Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nieuwe dijken in noordelijkste punt van Limburg

Nieuwe dijken in noordelijkste punt van Limburg

GENNEP (ANP) - Het noordelijkste puntje van Limburg krijgt nieuwe dijken langs de Maas over een traject van 5 kilometer. 11 kilometer rivierdijk wordt versterkt. Mook krijgt een nieuwe keersluis en een deel van de uiterwaarden verandert in natuurgebied. De maatregelen zijn nodig, omdat de Maas en de zijrivieren vaker hoge waterstanden vertonen door klimaatverandering. In Noord-Limburg, maar ook in Noord-Brabant en Gelderland zorgt dat steeds voor overstromingen van uiterwaarden en akkerland.

De drie provincies, waterschappen Limburg en Aa en Maas in Brabant, de gemeenten Gennep en Mook en Middelaar en het Rijk hebben een bestuursovereenkomst gesloten om de zogenoemde Lob van Gennep aan te pakken. Minister Mark Harbers van Waterstaat heeft de Tweede Kamer daarover geïnformeerd. Het werk gaat naar verwachting in 2024 van start en zal ongeveer 180 miljoen euro kosten.

De Maas stroomt na Gennep door een heel smal deel van Limburg, tussen de Duitse grens en Noord-Brabant en Gelderland. Scheepvaart kan via het Maas-Waalkanaal door Nijmegen de Waal bereiken. Het is voor de veiligheid van bewoners achter de Maasdijken nodig om de waterkeringen op te hogen. Tegelijkertijd moet de regenrivier meer ruimte krijgen, want nu zorgt zeer hoogwater in de Maas voor overstromingen in Brabant en Limburg. De snelweg A2 naar Den Bosch heeft zelfs wel eens onder water gestaan.

Op veel plaatsen in de Lob van Gennep worden rivierduinen aangelegd en Maasheggen geplaatst. Ook het dal van de Niers, die uitmondt op de Maas, wordt groener gemaakt. Op sommige plekken wordt de dijk juist verlaagd, zodat overtollig water weg kan stromen in nieuwe natuurgebieden.

Meer uit Binnenland

Code oranje in Noord- en Zuid-Holland beëindigd

DEN HAAG (ANP) - Het KNMI heeft code oranje voor Noord- en Zuid-Holland wegens gladheid in de nacht van zaterdag op zondag om 00.28 uur opgeheven. Voor de rest van Nederland geldt nu code geel, aldus het weerinstituut.

20 minuten geleden
Rode Kruis ingezet voor opvang asielzoekers in Ter Apel

TER APEL (ANP) - Het Rode Kruis is ingeschakeld om de opvang van asielzoekers in Ter Apel te ondersteunen. De hulporganisatie gaat basisvoorzieningen leveren op het terrein van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), meldt de IND. Door de enorme drukte bij het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) moeten asielzoekers al bijna twee maanden 's nachts en nu ook overdag in wachtkamers van de IND verblijven, soms op stoelen en op de grond.

4 uur geleden
Almelo kondigt noodbevel af om ongeregeldheden Heracles - Sparta

ALMELO (ANP) - Burgemeester Mirjam van 't Veld van Almelo heeft een noodbevel afgekondigd voor een deel van de stad in verband met onrusten rond de voetbalwedstrijd tussen Heracles en Sparta. Het noodbevel geldt vanaf 19.15 uur zaterdagavond tot 01.00 uur zondag, meldt de gemeente op X.

5 uur geleden
Aboutaleb op klimaattop: stop met eindeloos praten, aan de slag

DUBAI (ANP) - Regeringsleiders zouden wat minder "eindeloos" moeten praten over klimaatverandering, zegt burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam op de klimaattop in Dubai. In plaats daarvan is het tijd om aan de slag te gaan. Hij vindt dat steden daarin een belangrijke rol kunnen spelen.

7 uur geleden
Rijkswaterstaat: ga niet de weg op in Noord- en Zuid-Holland

DEN HAAG (ANP) - Rijkswaterstaat adviseert weggebruikers om zaterdagavond in Noord- en Zuid-Holland alleen de weg op te gaan als het echt niet anders kan. Het KNMI heeft voor de twee provincies code oranje afgegeven om grootschalige gladheid door ijzel. "Omdat de gladheid niet goed zichtbaar is, kan dit voor verraderlijke gladheid en dus gevaarlijke rijomstandigheden zorgen", aldus Rijkswaterstaat.

8 uur geleden
Schaatsen op natuurijs van korte duur, veel ijsbanen weer dicht

DEN HAAG (ANP) - Op meerdere plekken in Nederland kon zaterdag op natuurijs worden geschaatst. In Winterswijk, Doorn en De Lier gingen de ijsbanen al vroeg in de ochtend open. Lang duurde de schaatspret niet, want de banen sloten rond het middaguur door de oplopende temperatuur. De kans dat er zondag geschaatst kan worden, is klein.

9 uur geleden
Keti Koti bijgeschreven op lijst immaterieel erfgoed Nederland

AMSTERDAM (ANP) - Keti Koti, de dag van de herdenking en viering van de afschaffing van de slavernij, is zaterdag officieel bijgeschreven in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland. Dat gebeurde op voordracht van NiNsee, het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis. Keti Koti stond al sinds 2020 in de Canon van Nederland, de vijftig vensters met belangrijke historische gebeurtenissen voor Nederland.

10 uur geleden