Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nieuwe coronavariant zorgt voor stevige verliezen op beurzen

Nieuwe coronavariant zorgt voor stevige verliezen op beurzen

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen zijn vrijdag met stevige verliezen gesloten. Beleggers schrokken van het nieuws over de ontdekking van een nieuwe coronavariant in Zuid-Afrika. Daardoor werden luchtvaarsconcerns waaronder Air France-KLM flink lager gezet. Ook andere bedrijven die gevoelig zijn voor de oplopende besmettingscijfers, zwaardere lockdowns en andere mogelijke gevolgen leverden flink in.

De AEX-index op Beursplein 5 dook 3,2 procent in het rood op 781,63 punten. De laatste keer dat de graadmeter onder de 800-puntengrens sloot was op 18 oktober. De MidKap zakte 3 procent tot 1033,61 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs leverden tot 4,8 procent in.

Air France-KLM speelde aan het Damrak bijna 10 procent aan beurswaarde kwijt. Lufthansa verloor verder zo'n 12 procent in Frankfurt en IAG, het moederbedrijf van British Airways en Iberia, kelderde bijna 15 procent in Londen. Reisorganisatie TUI leverde zo'n 10 procent in en de budgetvliegers Ryanair en easyJet daalden rond de 12 procent. Er geldt in Nederland nu ook een inreisverbod voor passagiers uit Zuid-Afrika, al zijn er ook uitzonderingen voor wie de ban niet geldt. KLM blijft daarom op Johannesburg en Kaapstad vliegen.

Reisbeperkingen

Steeds meer landen voeren nu reisbeperkingen in. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft aangegeven dat de in Zuid-Afrika vastgestelde variant B.1.1529 in de gaten wordt gehouden. Wetenschappers denken dat deze variant mogelijk nog besmettelijker is dan de heersende Delta-variant.

Unibail-Rodamco-Westfield, die veel winkelvastgoed heeft, was de grootste daler in de AEX, met een verlies van bijna 12 procent. Banken en verzekeraars, die de afgelopen tijd juist profiteerden van het vooruitzicht van hogere rentetarieven, werden eveneens afgestraft. De nieuwe coronavariant zorgt er mogelijk voor dat de centrale banken hun steunmaatregelen minder snel zullen afbouwen en mogelijke renteverhogingen langer worden uitgesteld. Aegon, ING en ABN AMRO verloren tot circa 9 procent.

De olieprijzen gingen eveneens omlaag door de vrees dat vraag naar olie weer afneemt door de nieuwe reisbeperkingen. Een vat Amerikaanse olie werd 12,3 procent goedkoper op 68,79 dollar. Brentolie kostte 10,7 procent minder op 73,44 dollar per vat. Grote olieproducenten als Shell, BP en TotalEnergies gingen daardoor ook in de uitverkoop en werden tot zo'n 7,5 procent lager gezet. De euro was 1,1307 dollar waard, tegen 1,1213 dollar een dag eerder.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Financieel

Sterke feestdagenperiode bezorgt Apple recordomzet

CUPERTINO (ANP/BLOOMBERG) - Techconcern Apple heeft in het laatste kwartaal van vorig jaar een recordomzet behaald, ondanks het nijpende chiptekort dat tal van grote fabrikanten de laatste tijd raakt. Ook slaagde het Amerikaanse bedrijf erin om flink meer winst te boeken.

2 uur geleden
Schaarste chocoladepaashaasjes dreigt in Duitsland

HAMBURG (ANP/DPA/RTR) - Leveringsproblemen in de Duitse zoetwarenindustrie kunnen de productie van chocoladepaashaasjes raken. Daarvoor heeft de Duitse brancheorganisatie BDSI gewaarschuwd. Voor compleet lege schappen wordt niet gevreesd, maar de situatie zou er wel voor kunnen zorgen dat niet alle chocola geproduceerd kan worden zoals gepland.

3 uur geleden
Bloomberg: omstreden cryptoproject Facebook vindt nieuwe eigenaar

MENLO PARK (ANP) - Financieel dienstverlener Silvergate Capital gaat naar verluidt verder met het vroegere cryptoproject van Facebook. Persbureau Bloomberg meldt op basis van ingewijden dat de activiteiten worden verkocht voor ongeveer 200 miljoen dollar. Omgerekend is dat bijna 180 miljoen euro.

3 uur geleden
Moederbedrijf Louis Vuitton breekt records door mode en juwelen

PARIJS (ANP) - Het moederbedrijf van modemerken als Christian Dior en Louis Vuitton heeft vorig jaar een recordjaar gehad. LVMH, dat ook drankenmerken als champagne van Moët & Chandon en cognac van Hennessy bezit, deed het in het laatste deel van het jaar vooral goed met mode. Ook de juwelierstak deed het goed door de overname van Tiffany's.

5 uur geleden
Biotechnoloog Galapagos vijfde meer waard na nieuws over topman

AMSTERDAM (ANP) - Galapagos was donderdag de grote winnaar op de beurs in Amsterdam. Waar de belangrijkste Europese beursgraadmeters met kleine uitslagen de handel uitgingen, sprong Galapagos eruit met een koerswinst van dik 22 procent. Dat dankt de onderneming aan het nieuws dat er een nieuwe topman is gevonden. Beleggers waren verder vooral bezig met het verwerken van het nieuwe rentebesluit van de Amerikaanse Federal Reserve.

6 uur geleden
Kappers: overgrote deel lockdownschade niet vergoed door Rijk

HUIZEN (ANP) - De Nederlandse kappers hebben in de drie lockdowns die Nederland tijdens de coronapandemie heeft gekend 900 miljoen euro schade geleden, heeft brancheorganisatie ANKO berekend. Daarvan hebben ze ongeveer een kwart, dus zo'n 225 miljoen euro, aan compensatie gekregen in de vorm van coronasteun. De rest hebben de kappers zelf op moeten brengen.

6 uur geleden
Stakingsdreiging bij Heineken voorbij na instemming met cao-bod

UTRECHT (ANP) - De stakingsdreiging bij Heineken is voorbij. De leden van vakbond FNV hebben namelijk in meerderheid ingestemd met het laatste cao-bod van de bierbrouwer. Daarmee komt volgens de bond "een roerig cao-traject tot een einde".

8 uur geleden