Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nieuwe burgemeester New York brengt omstreden politieteam terug

Nieuwe burgemeester New York brengt omstreden politieteam terug

NEW YORK (ANP) - De nieuwe burgemeester van New York Eric Adams heeft in een toespraak gezegd dat hij de anti-criminaliteitseenheid opnieuw wil instellen. De eenheid van de politie is omstreden vanwege etnisch profileren en werd onder de vorige burgemeester opgeheven.

Adams, zelf voormalig politiechef, trad op 1 januari officieel aan en heeft in zijn eerste weken te maken gehad met verschillende tragische (vuurwapen-)incidenten. Zo werden er vorige week twee politieagenten neergeschoten toen ze werden opgeroepen voor een huiselijk geweld-incident. Een van hen overleed. In de weken ervoor werd een tiener vermoord die een nachtdienst draaide in een filiaal van Burger King, werd een baby in het hoofd geschoten en werd een vrouw in een metrostation van het perron voor een aankomende metro geduwd.

Er zijn dit jaar al 73 vuurwapenincidenten geweest in New York, 24 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Een van Adams' campagnebeloften was het vuurwapengeweld in de stad aan te pakken.

De speciale eenheid van de politie werd in het verleden vaak beschuldigd van profileren op basis van huidskleur en van excessief politiegeweld. Zo waren agenten van de eenheid verantwoordelijk voor de dood van de zwarte New Yorkers Amadou Diallo (in 1999) en Eric Garner (in 2014). De eenheid droeg in het verleden burgerkleding en was niet als politie te herkennen.

In de nieuwe eenheid, die Adams over drie weken al wil inzetten, zullen agenten geen politie-uniform dragen en niet in politie-auto's rondrijden, maar zullen ze wel makkelijk herkenbaar zijn. Ook moeten ze bodycamera's dragen en worden agenten geselecteerd op "emotionele intelligentie". Ze krijgen ook extra training, beloofde de burgemeester. Er zouden vooralsnog 400 agenten gescreend worden voor geschiktheid.

Het politiecorps van New York is het grootste van de VS, met 35.000 agenten in uniform en een begroting van 5 miljard dollar.

Meer uit Buitenland

Ongeregeldheden rond pro-Palestijnse betoging op universiteit LA

LOS ANGELES (ANP/RTR) - Bij de Universiteit van Californië in Los Angeles (UCLA) zijn woensdag gevechten uitgebroken tussen pro-Palestijnse betogers en tegendemonstranten. Op de campus wordt al dagen actiegevoerd als reactie op de oorlog in de Gazastrook.

1 uur geleden
EU-chef noemt politie-ingrijpen in Georgië onaanvaardbaar

BRUSSEL (ANP/RTR) - De Europese Unie heeft de regering van Georgië opgeroepen om geen geweld te gebruiken tegen betogers. EU-buitenlandchef Josep Borrell schrijft op X dat hij het politieoptreden van dinsdag "sterk veroordeelt".

1 uur geleden
Arrestaties bij actie tegen wet buitenlandse agenten Georgië

TSBILISI (ANP/RTR) - De Georgische politie heeft dinsdag 63 arrestaties verricht tijdens een demonstratie tegen een controversieel wetsvoorstel over 'buitenlandse agenten'. Bij de betoging in de hoofdstad Tbilisi zijn ook zes agenten gewond geraakt, meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken.

1 uur geleden
VS vinden dat Hamas snel akkoord moet gaan met voorstel bestand

TEL AVIV (ANP/RTR) - De Amerikaanse regering vindt dat Hamas nu stappen moet zetten in de onderhandelingen over een bestand met Israël. De Israëlische regering heeft een voorstel gedaan en het is nu aan Hamas om daarop te reageren, zei minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken voorafgaand aan een gesprek met de Israëlische president Isaac Herzog.

2 uur geleden
Politie New York arresteert pro-Palestijnse Columbia-studenten

NEW YORK (ANP) - Honderden gehelmde politieagenten zijn dinsdag de campus van Columbia University in het hart van New York binnen gemarcheerd om een ​​gebouw te ontruimen dat werd bezet door pro-Palestijnse studentendemonstranten. Dat melden diverse Amerikaanse media.

6 uur geleden
Ecuador roept noodtoestand uit in vijf kustprovincies

QUITO (ANP/RTR) - De Ecuadoraanse president Daniel Noboa heeft dinsdag de noodtoestand afgekondigd in vijf kustprovincies vanwege een "intern gewapend conflict". Het is al de tweede keer dat de pas in november aangetreden Noboa een dergelijke maatregel afkondigt.

8 uur geleden
Humanitaire VN-chef: grondoffensief in Rafah zou 'tragedie' zijn

GAZA-STAD/NEW YORK (ANP/AFP) - Een grondoperatie door Israëlische troepen in de stad Rafah in het zuiden van Gaza zou een "onbeschrijfelijke tragedie" zijn, waartegen "geen enkel humanitair plan is opgewassen". Dat zei de humanitaire chef van de VN, Martin Griffiths, dinsdag in een verklaring.

11 uur geleden