Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nieuwe datum Tour geeft wielerploeg Jumbo-Visma weer doel

Nieuwe datum Tour geeft wielerploeg Jumbo-Visma weer doel

BUSSUM (ANP) - Er kan weer naar een doel gewerkt worden. Merijn Zeeman, sportief directeur van wielerploeg Jumbo-Visma, deelde woensdag de blijheid binnen het team nu bekend is dat de Tour de France komende zomer - mits de maatregelen tegen het coronavirus versoepeld zijn - wordt verreden. Niet op 27 juni, de oorspronkelijke datum, maar op 29 augustus begint de wedstrijd waar de Nederlandse ploeg dit jaar met de sterkste samenstelling ooit aan de start wil staan.

Met het trio Primoz Roglic, Steven Kruijswijk en Tom Dumoulin was het geel in Parijs het doel. Dat blijft het. "In principe zullen we de Tour rijden met de renners die we afgelopen winter al hebben aangewezen. We willen voor het klassement gaan", vertelt Zeeman op de dag dat de 'na-corona'-wielerkalender enige structuur heeft gekregen. "Er veranderen ook wat dingen: Dylan Groenewegen zou Giro en Vuelta rijden. Dat gaat niet." Als de Tour en de WK erop zitten volgen in de maanden oktober en november nog de Ronde van Italië en de Ronde van Spanje.

Veel is nog onduidelijk over de rest van het wielerseizoen, met ingeklemd tussen de grote ronden mogelijk ook nog wat klassiekers. De WorldTourwedstrijden beginnen pas na 1 augustus, in juli kunnen misschien al wat kleinere koersen worden verreden. Zeeman: "Niemand weet het. Het is natuurlijk niet alleen de internationale wielrenunie die beslist. Het gaat ook om overheden. Ook daarom laten we dit nieuws maar even op ons inwerken. Het belangrijkste is dat er na al die afgelaste wedstrijden nu een instantie aangeeft dat er weer sport bedreven kan worden. Daar zijn we heel erg blij om. Het geeft hoop en een doel om naartoe te werken."

Concurrentie

Dat de Tour nu pas over ruim drie maanden begint, maakt de kans ook groter dat er sprake is van eerlijke concurrentie. Zeeman: "Het was een zorg dat niet iedere renner zich op dezelfde manier kon voorbereiden. Hier mogen we nog naar buiten, in Frankrijk, Spanje en Italië kan dat niet. Hopelijk is dat ruim voor de Tour weer overal hetzelfde."

Veel vragen zijn ook voor Zeeman nog onbeantwoord. Wordt er gestart met kleinere ploegen, om zo ruimte te maken voor meer teams? "Er wordt over gepraat, we willen met z'n allen uit deze crisis komen. Ook het eventueel testen van renners is geagendeerd. De volksgezondheid heeft prioriteit. Wij moeten als wielerpeloton niet het virus weer verspreiden."

Het zal vooral heel onwennig zijn, de eerste keer dat er weer gekoerst wordt. Zeeman: "Je bent gewend om te gaan met media, met publiek. Hoe gaat dat straks? Maar dat geldt natuurlijk voor alles, los van het wielrennen: hoe stap je straks een restaurant in?"

Meer uit Sport

Riner en Pérec ontsteken olympisch vuur, Spelen Parijs begonnen

PARIJS (ANP) - Judoka Teddy Riner en oud-atlete Marie-José Pérec hebben als laatste dragers van de vlam het olympische vuur voor de Spelen van Parijs ontstoken. Daarmee zijn de dertigste moderne Olympische Spelen officieel begonnen.

3 uur geleden
Cavendish wint ook wielercriterium in Heerlen

HEERLEN (ANP) - Mark Cavendish heeft voor de tweede keer deze week een Nederlands criterium gewonnen. De 39-jarige Britse wielrenner van Astana was onder het toeziend oog van enkele tienduizenden toeschouwers de beste in de Franssen Franken Ronde Heerlen.

5 uur geleden
Abbingh en De Jong zwaaien met vlag op regenachtige Seine

PARIJS (ANP) - Handbalster Lois Abbingh en 3x3-basketballer Worthy de Jong zwaaien ondanks de regen vol trots de Nederlandse vlag tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen op de Seine van Parijs. De Nederlandse afvaardiging, bestaande uit 144 atleten en begeleiders, was op de gezamenlijke boot met Peru als 58e van de 85 aan de beurt. Abbingh en De Jong stonden als enigen in het oranje op de boot.

6 uur geleden
Regen overschaduwt unieke openingsceremonie op Seine

PARIJS (ANP) - De regen heeft de openingsceremonie van de Olympische Spelen van Parijs op de Seine na een droog eerste halfuur overgenomen. Sporters kiezen er regelmatig voor om zich gekleed in een poncho vanaf de boten aan de honderdduizenden aanwezigen te tonen. De glimlachen op hun gezichten waren er niet minder om.

6 uur geleden
Tribunes langs Seine volgestroomd voor opening Spelen

PARIJS (ANP) - De vele tribunes met betaalde zitplaatsen langs de Seine zijn bij aanvang van de openingsceremonie van de Olympische Spelen zo goed als volgestroomd. Veel mensen hebben boven de kades een plekje gezocht waar ze het spektakel gratis kunnen zien.

7 uur geleden
Van Dijk kan TeamNL eerste plak bezorgen, hockeyteams in actie

PARIJS (ANP) - Op de eerste dag na de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Parijs strijden de wielrensters en wielrenners om de medailles bij het tijdrijden. Demi Vollering en Ellen van Dijk doen zaterdag namens Nederland mee bij de vrouwen, Daan Hoole bij de mannen.

7 uur geleden
Openingsceremonie op Seine begonnen met vuurwerk en Griekse boot

PARIJS (ANP) - De openingsceremonie van de Olympische Spelen in Parijs is vlak na 19.30 uur officieel begonnen met vuurwerk in de kleuren van de Franse vlag. De boot van Griekenland was de eerste in een parade vanaf Pont d'Austerlitz, waarin de afvaardigingen van tweehonderd landen verspreid over 85 boten uiteindelijk ruim 6 kilometer over de Seine zullen afleggen.

8 uur geleden