Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Nieuwe Britse sancties tegen Rusland en Belarus

Nieuwe Britse sancties tegen Rusland en Belarus

LONDEN (ANP) - Het Verenigd Koninkrijk heeft een nieuw pakket sancties ingesteld tegen Rusland en Belarus vanwege de aanval op Oekraïne. In navolging van de EU schrapt Londen handelsprivileges die beide landen hebben als lid van de Wereldhandelsorganisatie (WTO).

De export van luxegoederen naar Rusland wordt verboden, net als de andere G7-landen doen. Daarnaast wordt voor omgerekend ruim 750 miljoen euro aan heffingen opgelegd voor Russische goederen, waaronder wodka. De tarieven worden met 35 procent opgehoogd. Ook dure auto’s kunst en designkleding worden geraakt.

"Onze nieuwe tarieven zullen de Russische economie verder isoleren van de wereldhandel zodat die niet kan profiteren van het op regels gebaseerde internationale systeem, die het niet respecteert", verklaart minister van Financiën Rishi Sunak. Volgens hem zullen de maatregelen "maximale schade" veroorzaken aan president Vladimir Poetins "oorlogsmachine".

Aan de sanctielijst zijn 350 namen toegevoegd die tezamen goed zouden zijn voor bijna 120 miljard euro. Onder hen minister van Defensie Sergej Sjojgoe, de rijke kunstmest- en kolenmagnaat Andrej Melnitsjenko en Pjotr Aven, die fortuin vergaarde in de oliesector. Ook de woordvoerder van het Kremlin, Dmitri Peskov, en die van het ministerie van Buitenlandse Zaken, Maria Zacharova, staan op de lijst.

De Russische oligarchen die zich onder Poetins bescherming hebben verrijkt zouden hun toegang tot luxe spullen verliezen. Vorige week bevroor Londen de tegoeden van zeven oligarchen al en bestrafte het 386 Russische parlementariërs.

Meer uit Buitenland

Witte Huis: nog niet duidelijk of Rusland dam heeft verwoest

WASHINGTON (ANP/AFP/RTR) - Het Witte Huis kan vooralsnog niet met zekerheid zeggen dat Rusland achter de verwoesting van de dam in het zuiden van Oekraïne zit. Wel verwacht Washington dat de overstromingen die volgden tot veel doden hebben geleid, zei de woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad John Kirby dinsdag.

20 minuten geleden
Media: CIA wist van Oekraïens plan gaspijpleiding op te blazen

WASHINGTON (ANP/AFP/RTR) - De Amerikaanse inlichtingendienst CIA zou al in juni 2022 van "een Europese geheime dienst" hebben gehoord dat speciale Oekraïense duikteams onder bevel van de legerleiding een aanslag op de gaspijpleidingen Nord Stream voorbereidden, meldt The Washington Post.

27 minuten geleden
Rusland vraagt internationale veroordeling Oekraïne over dam

MOSKOU (ANP/AFP) - Rusland heeft de internationale gemeenschap gevraagd "de criminele daden" van Oekraïne te veroordelen naar aanleiding van de verwoesting van een belangrijk deel van een stuwmeer en waterkrachtcentrale in de loop van de rivier de Dnipro.

1 uur geleden
Topman Franse vakbond: stakingen komen aan hun eind

PARIJS (ANP/AFP/DPA) - De topman van de CFDT, een van de grootste Franse vakfederaties, zegt dat de actie van dinsdag de laatste is. Na vijf maanden van protesten komt "de wedstrijd tot een einde", zei Laurent Berger. Franse vakbonden hielden de protestacties vooral tegen de verhoging van de pensioenleeftijd van 62 jaar naar 64 jaar die door de Franse president Emmanuel Macron is doorgevoerd.

1 uur geleden
Soedanese strijdende partijen praten weer in Jeddah

JEDDAH (ANP) - De Soedanese strijdkrachten en de rebellerende Rapid Support Forces (RSF) zijn, zij het indirect, weer in gesprek in de Saudische stad Jeddah, bericht de nieuwszender al-Arabiya. Afgelopen week staakten de strijdkrachten de gesprekken over tijdelijke wapenstilstanden en het mogelijk maken van humanitaire hulp omdat de RSF zich toch niet aan de in Jeddah gemaakte afspraken zou houden.

1 uur geleden
Navalni wint rechtszaak tegen Rusland bij Europees Hof

STRAATSBURG (ANP/DPA) - Rusland heeft de vergiftiging van dissident Aleksej Navalni in 2020 niet voldoende onderzocht, oordeelt het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) in Straatsburg. Daarmee is Navalni's recht op leven geschonden.

1 uur geleden
Mogelijk al te laat om zee-ijs op de Noordpool in zomer te redden

SEOUL (ANP) - Zelfs als het lukt om de uitstoot van broeikasgassen aanzienlijk te verminderen, is de Noordpool in de zomer tussen 2030 en 2050 mogelijk al ijsvrij. Daarmee kan het zee-ijs in het noordpoolgebied tien jaar eerder gesmolten zijn dan aanvankelijk werd verwacht, concluderen onderzoekers dinsdag in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Communications.

1 uur geleden