Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nieuwe buitenlandminister: Argentinië niet bij BRICS

Nieuwe buitenlandminister: Argentinië niet bij BRICS

BUENOS AIRES (ANP/RTR) - Argentinië sluit zich volgens de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken Diana Mondino niet aan bij BRICS. Argentinië was uitgenodigd om lid te worden van de landengroep.

De naam BRICS verwijst naar de vijf landen waar de groep nu nog uit bestaat: Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika. De "vijf opkomende markten en ontwikkelende landen", zoals ze zichzelf omschrijven, vinden dat er een beter tegenwicht moet komen voor de invloedrijke, overwegend westerse landen in de G7. Net als bij die groep gaat het daarbij om economische samenwerking, maar is het ook de bedoeling om een machtsblok te vormen in de wereldpolitiek. De landen bespreken onder meer samenwerking op het gebied van veiligheid, politiek en cultuur "om gemeenschappelijke belangen en gedeelde waarden te vinden".

Eind augustus werden de BRICS-landen het erover eens dat de groep uitgebreid moest worden. Argentinië was een van de landen die daarbij werden uitgenodigd. Saudi-Arabië, Egypte, de Verenigde Arabische Emiraten, Ethiopië en Iran sluiten zich vanaf 2024 wel aan.

Mondino wordt naar verwachting minister van Buitenlandse Zaken onder de omstreden Javier Milei, die net de verkiezingen heeft gewonnen. Ze postte donderdag een bondig bericht op X: "Wij zullen niet toetreden tot de BRICS." Mondino had eerder tegenover het Russische persbureau RIA gezegd dat ze daar het nut niet direct van inzag.

Meer uit Buitenland

Leger Oekraïne trekt zich terug uit twee dorpen nabij Avdiivka

KYIV (ANP) - Het Oekraïense leger heeft zich teruggetrokken uit nog twee dorpen in de buurt van de oostelijke stad Avdiivka, die eerder deze maand werd veroverd door Russische troepen. Dat meldt de Oekraïense militaire woordvoerder Dmytro Lykhovy. Volgens hem hebben de Russen bij de zware gevechten "aanzienlijke verliezen" geleden.

22 minuten geleden
Media: VS eisen garanties Israël over gebruik Amerikaanse wapens

WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten willen medio maart schriftelijke garanties ontvangen van Israël over de wijze waarop de Israëlische strijdkrachten Amerikaanse wapens in Gaza inzetten. Dat meldt het Amerikaanse nieuwsplatform Axios, dat zich baseert op anonieme Amerikaanse en Israëlische regeringsfunctionarissen.

1 uur geleden
Zelensky arriveert in Albanië voor veiligheidsconferentie

TIRANA (ANP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky is aangekomen in Albanië voorafgaand aan een veiligheidsconferentie. Daar wordt vanaf woensdag de Oekraïne-Zuidoost-Europa Top gehouden, waaraan verschillende leiders uit de regio deelnemen. Het is Zelensky's eerste bezoek aan het Balkanland sinds de Russische invasie van Oekraïne twee jaar geleden.

1 uur geleden
VN: kwart bevolking Gazastrook één stap verwijderd van hongersnood

NEW YORK (ANP/RTR) - Minstens 576.000 mensen in de Gazastrook zijn één stap verwijderd van hongersnood. Dat is een kwart van de bevolking, aldus een hoge functionaris van de Verenigde Naties voor hulpverlening. Als er niet wordt ingegrepen, is wijdverspreide hongersnood in Gaza bijna onvermijdelijk.

5 uur geleden
Opgepakte advocaat van Navalny weer vrijgelaten

MOSKOU (ANP/RTR) - De advocaat van de onlangs overleden Russische oppositiepoliticus Aleksej Navalny is weer vrijgelaten. Vasily Dubkov, die vorige week Navalny's moeder vergezelde toen zij bij de autoriteiten de vrijgave van het lichaam van haar zoon eiste, werd eerder dinsdag in Moskou opgepakt, meldden Russische nieuwsmedia.

7 uur geleden
VS willen geen troepen naar Oekraïne sturen om te vechten

WASHINGTON (ANP/AFP/RTR) - De Verenigde Staten zijn niet bereid militairen naar Oekraïne te sturen. "President Biden heeft duidelijk gemaakt dat de VS geen troepen zullen sturen om in Oekraïne te vechten", laat een woordvoerder van het Witte Huis weten.

8 uur geleden
Advocaat overleden Russische oppositieleider Navalny opgepakt

MOSKOU (ANP/RTR) - Een advocaat van de onlangs overleden Russische oppositiepoliticus Aleksej Navalny is gearresteerd. Vasily Dubkov, die vorige week Navalny's moeder vergezelde toen die bij de autoriteiten de vrijgave van het lichaam van haar zoon eiste, is in Moskou opgepakt, melden Russische nieuwsmedia.

8 uur geleden