Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nieuwe coronavariant zorgt voor stevige verliezen op beurzen

Nieuwe coronavariant zorgt voor stevige verliezen op beurzen

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen zijn vrijdag met stevige verliezen gesloten. Beleggers schrokken van het nieuws over de ontdekking van een nieuwe coronavariant in Zuid-Afrika. Daardoor werden luchtvaarsconcerns waaronder Air France-KLM flink lager gezet. Ook andere bedrijven die gevoelig zijn voor de oplopende besmettingscijfers, zwaardere lockdowns en andere mogelijke gevolgen leverden flink in.

De AEX-index op Beursplein 5 dook 3,2 procent in het rood op 781,63 punten. De laatste keer dat de graadmeter onder de 800-puntengrens sloot was op 18 oktober. De MidKap zakte 3 procent tot 1033,61 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs leverden tot 4,8 procent in.

Air France-KLM speelde aan het Damrak bijna 10 procent aan beurswaarde kwijt. Lufthansa verloor verder zo'n 12 procent in Frankfurt en IAG, het moederbedrijf van British Airways en Iberia, kelderde bijna 15 procent in Londen. Reisorganisatie TUI leverde zo'n 10 procent in en de budgetvliegers Ryanair en easyJet daalden rond de 12 procent. Er geldt in Nederland nu ook een inreisverbod voor passagiers uit Zuid-Afrika, al zijn er ook uitzonderingen voor wie de ban niet geldt. KLM blijft daarom op Johannesburg en Kaapstad vliegen.

Reisbeperkingen

Steeds meer landen voeren nu reisbeperkingen in. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft aangegeven dat de in Zuid-Afrika vastgestelde variant B.1.1529 in de gaten wordt gehouden. Wetenschappers denken dat deze variant mogelijk nog besmettelijker is dan de heersende Delta-variant.

Unibail-Rodamco-Westfield, die veel winkelvastgoed heeft, was de grootste daler in de AEX, met een verlies van bijna 12 procent. Banken en verzekeraars, die de afgelopen tijd juist profiteerden van het vooruitzicht van hogere rentetarieven, werden eveneens afgestraft. De nieuwe coronavariant zorgt er mogelijk voor dat de centrale banken hun steunmaatregelen minder snel zullen afbouwen en mogelijke renteverhogingen langer worden uitgesteld. Aegon, ING en ABN AMRO verloren tot circa 9 procent.

De olieprijzen gingen eveneens omlaag door de vrees dat vraag naar olie weer afneemt door de nieuwe reisbeperkingen. Een vat Amerikaanse olie werd 12,3 procent goedkoper op 68,79 dollar. Brentolie kostte 10,7 procent minder op 73,44 dollar per vat. Grote olieproducenten als Shell, BP en TotalEnergies gingen daardoor ook in de uitverkoop en werden tot zo'n 7,5 procent lager gezet. De euro was 1,1307 dollar waard, tegen 1,1213 dollar een dag eerder.

Meer uit Financieel

Drukste dag ooit met passagiers op luchthavens in VS

WASHINGTON (ANP/RTR) - Amerikaanse luchthavens hebben vrijdag de drukste dag met passagiers ooit gehad. Volgens de Transportation Security Administration (TSA) werden vrijdag 2,95 miljoen reizigers gescreend op luchthavens in de Verenigde Staten. Daarmee werd het oude record van bijna 2,91 miljoen passagiers uit november vorig jaar verbroken, aldus de TSA.

12 uur geleden
Bankpresident Italië: goede omstandigheden voor renteverlaging

STRESA (ANP/BLOOMBERG) - De economische omstandigheden zijn goed voor een renteverlaging door de Europese Centrale Bank (ECB) in juni. Dat heeft de Italiaanse centralebankpresident Fabio Panetta gezegd op de G7-top voor ministers van Financiën en centralebankiers.

13 uur geleden
G7: Israël moet banden met Palestijnse banken niet doorsnijden

STRESA (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Israël moet de banden tussen Israëlische en Palestijnse banken niet doorsnijden omdat vitale diensten rond betalingen en handel moeten doorgaan. Dat stellen de ministers van Financiën van de G7 in een voorlopige slotverklaring die is ingezien door persbureau Reuters.

16 uur geleden
Opnieuw corruptieonderzoek naar hoge Chinese topfunctionaris

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - De Chinese autoriteiten doen opnieuw onderzoek naar corruptie door een hooggeplaatste overheidsfunctionaris. Nu gaat het om het plaatsvervangend hoofd van de State Tobacco Monopoly Administration, die toezicht houdt op de tabaksindustrie in China.

17 uur geleden
Duitse minister waarschuwt voor handelsoorlog met China

STRESA (ANP/DPA) - De Duitse minister van Financiën Christian Lindner waarschuwt voor een handelsoorlog met China. Volgens hem kennen handelsoorlogen alleen maar verliezers en kunnen ze niet worden gewonnen. Dat heeft Lindner gezegd op een G7-top van ministers van Financiën in het Noord-Italiaanse Stresa.

18 uur geleden
Cryptobedrijven stijgen op beurs na fiat voorstel etherfondsen

NEW YORK (ANP) - De aandelen van cryptobedrijven op Wall Street zijn vrijdag flink meer waard geworden. Dat gebeurde nadat de Amerikaanse toezichthouder SEC een voorstel van beursuitbaters voor op de beurs verhandelde etherfondsen had goedgekeurd. Via die fondsen kunnen beleggers rechtstreeks in de cryptomunt investeren. Cryptobeurs Coinbase en cryptoplatforms Marathon Digital en Riot Platforms stegen tot 8,6 procent.

1 dag geleden
Staking legt luchtverkeer Parijs Orly dit weekend grotendeels plat

PARIJS (ANP/AFP) - De Franse luchtvaartautoriteit DGAC heeft luchtvaartmaatschappijen opgeroepen zaterdag en zondag 70 procent van hun vluchten op de Parijs Orly te annuleren. Aanleiding is een staking door luchtverkeersleiders op de Parijse luchthaven, de op een na drukste in Frankrijk.

1 dag geleden