Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nieuwe coronatest Roche geeft uitslag binnen kwartier

Nieuwe coronatest Roche geeft uitslag binnen kwartier

BASEL (ANP) - Een nieuw type coronatest van het Zwitserse Roche geeft binnen een kwartier al een uitslag. Een laboratorium of speciale apparatuur komt er niet aan te pas. Het farmaceutische bedrijf brengt de test eind deze maand op de Europese markt en hoopt ook snel goedkeuring in de Verenigde Staten te krijgen.

De test, die volgens Roche dienst kan doen als snelle eerste screening, is een zogeheten antigeentest. Dit soort testen meet de aanwezigheid van specifieke viruseiwitten in een afgenomen monster. Met de gangbare PCR-coronatests, waarvan er in Nederland inmiddels duizenden per dag worden uitgevoerd, kan de aanwezigheid van het virus zelf in een monster worden aangetoond. Daarvoor is laboratoriumonderzoek nodig, dat doorgaans 4 tot 8 uur duurt. Voor situaties waarin snelheid van levensbelang is, bestaan inmiddels ook snelle PCR-testen, die binnen een uur resultaat geven.

Volgens Roche hebben onderzoeken in Brazilië en India uitgewezen dat de nieuwe antigeentest betrouwbaar is. De sensitiviteit, dat wil zeggen de mate waarin de test daadwerkelijke besmettingen aan het licht brengt, is volgens het bedrijf 96,52 procent. De specificiteit, de mate waarin de test een negatief resultaat geeft bij mensen die niet zijn besmet met het virus, is 99,68 procent. De test geeft kortom nauwelijks fout-positieve uitslagen.

Geen enkele test is echter 100 procent betrouwbaar. Het bedrijf benadrukt dan ook dat het belangrijk blijft om niet alleen naar testresultaten te kijken, maar ook symptomen van een patiënt en de mate waarin iemand is blootgesteld mee te wegen. Een PCR-test kan soms alsnog een goed idee zijn na een negatieve antigeentest.

Roche kan per maand 40 miljoen van de nieuwe tests produceren.

Meer uit Binnenland

OM eist 6 jaar cel voor twee explosies met vuurwerkbom Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Tegen een 22-jarige Amsterdammer is donderdag zes jaar cel geëist voor het veroorzaken van twee explosies in de nacht van 28 december. De explosies waren in Amsterdam-Zuidoost en in Amsterdam-Noord. De man stond ook terecht voor het bezit van een geladen vuurwapen en het witwassen van bijna 100.000 euro.

19 minuten geleden
Winkeliersorganisatie: houd deuren dicht tijdens warme dagen

ZEIST (ANP) - Winkeliersorganisatie INretail roept ondernemers op de deuren gesloten te houden tijdens warme dagen. Volgens de vereniging doen steeds meer winkels dit al, maar is een herhaalde oproep gepast vanwege het zomerse weer dat op komst is.

34 minuten geleden
Twee medewerkers Schiphol opgepakt voor smokkel coke Zuid-Amerika

SCHIPHOL (ANP) - Twee mannen die werkzaam zijn bij een bedrijf op Schiphol zijn vorige week opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de invoer van cocaïne uit Zuid-Amerika, meldt de marechaussee donderdag. Kort na de aanhouding zijn er pakketten cocaïne gevonden in een kluisje op de luchthaven.

1 uur geleden
Tweede verdachte (33) opgepakt voor explosie Rockanje

HELLEVOETSLUIS (ANP) - De politie heeft een tweede verdachte opgepakt voor een explosie in Rockanje in de nacht van 29 op 30 april. De man van 33 jaar uit Hellevoetsluis is woensdag aangehouden en wordt vrijdag voorgeleid. Dinsdag is een 53-jarige man uit Hellevoetsluis opgepakt omdat hij mogelijk betrokken is bij de explosie. Meer aanhoudingen worden volgens de politie niet uitgesloten.

1 uur geleden
Landal waarschuwt voor mogelijk lek gegevens 12.000 klanten

ZWOLLE (ANP) - Gegevens van ongeveer 12.000 mensen die onlangs hebben geboekt bij vakantieparken van Landal GreenParks zijn mogelijk in verkeerde handen gekomen. Het bedrijf is slachtoffer geworden van een hack bij software van MOVEit voor het versturen van bestanden. Daardoor konden cybercriminelen toegang krijgen tot namen en contactgegevens van gasten.

2 uur geleden
A16 vanuit België naar Breda nog uren dicht na ongeluk

BREDA (ANP) - De A16 vanuit België naar Breda is donderdag bij Hazeldonk nog zeker tot 22.00 uur dicht nadat op de weg een vrachtwagen in brand had gestaan, meldt de ANWB. Eerder was ook de andere rijrichting afgesloten, deze is inmiddels weer open.

2 uur geleden
Natuurbrand op Leusderhei hindert verkeer op A28

UTRECHT (ANP) - Op de Leusderheide tussen Soesterberg en Oud-Leusden is donderdagmiddag een natuurbrand uitgebroken. De brandweer had het vuur na een uur blussen onder controle, meldt de veiligheidsregio Utrecht (VRU).

2 uur geleden