talent voor goud in Parijs 2024

Nieuwe directeur KNHS ziet genoeg talent voor goud in Parijs 2024

TOKIO (ANP) - Met een talentvolle generatie paarden kunnen de Nederlandse spring- en dressuurruiters op de Olympische Spelen van 2024 en 2028 gaan oogsten. Dat zegt Iris Boelhouwer, nu bijna een jaar de technisch directeur van de hippische federatie KNHS. "Er komen een hoop jonge, talentvolle paarden aan. Ze zijn nog zo jong, dat ze zelfs de Spelen van Los Angeles in 2028 kunnen halen. Mits ze voor Nederland behouden kunnen worden en ze doorgroeien zoals we verwachten", zegt Boelhouwer. "Dat is super, dat geeft vertrouwen."

Springruiter Maikel van der Vleuten (33) bezorgde de KNHS woensdag met Beauville Z, een 11-jarige ruin die eigendom is van de Spaanse Marta Ortega-Peres, de eerste medaille sinds de Spelen van 2012. Boelhouwer gaat ervan uit dat Ortega-Peres het succes niet direct wil verzilveren door het paard te verkopen. "Het is bekend dat ze geniet van de sport en paarden niet snel verkoopt."

Streng selecteren

De Stichting NOP heeft de afgelopen jaren een behoorlijk aantal topsportpaarden vastgelegd. Dit om te zorgen dat ze voor Nederland behouden blijven en niet zomaar verkocht worden aan het buitenland. "We hebben nu veel meer paarden dan waar we eigenlijk plek voor hebben. We beschikken helaas niet over ongelimiteerde fondsen. Er komt al weer een goede generatie aan waar we heel enthousiast over zijn, we moeten streng selecteren en goed kijken wie goed genoeg is om de top te halen. Zeker in het dressuur hebben we een aantal paarden waarvan we denken dat als ze zich zo blijven ontwikkelen, dat ze hoge ogen kunnen gooien in Parijs." Boelhouwer doelt onder meer op Total US, een nakomeling van de befaamde Totilas, waarmee Edward Gal in Tokio zesde werd in de individuele wedstrijd.

De contracten van alle bondscoaches van de KNHS lopen na de Spelen af. De technisch directeur gaat de komende weken in gesprek met onder anderen Rob Ehrens (springruiters) en Alex van Silfhout (dressuur) om over hun toekomst te praten. De 63-jarige Ehrens, de succesvolste coach uit de historie van de KNHS, heeft al sinds 2005 de leiding over de springploeg.

"We hebben nog een heel druk najaar met EK's in de grote disciplines. Die pak ik nog mee en daarna kom ik tot een eindconclusie over de aanpak richting de Spelen van Parijs", aldus Boelhouwer. "Het is nu te vroeg om daar al uitspraken over te doen."

Boelhouwer onderschrijft de mening van Ehrens dat de wedstrijdkalender voor de springruiters te vol is. "Absurd vol zelfs", zegt ze. "Ik zou het fijn vinden als daar paal en perk aan gesteld wordt, maar ik ben niet superoptimistisch dat we dat op korte termijn gerealiseerd krijgen. Niet iedereen heeft hierin dezelfde mening als wij."

Meer uit Sport

Tennissters sluiten in Billie Jean King Cup af met vijfde zege

OEIRAS (ANP) - De Nederlandse tennissters hebben de speelweek in de Billie Jean King Cup afgesloten met een zege op Oostenrijk. Door de vijfde overwinning van de week eindigde de ongeslagen ploeg van captain Elise Tamaëla als eerste bij de wedstrijden in Oeiras, waar plaatsing voor de play-offs van het landentoernooi op het spel stond.

11 minuten geleden
Tsitsipas verslaat Sinner en bereikt weer finale in Monte Carlo

MONACO (ANP) - Stefanos Tsitsipas heeft zich ten koste van de Italiaan Jannik Sinner geplaatst voor de finale van het masterstoernooi van Monte Carlo. Het werd 6-4 3-6 6-4 voor de als twaalfde geplaatste Griek, die zijn eerste eindstrijd van het seizoen gaat spelen.

1 uur geleden
Nadal bij rentree in Barcelona tegen Cobolli

BARCELONA (ANP) - Rafael Nadal neemt het in Barcelona bij zijn rentree op de tennisbaan na drie maanden afwezigheid op tegen de Italiaan Flavio Cobolli. Begin januari kreeg de Spaanse tennisser op het toernooi van Brisbane te maken met een nieuwe heupblessure. Nadal hoopte aanvankelijk in maart in Miami weer te kunnen spelen, maar dat toernooi kwam te vroeg.

3 uur geleden
Tennisster Osaka hoopt op deelname aan Spelen

TOKIO (ANP/AFP) - De Japanse tennisster Naomi Osaka hoopt haar land te mogen vertegenwoordigen op de Olympische Spelen van Parijs. Daarvoor heeft ze wel clementie nodig van de leiders van de tennisbond van haar land omdat ze niet aan de eis van twee deelnames aan wedstrijden voor de Billie Jean King Cup heeft voldaan. Japan plaatste zich voor het eerst voor het eindtoernooi van de landencompetitie door te winnen van Kazachstan. Na vier jaar speelde Osaka weer voor haar land.

5 uur geleden
Handbalsters vieren met twee drankjes plaatsing voor Parijs

TORREVIEJA (ANP) - Met de instructie dat er maximaal twee drankjes waren toegestaan vierden de Nederlandse handbalsters vrijdagavond de plaatsing voor de Olympische Spelen. Nadat de ploeg zelf Tsjechië had verslagen betekende de overwinning van gastland Spanje op Argentinië een gegarandeerde plek bij de eerste twee landen waarvoor in Torrevieja een ticket voor Parijs 2024 klaarlag. "We waren het aan onze stand verplicht om ons te plaatsen, maar je moet het nog wel doen", keek Angela Malestein een dag later terug.

6 uur geleden
OS-kampioene hinkstapspringen Rojas mist Spelen door blessure

MADRID (ANP) - Olympisch kampioene hinkstapspringen Yulimar Rojas doet komende zomer niet mee aan de Spelen van Parijs. De 28-jarige Venezolaanse heeft tijdens een training een achillespeesblessure opgelopen en heeft daarna in Madrid een operatie ondergaan.

7 uur geleden
Amerikaanse golfers leiden op Masters, record voor Woods

AUGUSTA (ANP/RTR/DPA) - Drie Amerikaanse golfers, Max Homa, Bryson DeChambeau en Scottie Scheffler, delen na de tweede ronde de eerste plaats bij de Masters in Augusta met elk 138 slagen (zes onder par). Onder zware omstandigheden ging de aandacht vooral ook uit naar Tiger Woods. De golflegende bereikte met een totaal van 145 slagen na twee ronden voor de 24e keer op rij de 'cut' op het majortoernooi van Augusta, waardoor de 48-jarige Amerikaan ook de komende twee dagen nog meedoet. Woods deelt na een tweede ronde van 72 slagen, de 22e plaats.

9 uur geleden